Pentru că s-a dat drumul la faza a doua a procesului de vaccincare anti COVID-19 și tocmai ce am terminat de făcut online programarea pentru prăinții mei, consider că merită să subliniez câteva lucruri importante.
Primul este că site-ul https://programare.vaccinare-covid.gov.ro/ merge (folositi un laptop/desktop ca de pe telefon nu veti putea selecta ora pentru programare), procesul de înregistrare este simplu (ai nevoie de o adresă de email și un număr de telefon pentru validare) și la final primești un PDF cu datele legate de locul unde se face vaccinarea, intervalul orar ales și un cod QR pentru identificare.
Al doilea lucru este că așa cum s-a anunțat, poți să îți faci un singur cont pe care să programezi 10 persoane. În principiu suficient pentru părinți, socrii și bunici (cine e fericit și îi mai are).
Al treilea lucru, în mod deloc suprinzător, acum o oră când am făcut programarea, mai erau multe locuri disponibile pentru săptămâna viitoare la cele două centre din Brașov.
Cum faci programarea pentru vaccinul anti COVID-19?
Pasul 1: înregistrarea pe site
Primul pas este să intri pe https://programare.vaccinare-covid.gov.ro/ și să îți faci un cont – apeși pe link-ul Creează cont nou, din josul paginii.
Ai nevoie de o adresă de email validă și o parolă (una complexă). După ce ai pus parola și adresa de email, citești acordul de confidențialitate și îl accepți.
Vei primi pe email-ul ales un mesaj de confirmare pe care trebuie să dai clic ca să validezi înregistrarea.
Apoi te întorci în browser pe adresa https://programare.vaccinare-covid.gov.ro/ și te conectezi cu adresa de email și parola folosite la înregistrare.
Acum ar fi bine să adaugi și un număr de telefon dacă vrei să îți faci programare. În ideea că nu întrunești criteriile de selecție pentru participare în faza a doua, nu e cazul să dai acum numărul de telefon.
Pasul 2: adăugarea beneficiarilor
În ideea că vrei să faci programarea pentru altcineva, acum e momentul să adaugi beneficiarii. În stânga paginii web o să vezi sub Meniu, două opțiuni: Beneficiari și Programările mele.
Clic pe Beneficiari și după ce se încarcă pagina, apasă pe butonul Adaugă beneficiar. Ar fi bine să ai la îndemână datele din buletin ale celor pe care vrei să îi adaugi.
Ai de introdus Nume, prenume, seria de buletin, număr de telefon (fără el nu poți face programarea!), adresă de email pentru primirea confirmării (fără ea nu poți face programarea!!), localitatea și grupa de risc (cea pe baza se face selecția de participare în faza a doua).
Completezi câmpurile și apoi apeși pe butonul Salvează. Repeți operația pentru toți cei pe care vrei să îi înregistrezi.
Și da, poți folosi aceiași adresă de email și același telefon.
Pasul 3: programarea la vaccinul anti COVID-19
Acum vine momentul să faci programarea: te uiți din nou în partea stângă a paginii și apeși pe beneficiari. O să vezi că îți sunt afișați toți beneficiarii, iar cei eligibili au disponibil sub Acțiuni un icon albastru cu o bifă în el. Poți da clic pe el ca să începi programarea.
Ți se oferă o listă de locații unde se poate face vaccinarea, de unde va trebui să selectezi una. În acest moment, în Brașov, există un centru în Baza de tratament Noua și altul la CATTIA. Odată ce ai ales centrul la care vrei sa faci programarea poți să alegi și ziua în care vrei să o faci – în lista apar zilele disponibile și numărul de locuri libere.
Dai clic pe ziua dorită, apoi selectezi intervalul orar dorit – din nou ți se oferă informații despre câte locuri libere mai sunt. Următorul pas este să alegi ziua de rapel (trebuie să faci progamarea încă de pe acum) și ora la care vrei să mergi. Logic, ești legat de același punct de vaccinare.
În final validezi selecția și aștepți să vină mailul de confirmare în care vei găsi un PDF cu datele alese și codul QR de identificare. Adică ceva similar cu asta:
Pentru siguranță îți tipărești foaia și o iei cu tine când te prezinți la centru pentru vaccin.
Asta e tot. Poți închide site-ul.
Iar la nevoie poți oricând reveni pe el și să retrimiți confirmarea de programare sau să o anulezi (în caz că te-ai răzgândit).
Baftă și multă sănătate!
La realzarea unui cont nou pt inscrierea la vaccinare (PF) ce adresa de email scriu in formular : cea personala de unde fac si contul, sau una nou nouta? De asemenea parola in cauza este a contului de email sau una a noua a contului pe care tocmai il creez?
multumesc mult, Traian
Pui o adresa de email activa, la care ai acces deja si parola este pentru contul pe care tocmai il creezi. Ar fi bine sa nu fie una pe care o folosesti si pentru alte conturi!