Săptămâna trecută a avut loc lansarea în România a noii generații de televizoare Samsung Neo QLED 2021 și după ce am participat la evenimentul online, împreună cu Samsung ne-am gândit să vă supunem atenției 10 lucruri super mișto pe care trebuie să le știți vizavi de noile modele Neo QLED.
Anunțate în luna ianuarie în perioada CES 2021, noile televizoare Samsung din gama 2021 mi-au atras atenția datorită noii tehnologii: Neo QLED, superioară generației precedente. Și pentru că pe lângă Neo QLED mai există și alte schimbări pe care ar trebui să le cunoașteți, o să vă vorbesc despre ele pe scurt. Din prezentarea Samsung am selectat următoarele 10 lucruri importante.
1. Tehnologia Neo QLED: ce este, la ce e bună?
Încep cu detaliile despre noua tehnologie Neo QLED care este de departe cea mai mare noutate a seriei. Neo QLED este o evoluție a tehnologiei Samsung QLED (abreviația pentru ”quantum dot LED”, tehnologie introdusă n 2015 în care este folosit un filtru quantum dot pentru a crește intensitatea și contrastul culorilor). Neo QLED duce lucrurile pe un nivel superior: matricea de lumini este înlocuită cu iluminare Quantum Mini LED, micro-straturi incredibil de subțiri, compuse din zeci de mii de mini-LED-uri distincte. Samsung Neo QLED mărește scala de luminanță la 12 biți – acest lucru permite zonelor întunecate să fie si mai întunecate și zonelor luminoase să fie și mai strălucitoare, rezultând o experiență HDR mult mai precisă, dinamică și captivantă. Tehnologia Quantum Matrix permite controlul ultra-precis al miilor de zone de mini-LED-uri asamblate cu densitate ridicată, controlând exact, pentru fiecare zonă, parametrii de imagine – permițându-le spectatorilor să se bucure de conținutul preferat așa cum este menit a fi vizionat.
Neo QLED face un salt impresionant în tehnologia ecranelor televizoarelor fiind disponibilă pe modele din gama sa superioară cu rezoluții de 8K și 4K. Pentru aceste televizoare controlul sursei de lumină Quantum Mini LED se face prin tehnologia proprie Samsung, Quantum Matrix susținută de procesorul Samsung Neo Quantum, un procesor de imagine puternic, făcut special pentru această gamă.
Noile mini LED-uri din componența matricii Quantum Mini LED au o dimensiunile de 40 de ori mai mică decât cele ale unui LED convențional. Astfel printr-un un control precis al luminii, te poți bucura de detalii ultra fine, atât în cele mai întunecate scene, cât și în cele mai strălucitoare.
2. AI la un nivel superior
Deja Inteligența Artificială și-a făcut loc în vieților noastre de ceva vreme, de la telefoane și până la televizoare, contribuind semnificativ la îmbunătățirea conținutului audio/video pe care îl consumăm. Față de modelele de televizoare din generațiile precedente, care utilizau o singură rețea neurală, noile televizoare Neo QLED pot să folosească până la 16 tipuri diferite de rețea neurală, fiecare dintre ele coordonată distinct prin tehnologia de upscale-ing AI și deep learning, facilitate de procesorul Neo Quantum (ce poate optimiza în timp real, la niveluri neatinse până acum, calitatea imaginii la rezoluțiile 4K și 8K, indiferent de rezoluția inițială a conținutului nativ).
3. Noul design Infinity One
Seria de televizoare Samsung Neo QLED 2021 8K beneficiază de un nou design numit Infinity One, caracterizat prin ideea că propune un ecran aproape fără margini, responsabil de afișarea unei imagini ce pare că stă suspendată în aer, putând să ofer o experiență de vizionare și mai captivantă într-un design elegant. Totodată, televizoarele vin și cu un nou sistem de gestionare a cablurilor, direct în cutia Slim One Connect, atașabilă în spatele televizoarelor din categoria Neo QLED 8K, sistem permite o instalare mai ușoară și o estetică mai curată.
4. Certificarea „Eye Care”
Zilele trecute am citit și că Samsung Electronics a anunțat faptul că gama de televizoare Neo QLED din 2021 a obținut din partea inistituției de certificări de inginerie electrică din Germania, Verband Deutscher Elektrotechniker (VDE), prima certificare „Eye Care”. Modelele Samsung QLED din 2021 analizate de VDE au primit certificarea „Eye Care” ce include următoarele criterii: „Siguranța ochilor”, „Blând cu ochii”, “nivel de flicker, uniformitate și evaluări ale fidelității culorilor. Pe înțelesul tuturor, certificarea „Siguranța ochilor” este atribuită produselor ce au niveluri de emisie de lumină albastră, raze ultraviolete și raze infraroșii, încadrate în „Grupul permis”, conform clasificării limitelor de emisie stabilite de Comisia Electrotehnică Internațională (IEC). Mai departe, certificarea “Blând cu ochii” asigură utilizatorul că dispozitivele electrice îndeplinesc standardul CIE (Comisia Internațională pentru Iluminare) privitor la efectele de inhibare a melatoninei.
5. Optimizare pentru gaming
Pentru că în anul 2021 nu se poate să nu vorbim și despre gaming atunci când ne referim la un televizor modern, trebuie să știți că Samsung Neo QLED vine echipat cu câteva funcții care îmbunătățesc semnificativ experiența de gaming. Ca fapt divers, poate vă amintiți că anul trecut Samsung anunțat continuarea colaborării cu Microsoft, în 2021 compania coreeană fiind partenerul TV oficial al Xbox Series X din Statele Unite și Canada pentru că oferă o experiență de joc imbatabilă – Samsung Neo QLED și QLED le permit utilizatorilor să vadă fiecare detaliu din joc/film, datorită clarității foarte bune dată de rezoluția 4K și o rată de refresh de 120 fps, alături de un timp de răspuns de 5,8 ms.
Tot legat de zona de gaming, Samsung a stabilit un parteneriat cu AMD pentru a dezvolta primul televizor cu suport Freesync Premium Pro (care are rolul de a atenua posibilele desincronizări ale imaginii, astfel încât jucătorii să se bucure de o imagine perfectă pe tot parcursul jocului), opțiune disponibilă atât pentru jocurile redate de pe PC cât și celor de pe consolă. Datorită acestui lucru modelele Samsung Neo QLED și QLED din 2021, aduc o experiență de joc HDR completă. Pe televizoare există și funcția Game Bar ce îi ajută pe jucători să monitorizeze rapid aspectele critice ale jocului.
Și nu în ultimul rând, se poate folosi modul Super Ultrawide Gameview ce oferă utilizatorilor opțiunile de afișare pe un raport 21:9, respectiv ultrawide 32:9. Vă dați seama de că în acest moment câmpul vizual mai larg aduce avantajul mai multor detalii pe ecran.
6. Object Tracking Sound (OTS) Pro
Mergând mai departe prin suita de noutăți asociate modelelor Neo QLED, am dat peste opțiunile de îmbunătățire ale sunetului. Pe televizoarele high end Neo QLED 8K este prezentă funcția Object Tracking Sound Pro (OTS Pro) a cărei menire este să sincronizeze multi-direcțional sunetul cu dinamica imaginilor în mișcare de pe ecran. Iar ca treaba asta să aibă impact complet vine funcția SpaceFit Sound, ce analizează acustic arhitectura camerei în care este folosit televizorul, adaptându-și astfel sunetul emis la fiecare configurație în parte, pentru o experiență auditivă personalizată, atât pentru ambientul încăperii, cât și pentru tipul conținutului vizionat.
Posesorii de sisteme soundbar beneficiază de o altă funcție ce îmbunătățește experiența de vizionare: Q-Symphony. Pentru sistemele audio compatibile Q-Symphony este posibilă activarea funcție care va permite conclucrarea dintre soundbar și Neo QLED în vederea generării simultane a sunetului în difuzorul teelvizorului și în boxă, pentru crearea unei experiențe surround extinse. Q-Symphony permite într-un mod unic difuzoarelor televizorului și soundbar-ului să funcționeze simultan, pentru o acoperire mai bună, fără a dezactiva difuzoarele TV. Apropo de treaba asta, am văzut că Samsung are o promoție ce oferă un Soundbar HW-Q60T la precomanda unui televizor Neo QLED.
7. Google Duo și Microsoft Office 365 direct pe televizor
După cum era de așteptat, anul 2020 și-a lăsat amprenta și asupra modului în care percepem și interacționăm cu gadget-urile, în mod special cu televizorul care a devenit acum și monitor. Cum foarte multă lume a adoptat conceptul muncii de acasă, cred că este absolut normal să ne dorim ca televizoarele moderne să aibă și mai multe valențe, în sensul că trebuie să devină versatile și să fie display-ul unic pe care să putem proiecta rapid orice fel de sursă video, inclusiv conferințele video la care mulți dintre noi participă acum de acasă.
Samsung a integrat în generația de televizoare Neo QLED 2021 două chestii majore vizavi de ceea ce înseamnă munca de acasaă: Google Duo și Microsoft Office 365. Cu un client dedicat Google Duo, un televizor Neo QLED 2021 permite utilizatorilor să își folosească telefonul pentru a iniția un apel video de înaltă calitate și de mare viteză la care se pot înscrie până la 32 de persoane – indiferent de sistemul de operare pe care îl utilizează. Pe de altă parte, dată fiind complexitatea clientului Teams din Microsoft Office 365 s-a optat pentru soluția accesării suitei prin intermediul browser-ului disponibil pe televizor în vederea redării și creării de documente Microsoft Office.
8. Easy Projection: un fel de remote desktop pentru orice laptop
Însă funcția care îmi place cel mai mult este PC on TV prin intermediul aplicației Easy Connection ce poate fi instalată pe PC și apoi conectată automat către televizorul folosind un cont Samsung. În felul acesta se facilitează conectarea wireless la televizor a oricărui laptop compatibil, permițând utilizatorilor să lucreze și să învețe de acasă direct pe ecranul televizorului, folosindu-se de un maus și o tastatură. Cred că cel mai simplu este să priviți această funcție ca pe o versiune personalizată de Remote Desktop pentru laptop-ul pe care îl folosiți și pe care o puteți folosi oricând aveți nevoie.
9. Multi-View
Fiind vorba despre televizoare cu diagonală și rezoluție mare cred că este bine să știți și că există funcția Multi View, ce permite împărțirea ecranului în mai multe zone, pe care se poate afișa conținut diferit. De exemplu puteți să îl folosiți să vă uitați la o anumită emisiune și în paralel să proiectați pe televizor și conținut de pe smartphone (fie că vorbim de ecranul propriuzis sau de materiale multimedia). Sau și mai fain, în timp ce vă jucați pe consolă, aveți pe ecran și o fereastră cu ședința la care ar trebui să participați – glumesc desigur, dar e o chestie ce se poate face.
Și pentru că am amintit deja de smartphone, noile modele Neo QLED se integrează și mai simplu cu smartphone-urile Samsung, funcția Tap View permițând trimiterea facilă a conținutului video de pe telefon pe televizor, printr-o singură apăsare.
10. Și … orientarea Samsung către sustenabilitate!
Cumva mi s-a părut firesc ca în cadrul evenimentului de prezentare Samsung Neo QLED 2021, după ce s-a vorbit despre inovație, despre munca de acasă, despre sănătate, să urmeze și partea de sustenabilitate și să vedem cum contribuie televizoarele Samsung din 2021 la eforturile de a fi prietenoase cu mediul pentru un viitor sustenabil – dacă nu ați remarcat încă, toate companiile importante sunt angrenate deja într-un astfel de efort. Sunt mai multe direcții: ambalaje sustenabile, economie de energie și nu în ultimul rând, posibilități de folosire a energiei regenerabile.
Adică: Samsung extinde design-ul eco al ambalajelor către toate televizoarele din categoria Lifestyle și către cele din linia Neo QLED din 2021 prin care ambalajul poate fi refolosit. Am văzut că Samsung anticipează că, în cazul în care fiecare cutie cu design Eco-Packging este refolosită ca obiect casnic, pot fi reduse 10 000 de tone de gaze cu efect de seră în fiecare an.
Apoi vine o noutate absolută: telecomenzi cu încărcare de la energia solară. Da, ați citit bine: în loc să folosească conceptul clasic de baterii/acumulatori, televizoarele Samsung QLED 2021 vor fi însoțite de o nouă telecomandă cu încărcare de la energia solară, care se poate încărca atât la lumina din interior și exterior, cât și prin USB dacă e nevoie. Rezultatul estimat ar fi că dacă se va folosi funcția de încărcare de la energia solară, această inovație va ajuta la prevenirea folosirii a aproximativ 99 de milioane de baterii AAA, pe parcursul duratei medii de viață a unui televizor, adică 7 ani.
Luând în considerare toate aspectele de mai sus, abia aștept să văd noua serie Neo QLED și să vă spun mai multe despre ele după ce le și testez!
P.S.: am uitat ceva: tot legat de ideea de sustenabilitate, faptul că am participat la evenimentul de lansare, Samsung a plantat în numele meu un copac în România (poate că ar fi fost bine să număr câți copaci am plantat fizic și la câți am ajutat să fie plantați în ultimii ani). Cu ocazia lansării oficiale în România a gamei Neo QLED, Samsung Electronics a decis să își întărească angajamentul privind binele mediului înconjurător și a sprijinit asociația MaiMultVerde prin plantarea a peste 500 de puieți, în judetul Giurgiu, formând astfel pădurea Neo.