Am așteptat cu interes să ajungă Samsung Galaxy S21+ la noi la teste. Cumva involuntar, prin utilizarea variantelor + din seria Galaxy S a producătorului coreean, am ajuns să fiu destul de interesat de această familie. Le folosesc de la Galaxy S7 încoace și am rămas utilizator (prin dispozitivele primite de la operator pentru fidelizare) până în prezent, când folosesc un S20+ 5G. Așa că eram destul de interesat de ce mai poate aduce nou Samsung pe acest model.
Mai ales în acest an în care opinia publică și mai ales media de specialitate au bătut destul de tare monedă pe diferența mult mai mare decât anul trecut dintre modelul + și cel Ultra. Cumva la această generație s-a produs un soi de ruptură, cu Ultra făcând un salt în sus(chiar și doar prin simpla adoptare a suportului pentru S Pen), iar celelalte două telefoane din familie păreau că bat pasul pe loc. Însă la o analiză mai atentă nu este chiar așa. Și în cele ce urmează o să încerc să aduc câteva argumente în această direcție.
Așa că, inevitabil, în tot acest material vor tot apărea comparațiile dintre Samsung Galaxy S21+ și modelul S20+ de anul trecut. Ba chiar, la un moment dat, o să comparăm patru generații consecutive între ele.
Însă înainte de toate, aș vrea să trecem în revistă configurația unității testate de noi.
Specificații tehnice Samsung Galaxy S21+
Așadar, lista completă cu specificații tehnice pentru Samsung Galaxy S21+ (unitatea testată de noi):
- Ecran: Dynamic AMOLED 2X
- Diagonală: 6,7 inchi
- Rezoluție: 2400 x 1080 pixeli
- Aspect: 20:9
- Densitate: 394 ppi
- Screen-to-body ratio: 88,3%
- Rată de refresh: 120 Hz
- Protecție: Gorilla Glass Victus
- Chipset: Exynos 2100 (5nm)
- Procesor: octa-core (1×2.9 GHz Cortex-X1 + 3×2.80 GHz Cortex-A78 + 4×2.2 GHz Cortex-A55)
- GPU: Mali-G78 MP14
- Memorie RAM: 8 GB
- Memorie internă: 256 GB
- Card microSD: nu
- Sistem de operare: Android 11 cu OneUI 3.1
- Camera foto principală: sistem de trei camere (12 MP f/1.8, 26mm wide, 1/1.76″, 1.8µm, Dual Pixel PDAF, OIS + 64 MP, f/2.0, 29mm telephoto, 1/1.72″, 0.8µm, PDAF, OIS, 1.1x optical zoom, 3x hybrid zoom + 12 MP, f/2.2, 13mm, 120˚ (ultrawide), 1/2.55″ 1.4µm, Super Steady video)
- Camera foto frontală: 10 MP, f/2.2, 26mm wide, 1/3.24″, 1.22µm, Dual Pixel PDAF
- Acumulator: Li-Ion
- Capacitate: 4800 mAh
- Încărcare rapidă: 25W
- Reverse charging: da, USB Power Delivery 3.0
- Încărcare wireless: da, Fast Qi/PMA 15W
- Reverse wireless charging: da, 4.5W
- Cititor de amprentă digitală: da, integrat sub display
- Altele: Samsung DeX, Samsung Wireless DeX, Bixby, Samsung Pay, NFC, USB Type-C
- Dimensiuni: 161,5 x 75,6 x 7,8 mm
- Greutate: 200 g
- Construcție: față sticlă, spate sticlă (Gorilla Glass Victus), ramă de aluminiu
- Culori: Phantom Black, Phantom Silver, Phantom Violet, Phantom Pink, Phantom Gold, Phantom Red
Ce se poate remarca la prima vedere, în virtutea comparației cu generația anterioară? Că Samsung a ales să păstreze același sistem de camere foto (ba chiar la S21+ lipsește al patrulea senzor de tip 3D ToF), unde nu pare să fi adus îmbunătățiri. Că noua generație vine cu mai puțin RAM (8 GB față de 12 GB) și cu o rezoluție mai mică a ecranului (fullHD+ față de QHD+).
Legat de ecran, deși avem aceeași diagonală, noua generație propune un display plat, spre deosebire de Galaxy S20+, care venea la vremea lui cu marginile laterale curbate.
S-a renunțat și la slot-ul microSD, ceea ce poate aduce probeme utilizatorilor care folosesc mai mult spațiu de stocare.
Galaxy S21+ este și puțin mai greu, chiar dacă la dimensiuni diferențele sunt infime între cele două telefoane. Dar avem un acumulator cu capacitate mai mare (4800 mAh față de 4500 mAh), la aceeași viteză de încărcare, un chipset proprietar de generație mai nouă și o protecție asigurată de Gorilla Glass Victus (față de Gorilla Glass 6).
Comparându-le pe hârtie, dezamăgirea de la momentul apariției oficiale poate fi oarecum justificată. Însă în realitate lururile stau puțin altfel.
Performanțe
Și aici ducem comparația ceva mai departe. Am ales aplicațiile de benchmark pentru că la acest nivel, diferențele din timpul utilizării cotidiene nu prea pot fi remarcate de utilizatorul mediu de Android.
Mai jos aveți un material video cu Samsung Galaxy S21+ rulând AnTuTu Benchmark cot la cot cu Galaxy S20+, Galaxy S10+ și chiar Galaxy S9+.
Rezultatele acestei comparații în alte aplicații de benchmark le-am pubicat într-un material separat. Un comparativ de performanțe între S21+, S20+, S10+ și S9+. Acolo puteți vedea diferențe în Geekbench și in testul de performanță din PCMark.
În plus, ca un mic bonus, o captură de ecran cu rezultatul testului Wild Life din 3DMark.
Așa cum spuneam, la nivel de utilizare cotidiană, diferențele sunt mai greu de observat, așa că nici nu am insistat prea mult pe acest aspect. Cert este că în perioada în care l-am folosit, inclusiv în timpul testelor foto, nu am avut probleme de utilizare. Nu s-a oprit, nu s-a blocat, nu s-a încins (nici măcar în timpul benchmark-urilor). A lăsat aceeași senzație de lucru bine făcut, care nu te va lăsa la greu, cu care Samsung ne-a obișnuit de multă vreme.
Construcție
Senzație care pare a fi chiar mai puternică atunci când facem referire la aspectul fizic al lui Samsung Galaxy S21+. Mie îmi place noua abordare a coreenilor în materie de design (desigur, aprecierea este subiectivă) vizibilă mai ales la nivel de modul foto de pe spate.
Desigur, există huse de protecție care pot masca noul modul foto pe care unii îl pot considera prea contondent, prea cu muchiile ascuțite. Am primit câteva de la MobileDirect, o să le expunem într-un material separat.
Îmi place și mai mult suprafața de pe spate. Chiar dacă producătorul ne spune că este tot sticlă cu Gorilla Glass Victus, este mată și are un aspect metalic. Cu siguranță (lucru deja testat), nu atrage urmele de degete cum o face sticla glossy. Nu pot să spun că nu îmi place al meu Galaxy S20+, dar îl folosesc doar cu huse de protecție, pentru că nu suport suprafețele lucioase. S21+ nu mai are deloc această problemă. Motiv pentru care îmi place mult aspectul său.
Dincolo de asta, muchiile, marginile și butoanele sunt toate la locul lor, așa cum le știți. Doar slot-ul pentru SIM a fost mutat pe fundul telefonului.
Preț
Samsung Galaxy S21+ costă 4349 lei pe eMAG.ro. Fix versiunea testată de noi, cu 256 GB de memorie internă și de nculoare neagră. Dacă țin bine minte, este foarte aproape de prețul la care a ieșit pe piață și generația anterioară. Așa că aici nu avem surprize. Deși ar fi mers una plăcută.
Autonomie
La partea de autonomie avem în primul rând testul de baterie din PCMark. Acolo unde rezultatul nu este tocmai spectaculos. Vedeți două capturi de ecran, cu acest test rulat cu rata de refresh la 60 Hz și mai apoi la 120 Hz. Aviz celor care optează pentru rata de refresh mai mare.
Pe de altă parte, avem experiența de utilizare. Mi-a plăcut că am avut o autonomie de două zile întregi în care am realizat și sesiunea foto din centrul brașovului, dar și testele benchmark comparative. Una destul de solicitantă, cu wireless-ul pornit și update-uri de mail, dar, pe de altă parte, fără SIM în telefon. Oroicum, aș îndrăzni să spun că utilizatorul mediu de Android nu are motive de îngrijorare.
Camera foto
Vremea din Brașov este capricioasă, mai ales în această perioadă a anului. Greu poți prinde o zi însorită, care să îți permită să exploatezi cât mai bine potențialul sistemului de camere foto. E drept, nici nu am insistat foarte tare, pentru că acest sistem este aproape identic cu cel de la generația anterioară. Însă am reușit un tur al centrului vechi al Brașov-ului. Mai jos aveți câteva mostre.
Am încercat și partea de zoom, care nu este rea. Dar ai nevoie de un suport bun pentru a obține un rezultat acceptabil.
Fotografiile la o dimensiune mai mare pot fi găsite într-un album evidențiat separat pe pagina de Facebook MOBzine Romania.
Concluzie
Mi-e greu să mă consider un fan al acestei serii. Dar cu siguranță sunt un utilizator mulțumit, de câțiva ani buni. Vreo șase. Și din această perspectivă, îmi place Samsung Galaxy S21+. Îmi place cum a evoluat din punctul de vedere al designului, acolo unde se văd cel mai bine diferențele.
Pe de altă parte, mi-ar fi plăcut să văd o evoluție mai accentuată și la nivel de specificații tehnice. E greu să te mulțumești doar cu generația mai nouă de chipset. Așa că decizia trecerii la generația nouă, mai ales de la S20+, este una destul de dificilă.
Nu pot decât să sper că am livrat suficiente argumente pentru cei care încă au semne de întrebare. Argumente care să ajute în luarea unei decizii.