Era o vreme când jailbreak-ul de iPhone era sinonim cu pirateria, principalul motiv pentru care mulți utilizatori apelau la jailbreak (deblocarea bootloader-ului) pe iPhone era legat de posibilitatea de instalare a aplicațiilor fără să fie plătite. Mai exista și ramura entuziaștilor al căror motiv era legat de posibilitățile avansate de configurare a sistemului de operare iOS, dincolo de ceea ce permitea Apple.
Despre această a doua categorie vreau să vă vorbesc acum: un entuziast – “newhacker1746” pe Reddit – a încercat să pună Ubuntu pe iPhone, pentru că poate și pentru că oricum iPhone-ul său nu mai funcționa cu iOS. Ca să poată ajunge aici a folosit checkra1n, ce la rândul său folosește exploit-ul “checkm8” și un kernel Linux care merge doar cu A10 Fusion (de pe iPhone 7).
Ideea este că acolo unde există pasiune există și rezultate, în final iPhone 7 a putut să pornească cu Ubuntu 20.04 arm64, dar fără interfață grafică, pentru asta fiind nevoie de mult mai multă muncă.
La ce ajută? Păi e un experiment în care putem vedea că e posibil să punem orice sistem de operare dorim pe hardware-ul nostru, dacă producătorul ne-ar da voie. Așa cum unii au vrut iOS pe Android sau viceversa, alții au vrut Android pe aparate Windows 10 Mobile. Sau Windows/Linux pe MacBook.
Cred că odată ce ai cumpărat un gadget ar trebui să ai libertatea să faci cu el ce îți dorești și să nu stai blocat în ceea ce îți oferă producătorul – de asta am și fost multă vreme fanul ROM-urilor custom pe Android, pentru că mi-au permis să scap de bloatware-ul producătorilor și să îmi construiesc interfața așa cum îmi place.
În ideea că vă atrag astfel de experimente, aveți detaliile legate de instalarea Ubuntu pe iPhone 7 aici: Reddit.