Tocmai ce s-a terminat prezentarea oficială a viitorului sistem de operare Microsoft, denumit Windows 11. Acesta nu doar că vine cu o nouă interfață, făcută să arate bine și să răspundă rapid nevoilor utilizatorilor, să se integreze cu dispozitivele pe care le folosim, dar e și mai rapid și optimizat pentru jocuri.
De-a lungul celor 45 de minute am aflat de la Panos Panay și echipa sa câteva chestii foarte interesante.
1. Disponibilitate
Windows 11 va fi disponibil la finalul anului, cu upgrade gratuit. Asta ca să rezolv de la început această problemă. Primele versiuni de test vor veni săptămâna viitoare în cadrul programului Insider Preview (dacă nu sunteți încă în program, aveți timp să vă înscrieți).
2. Widgets
Widget-urile revin în Windows odată cu versiunea 11 și vor permite dezvoltatorilor să creeze aplicații faine, care vor putea fi folosite și full screen.
3. Interfața Fluent
Windows 11 are o interfață redesenată in stilul Fluent Design, mai simplă și mai elegantă. Cu transparențe, noi icon-uri plus viteză mai bună.
4. Snap Groups
Windows 11 ăși va aduce aminte ce aplicații folosești și e va grupa ca atare. Totodată, via virtual desktops va fi posibil să setăm diferite configurații pentru fundal, aplicațiile folosite în așa fel încât să le putem restaura dintr-un singur clic.
Mai mult, Windows 11 își va aminti locul aplicațiilor pe un ecran extern și la reconectarea lui acele aplicații vor fi dispuse exact la fel cum le-am lăsat. E funcție excelentă pentru cei ce folosesc mai multe monitoare, nu o să mai piardă timpul să rearanjeze ferestrele.
5. Snap Layouts
Mai mult, prin Snap Layouts, se pot seta configurații proprii în care anumite aplicații să fie afișate după cum dorim. O chestie de genul acesta am văzut e monitoarele ultra wide LG, acum vine pe Windows 11, ceea ce e foarte mișto.
6. Un nou Windows Store
Locul de unde se pot instala aplicațiile Windows, adică Windows Store este redesenat și vine cu suport pentru instalarea aplicațiilor Android. Da, ați auzit bine: aplicațiile Android vor putea să fie folosite direct în Windows 11, prin Intel Bridge.
7. Teams direct în Windows 11
Odată cu anunțul Windows 11 am aflat și că Microsoft Teams va fi integrat direct cu Windows 11, ceea ce ne spune mai mult sau mai puțin direct că Skype e pe cale să dispară, în locul lui intră Teams, de pe orice platformă desktop sau mobilă.
8. Xbox Games Pass
Serviciul Xbox Game Pass va fi la rândul lui integrat în Windows 11 prin aplicația Xbox, permițând utilizatorilor să folosească aplicațiile cumpărate.
9. Viteză pentru jocuri, Auto HDR
Microsoft a ținut să amintească că Windows 11 este conceput pentru pasionații de jocuri, cu optmizări de viteză și performanță. De exemplu Auto HDR va fi activă implicit pentru sistemele ce beneficiază de suportu pentru așa ceva.
10. Meniul de start este redesenat, pus în centru
La fel ca pe macOS, noul meniu de Start din Windows 11 este poziționat pe mijlocul ecranului, cu icon-uri redesante.
11. Optimizări pentru folosirea pe tablete
În condițiile în care există tot mai multe produse cu touch, Windows 11 este optimizat pentru folosirea pe tablete sau laptop-uri hibride.
12. Noi icon-uri
Veți descoperi în Windows 11 că foarte multe din icon-urile standard au fost redesenate, în concordanță cu noua interfață grafică.
13. Proces mai simplu de update
Windows 11 duce mai departe îmbunătățirile aduse în Windows 10 în ceea ce privește update-urile, făcând din acest sistem de operare unul care funcționează mai bine și se poate actualiza mai ușor.
Să nu uităm că de fapt Windows 11 va fi un schelet optimizat de Windows 10 peste care este adusă o nouă interfață.
În mare, acestea sunt schimbările anunțate de Microsoft pentru Windows 11, foarte posibil ca până la lansarea oficială să mai aflăm și despre altele. Începând de săptămâna viitoare vor ieși primele build-uri de test, pe care le putem instala și folosi, ceea ce eu sigur am să fac. Până atunci puteți merge aici și să descărcați aplicația PC Health Check ca să vedeți dacă puteți instala Windows 11 pe propriul sistem.
Configurația hardware minimă este un CPU Intel la 1GHz, 4GB RAM și 64GB pentru stocare.
După care o să revin cu mai multe detalii.
Acestea fiind zise, voi ce părere aveți de noul Windows 11?