Am testat timp de câteva săptămâni Samsung Galaxy A12, terminalul de buget din portofoliul producătorului coreean. Mă rog, unul dintre telefoanele entry. Un model care cred că va fi destul de popular prin ofertele operatorilor de telefonie mobilă, prin prisma prețului destul de mic de vânzare.
O perspectivă prin care trebuie privit întreg materialul de față. Telefonul nu impresionează prin performanțele sale, dar nici nu își propune acest lucru. El vrea să asigure nevoile de bază ale unui utilizator de Android de nivel entry spre mediu. Și asta reușește să facă cu brio.
În plus, vine cu o construcție destul de solidă și în același timp suficient de elegantă. Cu multe elemente de design împrumutate de la clasa high-end. Și cu o autonomie suficientă, asigurată de o combinație de acumulator cu capacitate mare cu specificațiile tehnice destul de modeste, care nu solicită foarte mult bateria.
Preț de vânzare Samsung Galaxy A12
Și o să încep cu prețul de vânzare, primul argument mare în favoarea acestui terminal. Samsung Galaxy A12 poate fi găsit în prezent pe Altex.ro la un preț de 629 lei. Este vorba despre varianta cu memorie RAM de 4 GB și capacitate internă de stocare de 64 GB.
Am pus și captura de ecran, pentru că promoțiile se pot schimba de la o zi la alta. Pe eMAG, spre exemplu, prețul este mai mare pentru aceeași configurație.
Dar telefonul poate fi găsit și în ofertele operatorilor. La Orange poate fi achiziționat, la prelungirea de abonament, cu doar 30 de lei pe lună, cu rate pentru doi ani de zile.
Configurație
Următoarea întrebare care se ridică este legată de configurația pe care o primim în schimbul acestor bani. Moment prielnic pentru a trece în revistă specificațiile tehnice complete ale lui Samsung Galaxy A12.
- Ecran: PLS IPS
- Diagonală: 6,5 inchi
- Rezoluție: HD+ (1600 x 720 pixeli)
- Aspect ratio: 20:9
- Densitate: 270 ppi
- Chipset: Mediatek MT6765 Helio P35 (12nm)
- Procesor: octa-core (4 x 2,35 GHz Cortex-A53 + 4 x 1,8 GHz Cortex-A53)
- GPU: PowerVR GE8320
- Memorie RAM: 4 GB
- Memorie internă: 128 GB
- Slot microSD: da, slot dedicat
- Sistem de operare: Android 10
- Camera foto principală: quad-camera (48 MP, f/2.0, 26mm wide, AF + 5 MP, f/2.2, 123˚ ultrawide + 2 MP, f/2.4, macro + 2 MP, f/2.4, depth)
- Features: LED flash, panorama, HDR, video 1080p@30fps
- Camera foto frontală: 8 MP, f/2.2
- Acumulator: Li-Po
- Capacitate: 5000 mAh
- Încărcare rapidă: da, 15W
- Cititor de amprentă digitală: da, plasat lateral
- Altele: USB Type-C, radio FM, NFC, jack 3,5 mm, dual-SIM
- Dimensiuni: 164 x 75,8 x 8,9 mm
- Greutate: 205 g
- Construcție: față sticlă, spate plastic, rama lateralp plastic
- Culori: Negru, Alb, Albastru, Roșu
Există mai multe variante de memorie, care pornesc de la 3 GB de RAM și memorie internă de 32 GB. Cea mai populară prin ofertele locale este cea cu 4 GB de RAM și 64 GB capacitate internă de stocare. Urmează cea care urcă memoria internă la 128 GB (testată de noi). Cea de top duce și memoria RAM la 6 GB.
Performanțe
La prima vedere, la nivel de specificații tehnice cred că un singur lucru i se poate reproșa lui Samsung Galaxy A12. Chipset-ul de la MediaTek, care livrează performanțe destul de modeste. Însă, așa cum spuneam ceva mai devreme, terminalul nici nu își propune să impresioneze la acest aspect. Motiv pentru care am ales să nici nu rulez benchmark-urile stadard pe acest model.
Pot însă să spun că în utilizarea cotidiană nu am avut probleme cu el. În sensul în care nu s-a oprit, blocat, restartat sau încins. Într-adevăr, la lansarea anumior aplicații poate apărea un mic delay. Însă aveți în vedere că vorbim de un telefon de 600 de lei.
Iar la nivel de autonomie, am depășit lejer bariera, oarecum psihologică, a unei zile de utilizare. Am ajus seara cu peste 30% baterie, chiar și în zilele în care l-am butonat mai intens. Ceea ce înseamnă ceva. Este meritul unui acumulator cu capacitate mare, de 5000 mAh, care nu este foarte solicitat de configurația terminalului.
Tot la performanțe ar fi trebui să intre și abilitățile foto ale telefonului. Deși nu am reușit să fac poze în condiții normale cu el (vremea din Brașov este total imprevizibilă în această perioadă a anului), Samsung a demonstrat de mai multe ori că știe să optimizeze software-ul camerelor foto suficient de bine încât rezultatele să fie peste medie. Sunt convins că așa stau lucrurile și cu Galaxy A12, care chiar și la nivelul său de preț propune un sistem de patru camere foto, cu un senzor principal de 48 megapixeli.
Construcție
Mi-a plăcut mult construcția acestui terminal. Chiar dacă spatele este de plastic, vine cu o combinație de două texturi care asigură un grip bun. Telefonul se ține foarte bine în mână și pare destul de solid și de bine construit. Asta deși propune un profil relativ subțire.
Îmi place și felul discret în care modulul foto iese în evidență. Depășește foarte puțin grosimea terminalului. Mi-ar fi plăcut să fie întegrat cu totul, ca la vârfurile de gamă sau la categoria mid-range a celor de la Samsung.
I se poate reproșa aici lipsa unei rame metalice care să ofere un plus de integritate în cazul unor incidente nefericite. Însă tot timpul avem la îndemână varianta unei huse de protecție. Am testat câteva astfel de produse de la MobileDirect, pe care le-am prezentat într-un material separat. În oferta acestui magazin găsiți inclusiv accesorii originale Samsung, precum această husă din silicon transparent, pe care o vedeți mai jos.
Revenind la construcția telefonului, deși vorbim despre un entry-level, se remarcă finisajele atent executate și atenția acordată de producător micilor detalii.
Ecran
Deși nu am mai avut parte de un Super AMOLED cum ne-a cam obișnuit compania coreeană, ecranul PLS IPS al lui Samsung Galaxy A12 nu pare mai prejos. Îl consider un argument serios în favoarea terminalului pe acest segment de preț.
Avem o luminozitate foarte bună, cu vizibilitate chiar și în lumina puternică a soarelui și cu culorile foarte bine reprezentate.
Desigur, i s-ar putea reproșa rezoluția care este doar HD+. Însă din nou, trebuie să avem în vedere prețul de achiziție pentru acest telefon.
Eu unul m-aș lega mai degrabă de marginile relativ groase ale ecranului, vizibile mai ales în zona notch-ului în formă de picătură și în partea de jos a display-ului.
Concluzie
Samsung Galaxy A12 este genul de telefon care face față la cerințele unui utilizator de Android fără pretenții, pentru un preț suficient de mic. Pe segmentul său de preț este o alternativă care nu poate fi ignorată și care cred vine cu performanțe foto peste cele din clasa sa și cu o autonomie pe măsură.
Arată bine, deși aici aprecierea este subiectivă și vine cu un raport preț/specificații bun. Așa că cei care au un buget foarte clar pentru achiziția unui telefon, au aici candidatul perfect. Mai ales că vorbim despre un producător de tradiție, liderul pieței de smartphone, cu o prezență foarte solidă pe piața din România. Un aspect care contează foarte mult.
Încercați să intrați în contact cu el! Dacă vă place, vânați oferta cea mai bună, atât în zona magazinelor mari, cu prezență fizică sau online, dar și în ofertele operatorilor!