Pentru toți cei ce sunt interesați să își aleagă cel mai bun smartphone pentru fotografia de zi am realizat încă un test comparativ în care am pus lângă iPhone 12 trei dintre cele mai bune smartphone-uri Android ale momentului: OnePlus 9 Pro, Huawei P40 Pro 5G și Samsung Galaxy S21 Ultra 5G. Acest test vine în continuarea celor realizate anul trecut și analizează performanțele foto pe camerele principale, cu setările standard și vă va ajuta să identificați cel mai bun smartphone pentru fotografia de zi. Pentru asta am avut în vedere comportamentul clasic al utilizatorului de smartphone, care își dorește să scoată poze excelente, fără să își bată capul modificând manual setările foto puse la dispoziție de software-ul instalat pe telefon.
Prin urmare metodologia de testare a fost simplă: am luat cele patru smartphone-uri, am ales modul foto pe camera principală (adică am ales formatul standard, cu rezoluția maximă) și am pornit să vizitez Biserica Fortificată de la Dârjiu (inclusă în patrimoniul cultural mondial al UNESCO) și centrul Sighișoarei, pe care le-am privit prin intermediul camerelor foto. Nu m-am chinuit să schimb setările sau să încerc să introduc filtre, pentru că nu asta face un utilizator obișnuit: el ia smartphone-ul, pornește camera, încadrează și face poza. Și eventual după, dacă are timp, o să facă niște mici procesări cu ajutorul Google Photos sau al aplicațiilor de editare foto preinstalate pe telefon.
Cum am testat?
Folosind aceleași setări, am făcut cu fiecare smartphone aceiași poză, din același loc, obținând o colecție suficient de mare de poze, care să îmi permită să observ calitatea culorilor, detaliile, luminozitatea etc. Și pentru fiecare fotografie în parte, am dat o notă de la 1 la 4 fiecărui aparat, 4 fiind cea mai bună poză și 1 cea mai slabă, pentru ca la final să fac o medie și să văd care smartphone a luat cea mai mare notă, acesta fiind și câștigătorul testului.
Înainte de a trece să vedem rezultatele, aș vrea să aruncăm o privire asupra specificațiilor tehnice asociate sistemului de camere foto de pe fiecare smartphone în parte.
Camera |
OnePlus 9 Pro |
Samsung Galaxy S21 Ultra 5G |
Huawei P40 Pro 5G |
Apple iPhone 12 |
Wide | 48 MP, f/1.8, 23mm, 1/1.43″, 1.12µm, omnidirectional PDAF, Laser AF, OIS | 108 MP, f/1.8, 24mm, 1/1.33″, 0.8µm, PDAF, Laser AF, OIS | 50 MP, f/1.9, 23mm, 1/1.28″, 1.22µm, omnidirectional PDAF, OIS | 12 MP, f/1.6, 26mm , 1.4µm, dual pixel PDAF, OIS |
Telefoto | 8 MP, f/2.4, 77mm, 1.0µm, PDAF, OIS, 3.3x optical zoom | 10 MP, f/4.9, 240mm, 1/3.24″, 1.22µm, dual pixel PDAF, OIS, 10x optical zoom | 12 MP, f/3.4, 125mm, PDAF, OIS, 5x optical zoom | |
Ultrawide | 50 MP, f/2.2, 14mm, 1/1.56″, 1.0µm | 12 MP, f/2.2, 13mm, 1/2.55″, 1.4µm, dual pixel PDAF, Super Steady video | 40 MP, f/1.8, 18mm, 1/1.54″, PDAF | 12 MP, f/2.4, 120˚, 13mm, 1/3.6″ |
Adâncime | 2 MP, f/2.4, (monochrome) | TOF 3D, (depth) | ||
Hasselblad Color Calibration, dual-LED flash, HDR, panorama | LED flash, auto-HDR, panorama | Leica optics, LED flash, panorama, HDR | Dual-LED dual-tone flash, HDR (photo/panorama) |
După cum puteți vedea, trei dintre cele patru smartphone-uri vin cu sisteme foto formate din mai multe camere, cu opțiuni pentru telefoto și adâncime, lucruri ce lipsesc de pe iPhone 12. Înainte să ziceți că acesta este automat pus în dificultate reamintesc că am folosit doar camera principală (cea wide), așa că eventualele plusuri cu care celelalte ar veni, nu se regăsesc în acest test.
OnePlus 9 Pro: Hasselblad Color Calibration
Și în afară de asta, fiecare smartphone vine cu chestii specifice în zona foto, încercând să aibă un element de diferențiere. În cazul OnePlus 9 Pro, vorbim despre sistemul avansat de calibrare al culorii realizat în colaborare cu Hasselblad, care ar trebui să fie capabil să ofere niște culori excelente în combinație cu un senzor de 48MP. Rezultatul este o poză de 4000 x 3008 pixeli, ce ocupă undeva la 6.67 MB.
Samsung Galaxy S21 Ultra 5G: senzor de 108MP
Samsung a pus pe Galaxy S21 Ultra 5G un impresionant senzor de 108MP pentru camera wide, plus un sistem îmbunătățit de redare al culorilor și stabilizare mai bună. Folosind compresia HEIC, o astfel de poză de 12000 x 9000 pixeli pate să ocupe aproape de 16.6MB!
Huawei P40 Pro 5G
Deși este un smartphone din generația 2020, Huawei P40 Pro 5G a fost cel mai bun smartphone pe care l-am avut, în special pe partea de foto, cu avantajul unor lentile LEICA și o stabilizare foarte bună pentru camera principală de 50MP. Rezultatul se regăsește în imagini de 4096 x 3072 pixeli, ce ocupă până la 8MB.
iPhone 12: experiența Apple pe zona foto
Și nu în ultimul rând vorbim de iPhone 12, smartphone ce are aceiași configurație foto pe camera principală (doar 12MP!) ca și modelele mai scumpe din seria Pro și Pro Max, cu algoritmii avansați de focalizare și corecție a culorilor. Cu această configurație, iPhone 12 produce poze de 4032 x 3024 pixeli ce ajung în format JPEG la 7.89 MB.
Încă de la început se vede o înfruntare a megapixelilor, unde vorbim de o combinație de 48, 50 respectiv 108 MP ce vin să înfrunte o variantă modestă de doar 12MP. Cine credeți că va câștiga în aceste condiții?
Haideți să vedem:
Test 1:
Prima poză din test surprinde o căruță și câteva accesorii, depozitate în curtea biserii fortficate de la Dârjiu. Se vede încă de la început că sunt diferențe importante de culori și detalii. iPhone 12 și Galaxy S21 Ultra 5G ratează complet culorile în timp ce OnePlus 9 Pro și P40 Pro 5G se descurcă mult mai bine. Și aș spune că OnePlus 9 Pro face o treabă mai bună din acest punct de vedere, în ciuda faptului că detaliile despre plăcuța descriptivă aproape lipsesc, din păcate și la S21 Ultra 5G se întâmplă fix același lucru, în ciuda unei rezoluții mult mai bune.
Prin urmare clasamentul este OnePlus 9 Pro, P40 Pro 5G, iPhone 12 și S21 Ultra.
Test 2:
Următoarea poză surprinde niște aparate de călcat cu cărbuni. Aici lucrurile sunt mai uniforme, detaliile sunt clare în toate pozele. Huawei P40 Pro 5G deschide prea mult peretele. Culoarea fierului diferă însă de la smartphone la smartphone. Uitându-ne și șa detaliile de pe plăcuță și la nuanța lemnului, iPhone 12 a făcut cea mai bună treabă, urmează OnePlus 9 Pro, P40 Pro 5G și abia la final S21 Ultra 5G, pentru că a greșit culoarea lemnului.
Test 3:
Al treilea test este făcut cu o poză în penumbră cu fcalizare pe scanul din spate. Avem diferite moduri în care este iluminată poza și edate culorile. Ne uităm la culoarea lemnului de la scaune, la bancă și la masa din spate. Putem vedea și că S21 Ultra 5G nu poate reda corect detaliile de pe tablou. Pentru că Huawei P40 Pro 5G oferă detalii mai bune pe perete și culori mai apropiate de realitate, cred că oferă cea mai bună poză. Pe locul doi este iPhone 12, având culori mai bune, urmat de OnePlus9 Pro și în final abia S21 Ultra 5G.
Test 4:
Și am ieșit la lumină: o poză în care vedem combinația dintre albul clădirii, albastrul cerului și verdele ierbii. OnePlus 9 Pro și iPhone 12 au o culoare mai închisă pentru cer. OnePlus 9 Pro face clădirea roz în timp ce Huawei P40 Pro 5G închide prea tare imaginea. Pentru că ansamblul este mai luminos, cu un alb mai bun și un verde apropiat de realitate, Galaxy S21 Ultra 5G iese pe primul loc. Urmează iPhone 12, Huawei P40 Pro 5G și abia la urmă OnePlus 9 Pro.
Test 5
Aici am vrut să văd cum e redat contrastul de galben cu verde și detaliile păpădiei. Toate aparatele au reușit să surprindă bine detaliile. P40 Pro 5G închide pre mult poza în timp ce Galaxy S21 Ultra 5G o deschide destul de mult. În cazul lui iPhone 12, vorbim tot de o culoare verde prea deschisă. Uitându-mă la detaliile păpădiei și culori, OnePlus9 Pro iese cel mai bine, urmează Galaxy S21 Ultra 5G, iPhone 12 abia la final Huawei P40 Pro 5G.
Test 6:
Din nou o poză făcută în penumbră, cu un stup de albine. Ne uităm la culorile lemnului, a peretului și a stupului. Apoi la detaliile stupului. OnePlus 9 Pro oferă nuanțe închise, Huawei P40 Pro 5G se decurcă mult mai bine, la fel și iPhone 12. Galaxy S21 Ultra 5G nu reușește să focalizeze cum trebuie. Este o luptă strânsă pentru cea mai bună poză, aș zice că merge către iPhone 12 datorită faptului că sunt culori mai reale. Pe locul doi Hauwei P40 Pro 5G, urmat de Galaxy S21 Ultra 5G și OnePlus 9 Pro.
Test 7:
Încă un set de poze făcute afară, cu culoarea albă a clădirilor, detaliile lor și albastrul cerului. Mă bucur să văd că de data asta calitatea e sensibil egală, îmi e greu să aleg. Pentru că totuși trebuie, merg pe OnePlus 9 Pro, pentru combinația de culori și detaliile de pe biserică. Urmează iPhone 12, Galaxy S21 Ultra 5G și Huawei P40 Pro 5G.
Test 8:
Urmează o poză de interior, din nou cu diferite nuanțe de albastru și alb. Din nou, o alegerefoarte grea, pozele sunt foarte similare. Există mici diferența în ceea ce privește detaliile de pe pereți și picturile din fundal. Cred că OnePlus 9 Pro s-a descurcat cel mai bine în ceea ce privește redarea culorilor, urmează iPhone 12, Huawei P40 Pro 5G și Galaxy S21 Ultra 5G.
Test 9:
Un nou test pentru redarea culorii albe, de data asta cu o poză macro. Pentru modul în care sunt redate petalele, iPhone 12 este primul, urmează OnePlus 9 Pro, Huawei P40 Pro 5G și abia la final Galaxy S21 Ultra 5G.
Test 10:
Am urcat în turnul bisericii fortificate să fac o poză la clopot. După cum puteți vedea mai sus, diferențele sunt foarte mari în ceea ce privește culorile și detaliile. Uitându-mă la culoarea clopotului, la cea a lemnelor și detaliile de pe clopot și sfoara cu care este legată limba, iPhone 12 face cea mai bună poză. Urmează Galaxy S21 Ultra 5G, Huawei P40 Pro și abia la final OnePlus 9 Pro.
Test 11:
Ne mutăm acum în centrul vechi din Sighișpara, unde am fotografiat turla cu ceas. Pentru culorile și detaliile de pe turlă, albastrul cerului și modul de redare a culorii verzi, din nou iPhone 12 iese cel mai bine. Urmează OnePlus9 Pro, Samsung Galaxy S21 Ultar 5G și abia la final Huawei P40 Pro 5G, care a ratat și culorile și detaliile.
Test 12:
O poză în care am focalizat pe casa albastră. Urmăriți detalile de pe acoperiș, umbrele de pe steașini, soarele și cerul. Cred că Samsung Galaxy S21 Ultra 5G are cele mai bune detalii și culori, urmează OnePlus 9 Pro, Huawei P40 Pro 5G și la final iPhone 12.
Test 13:
Un detaliu interesant: felinarul de la intrarea în centrul vechi. Ne uităm la culoarea sticlei, negrul fierului, cerul și piatra zidului. Pentru detalii OnePlus 9 Pro iese primul, urmat de iPhone 12, Samsung Galaxy S21 Ultra 5G și abia la final Huawei P40 Pro 5G – imaginile de pe sticla felinarului sunt abia vizibile.
Test 14:
Avem o poză în care se vede priveliștea cu dealurile Sighișoarei. Urmărim detaliile și culorile clădirilor, culoarea verde a vegetației și cerul. Acum Huawei P40 Pro 5G face cea mai bună figură, urmează OnePlus 9 Pro, iPhone 12 și Samsung Galaxy S21 Ultra 5G, care pare că nu poate focaliza eficient.
Test 15:
Avem un macro cu o lalea din curtea cetății vechi a Sighișoarei. De la început vedeți diferențele de culoare și detalii. Galaxy S21 Utra 5G cred că surprinde cel mai bine detaliile și culoarea, urmat de Hauwei P40 Pro 5G, OnePlus 9 Pro și iPhone 12. Diferențele sunt foarte mici și cred că țin mai mult de preferința personală.
Test 16:
Încă un set de poze cu lalele, dacă tot erau înflorite. Ne uităm la modul de redare al culorii roșii. Din păcate S21 Ultra 5G are din nou probleme de focalizare. OnePlus 9 Pro iese primul, urmează iPhone 12, Huawei P40 Pro 5G și Galaxy S21 Ultra 5G.
Test 17:
Am revenit la o imagine mai complexă, cu umbre și mult verde. Huawei P40 Pro 5G combină cel mai bine detaliile ierbii, copacului cu culorile. Urmează OnePlus 9 Pro, iPhone 12 și Galaxy S21 Ultra 5G.
Test 18:
Mi s-a părut interesant să văd cum ies detaliile coșului de flori de pe această bicicletă albă. Din nou ne uităm la culoarea albă, cea a peretului și florile din ghiveci. Merg pe OnePlus 9 Pro, urmează iPhone 12, Huawei P40 Pro 5G și Galaxy S21 Ultra 5G.
Test 19:
Închei acest test cu o poză în care există foarte multe culori și detalii. Cred că Huawei P40 Pro 5G combină cel mai bine culorile și detaliile, urmează OnePlus 9 Pro (chiar dacă poza e cea mai deschisă), Galaxy S21 Ultra 5G și iPhone 12.
Concluzie: nu contează pixelii, contează software-ul și lentilele
În urma agregării rezultatelor, clasamentul arată așa:
OnePlus 9 Pro | Galaxy S21 Ultra 5G | Huawei P40 Pro 5G | iPhone 12 | |
Test 1 | 4 | 1 | 3 | 2 |
Test 2 | 3 | 1 | 2 | 4 |
Test 3 | 2 | 1 | 4 | 3 |
Test 4 | 1 | 4 | 2 | 3 |
Test 5 | 4 | 3 | 1 | 2 |
Test 6 | 1 | 2 | 3 | 4 |
Test 7 | 4 | 2 | 1 | 3 |
Test 8 | 4 | 1 | 2 | 3 |
Test 9 | 3 | 1 | 2 | 4 |
Test 10 | 1 | 3 | 2 | 4 |
Test 11 | 3 | 2 | 1 | 4 |
Test 12 | 3 | 4 | 2 | 1 |
Test 13 | 4 | 2 | 1 | 3 |
Test 14 | 3 | 1 | 4 | 2 |
Test 15 | 2 | 4 | 3 | 1 |
Test 16 | 4 | 1 | 2 | 3 |
Test 17 | 3 | 1 | 4 | 2 |
Test 18 | 4 | 1 | 2 | 3 |
Test 19 | 3 | 2 | 4 | 1 |
Total | 56 | 37 | 45 | 52 |
Prin umare OnePlus 9 Pro iese cel mai bun smartphone pentru pozele de zi, iar asta se întâmplă pentru că a avut un comportament constant bun. Se pare că agloritmul de corecție adus în colaborare cu Hasselblad își face treaba și focalizarea iese. Pe locul doi avem iPhone 12, clasare care și pentru mine este oarecum surprinzătoare, cu toate că am experiența testelor anterioare unde modelele iPhone s-au descurcat excelent în condiții de zi: focalizarea e bună mereu, culorile nu au abateri mari. Huawei P40 Pro 5G, model din 2020, are un comportament inconsistent în ceea ce înseamnă focalizarea și culorile, lucru pe care l-am mai remarcat de-a lungul timpului.
M-a surprins neplăcut Galaxy S21 Ultra 5G, care are ceva probleme de focalizare (știu că există niște update-uri de firmware scoase special pentru asta) în modul de lucru cu camera de 108MP. Ceea ce pot să vă recomand (pentru că am testat și performanța este diferită complet) este să folosiți toată camerele foto și să dezactivați folosirea permanentă a modului 108MP. În acest fel nu mai sunt probleme de focalizare. Culorile sunt excelente de fiecare dată.
Acum mă simt dator să spun un lucru pe care l-am mai repetat: notele date de mine pot să fie subiective, voi luați pozele (le găsiți în albumele publicate pe contul nostru de Facebook: iPhone 12, OnePlus 9 Pro, Huawei P40 Pro 5G și Samsung Galaxy S21 Ultar 5G) și creați-vă propriul top și în felul acesta luați acel smartphone care se pliază cel mai bine pe nevoi. Și așa o să luați un cel mai bun pentru voi – asta contează în final.
Și stați pe aproape că în curând o să public și rezultatele testului de fotografie de noapte pe care am reușit să îl fac în acest weekend.
Păreri?