Am apucat să instalez Windows 11 Insider Preview imediat ce a fost lansat de Microsoft (luni seara) și m-am jucat cu el câteva zile, suficient cât să îmi fac o primă impresie. Până acum schimbările importante sunt la nivel de interfață, plus câteva noi opțiuni pentru organizarea aplicațiilor pe ecran.
Noul ecran de start
Windows 11 vine cu o schimbare majoră legată de ecranul de Start: butonul Windows arată altfel, e poziționat pe centrul ecranului (poate fi schimbată poziția dacă doriți) și nu mai avem aceiași listă de aplicații.
Căutarea din Windows 11
Opțiunea de căutare (search) arată oarecum similar cu ceea ce cunoașteți din Windows 10.
Widgets
Dacă ați instalat Feeds pe Windows 10, atunci o să vi se pară cunoscută fereastra Widgets, unde acum putem adăuga widget-uri care să ne ofere acces rapid la informații/operații. Fereastra apare fie apăsând pe icon-ul de pe Taskbar, fie prin combinația WIN+W.
Windows Explorer
Windows Explorer din Windows 11 arată familiar, mai ales dacă ați folosit un build Windows 10 din Insider Preview. Sunt prezente noile icon-uri și noi meniuri contextuale.
Sunt păstrate funcțiile clasice, direct din Show more options:
Action Center și Notification Center
Îmi place foarte mult cum arată noul Action Center – icon-uri rotunjite, desenate mai fain, cu acces direct la nivelul audio și strălucire. În plus, avem opțiunea să schimbăm (ca pe Android) ce butoane avem în Control Center. Pe de altă parte, Notification Center nu pare foarte schimbat.
Ca să aveți acces la zona Action Center/Notification Center folosiți combinația de taste WIN+A sau WIN+N.
Task Manager și Desktop
O noutate este opțiunea de creare a mai multor desktop-uri virtuale în care să adăugăm acele aplicații de care avem nevoie, în funcție de destinația fiecărui desktop. De exemplu, dacă folosiți același sistem și pentru muncă și pentru jocuri, puteți să vă creați desktop-uri dedicate pentru fiecare tip de utilizare în parte. Accesul se face cu clasicul WIN+TAB.
Snap
Pe lângă opțiunea standar de snap (tragerea unei ferestre pe una dintre marginile display-ului) este introdusă acum funcția Snap Layouts prin care putem să definim modul în care mai multe aplicații vor fi afișate pe ecran. Se activează cu WIN+Z și poate fi personalizată pe mai multe tipuri de format.
Settings
Alături de noul meniu de Start, o schimbare majoră în Windows 11 se regăsește în zona Settings, care este regândită ca să putem regăsi funcțiile mai ușor.
Display oferă acces la majoritatea funcțiilor legate de modul de afișare pe Windows 11.
Devices e locul de unde putem adăuga și configura dispozitive externe:
Network & Internet:
Personalizarea aspectului:
Fundal:
Icon-uri:
Fonturi:
Apare o pagină specială din care alegem tipul de operații pentru care folosim sistemul:
Zona de configurare a aplicațiilor:
Setările de dată:
Limbaj:
Gaming:
Partea de setări speciale pentru accesibilitate:
Se poate configura în detaliu modul de folosire al touchpad-ului:
Privacy & Security:
Windows Update:
Interesant este că în ciuda schimbării legate de interfață, Microsoft încă păstrează vechiul Control Center, moștenit de pe vremea Windows XP!
Icon-urile din Taskbar:
Avem în continuare acces la icon-urile din Taskbar și le putem și personaliza.
Nu în ultimul rând, accesul la butonul de repornire, update și setări.
Așa arată la prima vedere Windows 11. Putem folosi tema deschisă sau cea inchisă, eu am încercat să folesesc ambele variante ca să vă dați mai bine seama cum arată. Pe măsură ce o să mai lucrez cu Windows 11 Insider Preview voi reveni și cu alte detalii.
Un lucru important: am instalat Windows 11 pe un Dell Latitude cu 32GB RAM și CPU Core i7, SSD de 1TB, vechi de 4 ani. Cu toate astea, am senzația că Windows 11 nu este extrem rapid și nu reacționează instant. Treaba asta se poate schimba în timp.
După cum am spus deja, Windows 11 Insider Preview build 22000.51 poate fi instalat din canalul Dev dacă sunteți Windows Insider. În situație contrară, trebuie să deveniți membru (detali aici), vă înrolați PC-ul în program pe canalul Beta și după ce puneți primul build Beta, faceți trecerea pe Dev. Înainte ar fi bine să verificați dacă PC-ul vostru poate funcționa cu Windows 11, folodins PC Health.
Eu am instalat Windows 11 ca upgrade de la un build Windows 10 aflat deja în Insider Preview, toate aplicațiile și driver-ele sunt prezente, nu am avut nicio problemă.
Ce părere aveți?