Android 12 este următorul sistem de operare al Google pentru smartphone-uri, fiind planificat pentru lansare în toamna lui 2021. Până acum nu am avut multe informații oficiale despre el, însă aseară la Google I/O 2021 am văzut primele detalii care ne dezvăluie o interfață modificată, capabilă să își asorteze automat tonurile de culoare în funcție de imaginea aleasă pentru fundal. Notificările sunt mai ușor de manevrat, vom vedea optimizări majore pe partea e autonomie, funcții noi pentru securitate și privacy.
Conform lui Sameer Samat, vice președinte al diviziei Android, în lume sunt peste trei miliarde de dispozitive mobile ce folosesc sistemul de operare Android (nu ne-a spus și care este împărțirea pe diverse versiuni, normal pentru că Android 11 are o cotă infimă).
Una dintre schimbările importante aunțate aseară va veni doar pe modelele Google Pixel: opțiunea de setare automată a culorilor interfeței pe baza analizei componenței imaginii de fundal. AI-ul va alege automat culorile dominante și le va aplica temei Android pentru lock screen, widget, notificări.
Veți putea vedea că interfața Android se mișcă acum mai bine, animațiile au treceri line, configurate în funcție de interacțiunea cu telefonul – de exemplu dacă aparatul este închis și apăsați pe butonul de pornire, interfața se va lumina începând din acel punct. Altă chestie e legată de modul în care pe lock screen este afișat ceasul, dacă sunt și notificări acesta este mai mic, când notificările dispar, ceasul revine la dimensiunea sa standard.
La nivel de performanță, Android 12 promite optimizări legate de viteză și autonomie – Google avansează ipoteza unui spor important prin reducerea automată a timpului de procesare alocat serviciilor esențiale cu până la 22%.
Și partea Quick Settings este redesenată tot în stilul Material, incluzând acum widget-uri pentru Google Pay și Home Controls plus un nivel mai ridicat de personalizare.
Google spune că Android 12 este sigur în mod implicit, cu toate setările activate – o chestie ce mi s-a părut faină e legată de opțiunea de a vedea un istoric al aplicațiilor ce au folosit locația în ultima vreme sau cea de blocare manuală a accesului pe cameră/microfon pentru aplicația activă.
Și pentru că Google inovează mereu, nu copiază nimic de la Apple, a introdus o notificare vizuală (similară cu ce există deja pe iOS de multă vreme) prin care se evidențiază dacă microfonul/camera sunt folosite la momentul respectiv.
Totodată, de azi e posibil să fie testată prima versiune beta de Android 12. Dacă vă tentează și aveți un smartphone compatibil (adică Google Pixel, Asus, OnePlus, Oppo, Realme, Sharp, Tecno, TCL, vivo, Xiaomi sau ZTE) puteți merge aici și să vă înscrieți în program, descărcând beta-ul asociat.
Mai multe detalii despre Android 12 puteți găsi pe blog-ul oficial Google sau puteți urmări sesiunea What’s new in Android | Keynote ținută aseară de Google:
O să încerc să fac si eu rost de un Zenfone 8 si sa pun beta-ul ca sa pot reveni cu detalii.