Eticheta energetică asociată unui aparat electrocasnic a fost mereu primul lucru pe care l-am verificat ori de câte ori a trebuit să îmi achiziționez un produs nou și logica era simplă: A++, A+++. Numai că de la 1 martie 2021 etichetele energetice se vor schimba ca urmare a unei decizii a Comunității Europene și prin urmare vor dispărea toate clasificările A, A+ pentru că avem o nouă scală, mai generoasă, pregătită pentru a putea nota și noile tehnologii.
Cum sunt construite noile etichete energetice și ce trebuie să știți despre ele am să vă spun în ceea ce urmează.
O nouă etichetă energetică
Sper că și voi, la fel ca mine, înainte să cumpărați un produs vă uitați atent la eticheta sa energetică, mai ales dacă vă achiziționați un dispozitiv de folosire îndelungată precum un aparat frigorific, mașină de spălat, aparat de aer condiționat etc. Recomandarea era inițial clasa A, apoi A+, urmată de A++ și A+++, niciodată sub aceste specificații pentru că în timp am învățat că banii pe care îi dai pe un produs sunt importanți, dar mult mai important este costul de folosire care poate fi extrem de mare dacă ai un consum energetic crescut, pe care nu l-ai luat în considerare atunci când ai cumpărat produsul.
În urmă cu vreo 15 ani am început să mă uit atent la treaba asta cu consumul de energie după ce în redacția CHIP am făcut un mic test între un laptop și un desktop (cu configurații similare) și am ajuns la concluzia în perioada de folosire (5-7 ani, 8-10 ore/zi) ajungi să faci economie de curent suficientă cât să poți recupera 80-90% din diferența de preț între cele două sisteme. În timp am descoperit că treaba asta e valabilă nu doar la laptop-uri, dar mai cu seamă la acele produse electrocasnice ce funcționează non stop (aparat frigorific, aer condiționat, mașini de spălat) și care în timp îți generează costuri.
Faza e că până acum privirile erau orientate către produse din clasa A. De la 1 martie se schimbă optica pentru că avem un nou sistem de notare dezvoltat de către Comisia Europeană, etichete energetice ce sunt furnizate deja împreună cu produsele enumerate mai sus începând cu data de 1 noiembrie 2020. Pentru că nu am mai mers prin magazine să mă uit la produse, nu am observat această schimbare și de asta m-am gândit că e important să vă vorbesc despre acest lucru.
Mai jos puteți vedea noua etichetă energetică afișată în paralel cu cea veche.
Începând cu 1 martie 2021, noua etichetă o va înlocui pe cea veche. Schimbarea principală este că se redimensionează clasele de energie de la A+++ la D la o scară mai simplă, de la A la G, pentru ca produsele să fie diferențiate mai ușor.
Încă de anul trecut aveam în lista de cumpărături o mașină de spălat LG (F4WV309N4E) cu clasa energetică A+++ pe vechea etichetă. Conform noii etichete, clasa ei energetică devine B. Înseamnă asta că e mai slabă?
Nicidecum. Înseamnă doar că același produs este comparat acum cu cerințe și standarde moderne, nu cu cele vechi.
Rearanjarea claselor de eficiență energetică
De fapt, noile criterii pe baza cărora sunt create clasele de eficiențe sunt mai stricte, iar asta determină indirect o repoziționare a tuturor produselor aflate acum pe piață, fără să le schimbe peste noapte eficiența. Vorbim de aceiași eficiență reală, e schimbată doar baza de raportare.
Mai exact, noua etichetă energetică a UE a fost introdusă pentru a se putea face diferențierea între aparatele electrocasnice mai avansate din punct de vedere tehnologic și cele din generația veche. În funcție de nivelul de eficiență pe care îl ating, li se va atribui un grad diferit pe scala etichetei energetice.
DE REȚINUT: Reprezentanții UE au decis să redimensioneze actuala etichetă, lăsând clasele superioare goale, pentru a lăsa loc progresului în cazul aparatelor ce vor fi dezvoltate în viitor.
Pe noua scală avem o diferențiere A-G, pe când în cea veche lucrurile erau puțin dubioase cu multe variații A, A+. Extinzându-se scala, se face loc unei modalități mai clare de evidențiere a caracteristicilor de eficiență energetică. Pentru unele categorii de produse, „A” nu mai era suficient pentru a descrie cele mai eficiente produse energetice, astfel încât A+, A++ sau chiar A+++ trebuiau adăugate la sistemul de clasificare. În același timp, clasele inferioare (E, F, G) pentru unele categorii de produse au fost eliminate treptat din cauza cerințelor de proiectare ecologică sau au devenit atât de rare încât nu mai erau necesare.
Este clar că noile etichete vor duce la o mai bună diferențiere între produsele care, sub clasificarea actuală a etichetei, apar toate în aceleași categorii de top. Este posibil ca un frigider care are în prezent eticheta A+++ ar putea deveni o categorie C, chiar dacă frigiderul este la fel de eficient din punct de vedere energetic ca înainte. După cum am mai spus deja, categoria A va fi mai goală la început, iar categoriile B și C sunt puțin populate, pentru a deschide calea pentru a fi inventate și dezvoltate produse noi, mai eficiente din punct de vedere energetic.
Am înțeles că LG va reuși să lanseze spre finalul lunii martie, trei modele noi de mașini de spălat încadrate în noua clasă energetică A pentru spălare. În plus, aceste modele au fost încadrate în clasa A atât pentru centrifugare, cât și pentru nivelul de zgomot. Vorbim despre modelele F4DV710S1E, F4DV710S2SE, F4DV709S1E.
Existența unui cod QR direct pe etichetă
Dacă vă uitați atent pe noile etichete energetice o să vedeți că pe fiecare nouă etichetă se regăsește un cod QR, care odată scanat deschide o pagină web a Comisiei UE unde sunt înregistrate informații detaliate despre model. De exemplu pentru un frigider cu doua usi LG GTF916PZPYD, 592 l, Clasa A++, No Frost, WiFi, similar cu modelul pe care îl folosesc eu, avem următoarea etichetă energetică:
Deschiderea codului QR duce pe pagina Comisiei Europene unde toți producătorii vor trebui să își înregistreze produsele pentru a putea oferi consumatorilor detalii relevante despre ele.
După 1 martie 2021, cumpărătorii pot scana codul QR cu camera telefonului mobil pentru a fi redirecționați către Registrul European de Produse pentru Etichetare Energetică (EPREL). Registrul European de Produse pentru Etichetare Energetică (EPREL) conține informații suplimentare care pot ajuta în decizia de cumpărare.
Acest lucru se întâmplă pentru că publicul trebuie să cunoască și să urmărească existența noii etichete și să se îndrepte către produse cu o performanță energetică cât mai ridicată, pentru reducerea consumului de resurse (economisire) și poluare redusă, lucru care va conduce la un mediu mai sănătos și stil de viață mai sănătos.
Ce trebuie reținut din noua etichetă energetică
Lucrurile sunt simple: ca și până ar fi bine să vă orientați către acele produse care au clasa energetică din zona verde – pentru moment probabil că nu o să găsiți multe care să fie în această clasă. După cum am mai spus, produsele existente vor fi repoziționate.
Mai jos vedeți cum arată repoziționarea unui frigider LG A++ pe scala actuală și cum va arăta pe cea valabilă de la 1 martie. Din nou, nu înseamnă că produsul nu mai este la fel de eficient, chiar dacă acum face parte dintr-o clasă inferioară.
În cazul în care o persoană vrea să cumpere un produs și nu știe care este cel mai bun model pentru nevoile sale, trebuie să știe că un produs din clasa A înseamnă mai multe economii. Pe de altă parte, cu cât scorul consumului de energie este mai mic, cu atât aparatul consumă mai puțină energie electrică, prin urmare va fi mai ieftin să funcționeze, iar facturile mai mici. Pentru a calcula costul de funcționare, se ia numărul consumului de energie (kWh) pe etichetă și va fi împărțit la 4.
Mai jos vedeți diferențele dintre cele două etichete energetice (în stânga este cea veche, ce dispare de la 1 martie, în dreapta cea nouă).
După cum se poate vedea mai sus, există o altă modalitate de calculare a consumului de energie, mai exact și mai aproape de situația reală. De exemplu, noua etichetare pentru aparate frigorifice evidențiază consumul de energie, volumul de stocare, dacă exstă sau nu unitate de congelare, nivelul de zgomot. Mai multe detalii găsiți pe pagina Comisiei Europene.
Observați că apare acum și o clasificare legată de nivelul de zgomot, chestie care înainte era dată doar în valoare absolută, care de multe ori nu spunea nimic nimănui.
Scopul final: consum mai mic și economie de bani pe durata folosirii!
Europa și industriile tech se focusează pe zona Green din ce in ce mai mult, pe produse si solutii sustenabile, cu consum redus de energie și mai putin poluante. Acestui demers se alătură și LG, care a încercat de-a lungul timpului să scoată pe piață mașini de spălat, uscătoare sau frigidere mult mai prietenoase cu mediul și care consumă mai puține resurse. Toate produsele din zona electrocasnicelor și TV/monitoare au deja noua etichetă încă din noiembrie 2020 pentru a ajuta publicul să cumpere produse conforme cu legislația și cu o performanță energetică ridicată.
Prin trecerea către electrocasnice din generația nouă, eficiente din punct de vedere energetic se pot salva chair și 200 EUR pe perioada de folosire a produselor iar treaba asta va permite o economie importantă de curent, materializată în efort mai mic de producere. Comisia Europeană spune că migrarea către produse eficient va permite Europei să salveze până la 9.6 TWh electricitate până în 2030 doar din folosirea unor aparate frigorifice mai eficiente, adică aproape cât consumă Lituania pentru populație într-un an și se vor salva emisii de CO2 de până la 3.1 milioane de tone.
De curiozitate m-am uitat pe specificațiile unei mașini de spălat LG pe care o urmăresc de ceva vreme: F4WV510S0E. Este un model LG cu AI Direct Drive, Wi-Fi, Steam, TurboWash situat în clasa A+++ pe sistemul actual de etichetare.
Pe site-ul LG este trecută și noua etichetă, unde detaliile sunt mult mai clare:
Consumul energetic este raportat acum la 100 de cicluri de spălare, iar consumul de apă este raportat la ciclu de spălare, același pentru care este măsurat și consumul de energie. Și deja este mult mai simplu să îți faci o estimare legată de costurile de utilizare.
Pentru o medie de 2 spălări pe săptămână, cu 52 de săptămâni pe an, asta ar însemna așa:
– consum de apă: 52*2*53 = 5512 l, adică 5,512 mc de apă. În funcție de zona în care vă găsiți are un cost diferit – în Brașov ar însemna 4,46 (apă) + 3,07 (apa menajeră) = 7,53 lei, adică 41,5 lei /an
– consum de energie: pentru 61 kWh pentru 100 de cicluri, înseamnă 0,61 kWh per ciclu. Pentru aceiași utilizare, avem 52*2*0,61 = 63.44 kWh. Pentru Brașov, pe noua modalitate de calcul ar putea fi o medie de 0,82356 lei/kWh și ar însemna încă 52,24 lei pe an.
Deci în total vorbim de un cost de exploatare de 41,5 + 52,24 = 93,74 lei/an.
Actuala mea mașină de spălat (un model Indesit WISL2015) ce are aproape 12 ani (deci a bătut cu 1 an durata maximă de folosire garantată de producător), avea la momentul achiziției clasa energetică A+, cu un consum de energie de 0,76 kWh per ciclu și 52 l de apă, pentru o capacitate de doar 4,5 kg!
Pentru ea am în acest moment un cost de exploatare de:
– consum apa: 2*52*52 = 5408 l, adică 5,408 mc, ceea ce în lei ar fi 5,408*7,53 = 40,72 lei/an
– consum energie: 52*2*0,76 = 79,04 kWh/an, adică 79,04*0,82356 = 65,09 lei/an
În total plătesc undeva la 40,72+65,09 = 105,81 lei/an, pentru utilizarea unei mașini de spălat cu capacitate de 4,5 kg.
Comparând cu modelul LG la care mă tot uit, ar însemna că pentru mașina mea curentă aș avea în realitate un cost de 105,81 * (10,5 kg / 4,5 kg = 2,33) = 246,9 lei/an, pentru o utilizare similară.
Ce înseamnă asta?
Mergând mai departe cu calculul, înseamnă că pentru o utilizare similară, actuala mea mașină de spălat mă costă undeva la 105,81 lei/an, în timp ce dacă m-aș orienta către modelul LG aș avea un cost de 93,74 lei/an pentru 2 spălări săptămânale de 10,5 kg, sau 40,1 lei pentru 4,5 kg, ca să putem compara mere cu mere, chiar și într-o formă grosieră.
Se vede clar că apare o economie teoretică de 105,81 – 40,1 = 65,71 lei pentru fiecare an de folosire, deci undeva la 788 de lei pentru o utilizare similară (12 ani, după cum am spus). Nu uitați, vorbim de o economie anuală de 163%!
Din punctul meu de vedere e clar că dacă ne interesează să reducem poluarea, situația e foarte bună. Dar chiar și dacă nu ne interesează neapărat subiectul, faptul că pe toată perioada de folosire a produsului reușim să recuperăm undeva la 30% din prețul ei (costă acum 2699 LEI), o face extrem de atractivă.
Unde vreau să ajung? Citiți cu atenție detaliile de pe noile etichete energetice ce devin obligatorii de la 1 martie 2021. Puneți datele în context, calculați costurile de utilizare și abia pe urmă alegeți produsul dorit, indicat ar fi să facă parte din noua clasă B.
Recomandarea mea este să verificați câți bani se pot economisi din punct de vedere costuri pentru energie/apă pe an când un aparat are consum mai mic, chiar dacă initial acel produs a fost mai scump. Și evident să urmăriți cu cât scad facturile concret pe parcursul unui an și în felul acesta să vedeți dacă se justifică sau nu diferența de preț între produse din clasele superioare de eficiență energetică și cele inferioare.
Pentru că altfel ajungeți în situația în care plătiți mai puțin pentru un produs cu performanțe mai mici (și nu mă refer aici doar la cele energetice!), iar pe durata de folosire costurile de utilizare vor fi semnificative și în final să ajungeți să regretați că nu ați luat o decizie informată.