HomeCloud & MobilityRomania, la coada Europei in ce priveste procesul de digitalizare

Romania, la coada Europei in ce priveste procesul de digitalizare

inf-business-5G-v3

Conform unui sondaj CURS mai mult de o treime (35% mai exact) din firmele din România se pregătesc de digitalizare în următorii doi ani. Mă miră foarte tare acest aspect, în condițiile în care evenimentele din ultimul an au arătat că acele companii care nu au început să implementeze procesul de digitalizare au avut cel mai mult de suferit. Și cu toate astea, viziunea patronilor români e deficitară, situând România pe ultimele poziții din Europa – sondajul despre care vorbesc a fost realizat pe 300 de firme medii și mari din diverse domenii ale economiei (eșantion reprezentativ la nivel național).

O altă chestie relevantă este că în ciuda faptului că procesul de digitalizare este cumva înapoiat în România (suntem pe locul 27 din 28 de țări), aproximativ 86% dintre respondenți își doresc ca tehnologia 5G să fie implementată în România, iar 64% consideră că această nouă tehnologie va aduce beneficii afacerilor și va genera dezvoltare economică.

“O afacere care investește în digitalizare se poate redresa mult mai repede după un șoc extern cum este pandemia și are capacitatea de a se adapta rapid la noi condiții de funcționare a pieței. Din păcate, în România digitalizarea afacerilor se situează încă la un nivel redus, astfel încât puține companii beneficiază de această pârghie de creștere. Totuși, ne așteptăm ca fondurile europene disponibile în acest scop să ducă la o creștere semnificativă a gradului de digitalizare, iar firmele din România să investească în noi tehnologii, deoarece în final tot ele sunt cele care vor câștiga din creșterea eficienței și reducerea costurilor de funcționare”, afirmă George Zhang, CEO al Huawei România.

Raportul DESI 2020 (Indicele economiei şi societăţii digitale, realizat de Comisia Europeană) arată că tehnologiile digitale le oferă afacerilor un avantaj competitiv și duc la îmbunătățirea serviciilor și la extinderea piețelor. Transformarea digitală a afacerilor deschide noi oportunități și generează, la rândul ei, dezvoltarea de noi tehnologii. Cele mai avansate țări din acest punct de vedere sunt Irlanda, Finlanda, Belgia, Țările de Jos, Danemarca și Suedia, în timp ce la celălalt capăt al clasamentului se află Bulgaria, România, Ungaria, Polonia, Grecia și Letonia, situate mult sub media europeană.

“Digitalizarea unei afaceri înseamnă schimbarea modelului de business, dar acest lucru nu poate fi realizat fără schimbarea mentalității. Companiile care se pregătesc de digitalizare sunt vizionare și vor fi primele care vor vedea beneficiile acestui proces. În general, digitalizarea este privită doar din perspectiva investițiilor în tehnologie, însă această schimbare presupune investiții importante și în angajați, astfel încât aceștia să își dezvolte abilitatea de a lucra într-un mediu digital. Acest nou mod de lucru îi va elibera de povara rutinei, lăsând-o în seama mașinilor, iar oamenii vor avea timp să evolueze și să creeze valoare adăugată”, spune Codruț Săvulescu, Senior Solutions Manager al Huawei România.

Și vă dați seama că dacă nu venea pandemia decizia de digitalizare s-ar fi mutat pe un interval de timp și mai mare. Pentru că mulți nu au înțeles că principiul merge și așa nu mai poate fi folosit.

Ionuţ Bălan
Ionuţ Bălanhttps://www.mobzine.ro
Gadget enthusiast. Ruby Developer. Security addict. IT industry analyst. Reviewer & speaker.

LASA UN COMENTARIU

Scrie comantariul
Introdu numele

*

MobileDirect.ro

Comentarii recente

Recomandare

Bigstep