După ce multe luni a rămas într-un con de umbră, astăzi guvernul ar trebui să discute și proiectul de lege legat de digitalizarea României, în speță condițiile pe care companiile trebuie să le îndeplinească concomitent pentru a putea participa la construirea rețelelor de telecomunicații 5G în România.
Am mai vorbit pe treaba asta și anul trecut, când s-a discutat public pe marginea proiectului și am punctat modul deficitar în care au fost specificate condițiile care trebuie îndeplinite de companiile ce pot participa la licitație. Deja e cunoscut faptul că în urma acordului cu SUA, România încearcă blocarea participării la 5G a Huawei pe motiv (care nu a fost încă argumentat) de spionaj. Acest proiect a început în luna august din 2020, în urma unor dezbateri și consultări pe tema unei propuneri de proiect de lege 5G. După 8 luni, draftul de lege încă nu are o formă care să țină cont de recomandările primite, după ce Asociația Operatorilor Mobili și-a exprimat obiecțiile. De asemenea, Ministerul de Justiție a intervenit cu sugestii.
E foarte posibil ca în urma intrării în vigoare a actualului Proiect de Lege, prin care companiile chineze nu primesc dreptul de a participa la licitații, operatorii de telefonie mobilă și implicit și consumatorii români să plătească mai mult pentru accesu la 5G. Iar sumele despre care vorbim ar putea ajunge și la 9,35 miliarde de euro, în timp ce rețeaua operatorilor de telefonie mobilă ce se bazează mult pe tehnologii Huawei, va trebui schimbată, ceea ce va duce la alte cheltuieli și probabil instabilitate.
Strict legat de Huawei în România, acest lucru va afecta numărul de locuri de muncă, achizițiile și contribuția economică a Huawei la viitoarea construcție 5G, a cărei valoare se ridică la 4 miliarde de euro și care ar urma să creeze peste 6.000 de locuri de muncă.
Din câte am văzut, forma actuală a acestui proiect de lege nu a adus schimbări esențiale, iar recomandările oferite de Consiliul Concurenței, Ministerul Justiției, operatori și asociațiile din industrie nu au fost implementate – practic nici nu s-a ținut cont de ele. A fost o mascaradă de discuții publice, pentru că a trebuit să fie bifată.
Așa că suntem în situația în care spunem că avem 5G în România, dar în realitate nu putem discuta de o rețea 5G adevărată, care să aducă cu adevărat beneficiile de viteză și stabilitate a rețelei, iar actualul Proiect de Lege 5G ce ar trebui să crească beneficiile economice și calitatea serviciilor în România, nu atinge niciunul dintre aceste puncte.
Rămâne să vedem ce iese.