OnePlus și-a câștigat un nume bun în rândul fanilor Android sub aspectul unor smartphone-uri cu design interesant și performanțe foarte bune, lucruri ce sunt apreciate încă de cei ce cumpărăr aparate noi. Iar OnePlus 9 Pro este cu siguranță unul dintre acele aparate asupra cărora merită să vă opriți, atât din punct de vedere al design-ului cât și al performanțelor.
Totuși, în urma unor investigații făcute de Anandtech reiese faptul că aparatele OnePlus 9 Pro, construite pe cipset-ul Snapdragon 888, au un management agresiv al frecvenței procesorului pentru a obține mai multă autonomie. Asta nu ar fi nicio problemă dacă lucrurile ar fi transparente, însă se pare că OnePlus a decis să favorizeze aplicațiile de benchmark (oferindu-le 100% CPU) pentru a obține rezultate foarte bune, iar în realitate, în aplicații uzuale, aparatul nu folosește 100% din CPU, reducând în acest fel gradul de performanță obținut.
Iar treaba asta e vizibilă în browser, unde benchmark-urile arată că OnePlus 9 Pro nu oferă aceleași performanțe ca alte aparate cu Snapdragon 888. Chestia asta am subliniat-o si eu in testul de performanță făcut cu Galaxy S21 Ultra 5G, iPhone 12, OnePlus 9 Pro și Huawei P40 Pro 5G.
Nu e nimic nou sub soare, treaba asta se întâmplă de multă vreme. Acum s-a apucat Anandtech să facă un articol masiv pe motiv pe tema asta (nu zic că e un lucru rău) și toată lumea a sărit la gâtul OnePlus 9 Pro.
Pentru moment nu se știe exact lista aplicațiilor care sunt puse pe acest sistem agresiv de management al performanței (și implicit creșterea bateriei), câteva dintre cele suspectate de Anandtech ca fiind ”oprimate” sunt: Chrome, YouTube, Teams, Twitter, Docs, Photos, Linkedin etc.
Asta înseamnă că e posibil ca atunci când folosiți vreuna din aplicațiile menționate anterior performanța oferită de OnePlus 9 Pro să nu fie cea mai bună – nu că ați putea sesiza diferențe majore în toate cazurile.
Revenind la ideea articolului, Geekbench a reacționat corect și a scos OnePlus 9 Pro din listă pentru că este totuși vorba despre ascunderea adevărului. Una este să te lauzi cu scoruri foarte bune în benchmark-uri și să și oferi aceiași performanță utilizatorului și alta este să încerci să furi imagine și cotă de piață susținând că ai un smartphone foarte rapid și cu o autonomie bună, când de fapt e vorba doar de o autonomie bună.
Dacă aveți chef să parcurgeți articolul de pe Anandtech și să disecați informația, mergeți aici.
Altfel, țineți minte să nu vă luați mereu după benchmark-urile ”oficiale” atunci când analizați performanța oricărui aparat. Mereu apar surprize de genul acesta, fie că vorbim de smartphone-uri, procesoare sau plăci video. Nimic nu e nou sub soare.