Zilele acestea am avut ocazia să testez mai amănunțit noul Nord 2 5G, primul smartphone midrange al OnePlus cu care am ocazia să lucrez. Dincolo de aspect, care aduce foarte mult cu modelul OnePlus 9 Pro, Nord 2 5G se remarcă prin mai multe elemente în încercarea de a se impune pe piață.
Iar în cele ce urmează o să vă dau 5 motive pentru care merită să luați în calcul OnePlus Nord 2 5G.
1.Display-ul de 6.43 inci, Fluid AMOLED de calitate
Primul lucru pe care l-am remarcat atunci când am deschis pachetul lui OnePlus Nord 2 5G a fost display-ul său – este unul generos de 6.43 inci, Fluid AMOLED, cu o rezoluție de 1080 x 2400 pixeli și o densitate bunicică de 409 ppi. Este foarte luminos, culorile sunt bine redate și în plus are suport de afișare de 90 Hz, cu rată variabilă. După cum puteți vedea în imaginea de mai sus, sticla acoperă aproape în intregime fața smartphone-ului iar camera selfie se regăsește într-o gaură în partea din stânga.
Protecția este asigurată de o sticlă Corning Gorilla Glass 5, aceiași pe care o regăsim și pe partea din spate a carcasei.
După ce am săpat puțin prin setările Oxygen OS (Android 11 cu o elementele de personalizare date de OnePlus) am descoperit și că există opțiuni de ajustare a culorilor, în funcție de preferința fiecăruia, de la tonuri mai aprinse la unele mai blânde. Există și posibilitatea de a activa AI-ul (OnePlus Nord 2 5G propune mai multe setări manevrate de AI) Color Boost/Resolution Boost care îmbunătățește imaginea (respectiv poate crește rezoluția clipurilor redate de pe YouTube). Dar mai important mi se pare Smart Ambient Brightness, ce odată activat permite un grad mai mare de lizibilitate în condiții de soare puternic (practic luminozitatea este modificată automat în funcție de nivelul luminii ambientale).
2.Autonomia: o zi de folosire fără probleme
Un lucru la care mă așteptam vizavi de OnePlus Nord 2 5G este autonomia foarte bună și acest lucru se adeverește. Smartphone-ul folosește noul cipset Mediatek Dimensity 1200 și o baterie de 4500 mAh, cu suport de încărcare rapidă Warp Charge ce poate încărca rapid bateria către 100% în 30 de minute.
În condiții de utilizarea normală, fără funcția High Performance activă și cu setările de luminozitate lăsate pe modul automat, OnePlus Nord 2 5G vă duce liniștit o zi de utilizare obișnuită. Pentru cazul în care îl puneți la treabă pe operații care necesită consum mare de energie (jocuri, editare video), din păcate autonomia o să scadă semnificativ, dar aveți la îndemână încărcarea rapidă și treaba se rezolvă.
Vreau să punctez mai în detaliu acest lucru: autonomia bună a smartphone-urilor OnePlus este obținută printr-o setare agresivă vizavi de Power Management, adică procesorul nu va funcționa mereu la 100% din capacitate. Nu am niciun fel de problemă vizavi de treaba asta, mai ales că în lucrul zilnic nu am întâmpinat probleme și trebuie să recunosc că am fost sceptic atunci când am aflat că Nord 2 5G vine cu un cipset făcut de Mediatek, produse cu care nu am o experiență plăcută.
Asta face ca Nord 2 5G să fie un produs interesant: atunci când e nevoie de putere de procesare, are destulă (în detrimentul unei încălziri acute și a consumului important de energie), dar pentru operațiile clasice de browsing, email, social media, redare multimedia, se descurcă excelent. Este prima dată când folosesc un smartphone cu cipset Mediatek și care nu stă o veșnicie atunci când trebuie să deschidă o aplicație sau când trec de la un Chrome la Facebook.
Ca să pot să vă dau niște informații mai clare, am rulat testul PC Mark Work 3 de două ori: prima dată cu setările automate de Power Management, unde am obținut 17 ore și 41 de minute de la 100% la 20% în baterie, cu nivelul strălucirii display-ului pus pe minim și rata de refresh la 90 Hz.
Am observat că benchmark-ul era foarte lent, așa că repetat testul cu modul de performanță activ, ceea ce înseamnă că procesorul a fost pus la treabă 100%, de data asta rezultatul a fost de doar 12 ore și 27 de minute, o diminuare de aproape 30% a autonomiei.
Concluzia este că dacă mergeți pe opțiunile automate, aveți o performanță bună în folosirea normală (totul decurge normal, nu aveți întârzieri sau blocări în pornirea aplicațiilor) și o autonomie foarte bună. Dacă preferați maximul de performanță (nu văd de ce ați face asta!), atunci așteptați-vă la o diminuare cu 30% a duratei de viață a bateriei și implicit o încălzire sensibilă a aparatului.
Din punctul meu de vedere folosirea modului automat este setarea ce ar trebui aleasă de toată lumea.
3.Viteză peste așteptări!
După cum deja am amintit, performanța lui OnePlus Nord 2 5G este una peste așteptări, dat fiind că folosește un cipset Mediatek. Varianta Dimensity 1200 cu AI este o surpriză plăcută, atât pe zona de viteză cât și pe cea de autonomie, venind cu un sistem octa-core (1×3.0 GHz Cortex-A78 & 3×2.6 GHz Cortex-A78 & 4×2.0 GHz Cortex-A55).
Mai sus vedeți rezultatele obținute în AnTuTu Benchmark de OnePlus Nord 2 5G fără modul High Performance activ și apoi cu el activ. Deja este cunoscut faptul că OnePlus a apelat la șiretlicuri pentru a obține rezultate bune în benchmark-uri, așa că mă așteptam să fie diferențe în ceea ce înseamnă viteza.
Chiar și așa, un scor de 574224 de puncte în AnTuTu nu este deloc unul rău (în testul comparativ de anul trecut, Oppo Find X2 obținea 606096 puncte), nu mai vorbesc de valoarea de 615236, însă urmăriți și nivelul de încălzire. În plus, diferența este de doar 7%, care probabil nu merită în condițiile în care autonomia ar scădea cu aproape 30%.
Pentru al doilea test am folosit PC Mark Work 3, unde din nou comportarea lui OnePlus Nord 2 5G este foarte bună. Mai jos vedeți rezultatul obținut pe modul standard și cel pe High Performance, de data asta plusul este semnificativ (33%) și ar justifica alocarea de mai multă energie.
Și nu în ultimul rând, Geekbench (modul auto) și benchmark-ul de browser Basemark. Rezultatele nu sunt la fel de spectaculoase ca în cazul celorlalte browser-e de până acum, lucru ce mă pune puțin pe gânduri.
Același lucru e valabil și pentru testul 3D Mark Wild Life Extreme, unde rezultatul este mult sub așteptări, în condițiile în care GPU-ul este unul Mali-G77 (MC9).
Am ținut să aduc în discuție toate rezultatele pentru a avea o imagine de ansamblu asupra performanței lui OnePlus Nord 2 5G. Pe baza benchmark-urilor, comportamentul nu este unul constant, în unele teste iese foarte bine, în altele scârțâie.
Însă nu despre asta este vorba, ci despre cum se comportă în folosirea zilnică, unde așa cum v-am spus deja nu am ce să îi reproșez până acum. Cipsetul Mediateck Dimensity 1200 AI, alături de cei 12GB RAM fac o figură frumoasă.
4.Cameră foto principală de 50MP, cea seflie de 32MP
la nivel de specificații tehnice, OnePlus Nord 2 5G arată foarte bine în ceea ce privește echiparea cu camerele foto: sistem principal cu trei camere (50MP cu stabilizare, 8MP ultrawide, 2MP monocrom) și selfie de 32 MP peste care vine AI-ul de îmbunătățire a pozelor și filmelor, plus un mod dedicat de fotografiere de noapte.
Am dat o fugă până la Sibiu în speranța că o să am niște vreme bună și o să pot face niște poze interesante – planul mi-a ieșit parțial, a fost soare dar nu atunci când am ajuns eu la Sibiu. Urmarea este că pozele au ieșit destul de închise (am folosit modul auto) și din păcate cu culori inconsistente.
În zilele ce urmează o să urc toate materialele într-un album pe Facebook aici ca să le puteți consulta în detaliu.
Aș zice ca a ieșit mai bine selfie-ul :), într-o zi înnourată.
Acestea fiind zise, sistemul de camere foto de pe OnePlus Nord 2 5G este unul interesant, dar a fost sub așteptări.
5.Design subțire, aspect elegant
Și nu în ultimul rând, aspectul lui OnePlus Nord 2 5G este unul din plusurile sale. Are o formă rotunjită, foarte similară cu cea a lui OnePlus 9 Pro, într-o carcasă de 158.9 x 73.2 mm și o grosime de doar 8.3 mm. Cântărind 189 grame, OnePlus Nord 2 5G se ține ușor în mână și nu îți rupe buzunarul de la pantaloni.
Și pentru că a fost loc, pe marginea din dreapta a carcasei OnePlus a introdus un buton hardware pentru activarea modului silent – Apple are încă ceva similar pe actualele modele iPhone 12.
Marginile sunt frumos rotunjite, prinse în carcasa metalică.
Una peste alta un model cu aspect clasic, nimic special.
Și ar mai fi ceva: OnePlus Nord 2 5G vine cu Android 11 pus în OxygenOS 11.3, un sistem de operare mult mai curat decât ceea ce veți găsi pe Samsung, Oppo sau Huawei, cu personalizări la nivelul seturilor de icon-uri. Asta îi permite să se miște bine și să păstreze senzația de rapididate dată de un Android curat.
Acestea fiind spuse, până apuc să scriu review-ul, vă recomand să țineți cont de aspectele de mai sus atunci când analizați noul OnePlus Nord 2 5G. Este un smartphone interesant, cu câteva propuneri îndrăznețe.