S-a făcut multă zarvă odată cu lansarea primelor sisteme Mac Mini cu procesorul M1 ARM mai ales din prisma vitezei și autonomiei și mai apoi din cauza faptului că oficial Apple nu permite instalarea unui alt sistem de operare (Linux/Windows) așa cum funcționa pe variantele cu procesoare Intel.
Situația asta pare să se schimbe, echipa Corellium a reușit să ocolească restricțiile Apple și să boot-eze Linux pe un sistem Apple cu procesorul M1 ARM.
Linux is now completely usable on the Mac mini M1. Booting from USB a full Ubuntu desktop (rpi). Network works via a USB c dongle. Update includes support for USB, I2C, DART. We will push changes to our GitHub and a tutorial later today. Thanks to the @CorelliumHQ team ❤️🙏 pic.twitter.com/uBDbDmvJUG
— Chris Wade (@cmwdotme) January 20, 2021
Partea mai puțin bună este că succesul se datorează experienței acumulate pe proiectul Sandcastle ce le permite scrierea driver-elor Linux pentru cipseturile ARM și crearea unui kernel personalizat pentru Apple M1.
Instalarea nu e foarte complicată: e nevoie de o imagine de boot creată pe un stick USB folosind Apple recovery și apoi instalarea kernel-ului personalizat.
Dacă Apple nu va bloca inițiativa sunt șanse mari ca procesul să continue și să avem în curând versiuni complet funcționale de Linux pe Apple Mac M1 ARM. Mie îmi place ideea, pentru că sper ca la un moment dat să pot pune și Windows pe Mac M1 și atunci o să mă gândesc dacă îmi schimb actualul MacBook Air Intel cu un MacBook Air M1.
Mai multe detalii despre Corellium, găsiți aici.