Am să vă spun ce trebuie să știți despre căștile wireless Huawei FreeBuds Pro și de ce sunt ele o alegere potrivită pentru un utilizator Android. După ce am testat varianta mai ieftină a căștilor wireless Huawei FreeBuds 3i, a venit momentul să mă ocup și de varianta Pro, care le depășește pe primele în toate locurile unde contează, de la design, ergonomie până la calitatea audio și autonomie. Despre toate acestea o să vorbesc în cele ce urmează.
Din punctul meu de vedere, vizavi de un set de căști wireless, contează trei lucruri: ergonomie, autonomie și calitate audio. Și despre asta am de gând să vorbesc în contnuare.
Aspect, ergonomie
Căștile Huawei FreeBuds Pro vin în trei variante de culoare: negru, argintiu și alb. Eu am testat varianta pe alb, care de altfel îmi place și cel mai mult. Sunt puțin mai mici decât modelul FreeBuds 3i și mi se pare că stau puțin mai bine în ureche, motivul fiind acela că au capătul dotat cu o proteză siliconică ce se poate mula pe forma urechii.
Forma bombată a părții superioare a carcasei contribuie la o ergonomie mai bună atât în ceea ce privește manevrarea cât și menținerea unei poziții ferme atunci când stă în ureche.
Dacă vă uitați atent la poza de mai sus o să observați că piciorul fiecărei căști beneficiază de doi conectori ce sunt folosiți pentru încărcare atunci când căștile sunt în cutie. Apropo de cutie, aceasta are o formă ovală și vine cu încărcare wireless și cu fir.
Puteți să folosiți un încărcător USB Type-C sau unul wireless, pentru a încărca căștile. La nevoie merge să folosiți și opțiunea de reverse wireless charger prezentă pe anumite smartphone-uri – am testat asta pe Huawei P40 Pro și cam în 10 minute am putut să încarc bateriile cu aproape 4%.
O treabă interesantă legată de ergonomie este că atunci când în cutie, căștile Huawei FreeBuds Pro sunt prinse magnetic în așa fel încât să nu cadă în situația în care capacul este deschis. De asta și tragerea căștilor pe verticală este grea pentru că Huawei a venit cu acest mecanism magnetic de protecție. Soluția e simplă: capătul căștilor se prinde puțin și ele trebuie deplasate foarte puțin în plan orizontal pentru a se rupe bariera magnetică și apoi pot să fie extrase extrem de simplu. Am vrut să spun asta pentru că inițial m-am lovit de această problemă și abia după ce am citit documentația (din când în când e bine să citești documentația aferentă gadget-urilor am înțeles despre ce este vorba).
Pe partea exterioară a piciorului căștii se poate vedea un mic buton, folosit pentru control. Îmi place foarte mult faptul că Hauwei a implementat o modalitate de control prin apăsare și nu prin touch pentru că așa nu te mai trezești că dai comenzi involuntare când ești pe bicicletă și casca atinge cumva casca, sau la schi.
Fiecare cască are propriul buton ce răspunde la un clic și la dublu clic cu comenzi ce pot fi configurate separat din aplicația AI Life pe care vă recomand să o instalați pe telefon. Puteți folosi nestingheriți căștile și fără AI Life instalate, dar numai prin intermediul ei puteți vedea detalii despre nivelul de încărcare al căștilor și cutiei, să configurați comportamentul butoanelor sau să aplicați cel mai nou update de firmware.
Și încă ceva: Hauwei FreeBuds Pro beneficiază de funcția smart wear detection care face ca stream-ul audio redat să fie pus automat pe pauză în momentul în care una dintre căști este scoasă din ureche, iar în momentul în care este pusă la loc, streamul este repornit automat.
Este o opțiune excelentă pentru că te scutește să mai deschizi telefonul și să oprești/repornești aplicația ori de câte ori trebuie să dai jos căștile.
Pentru controlul nivelului audio se poate folosi opțiunea de swipepe oricare dintre căști. În total există șase gesturi ce pot fi folosite pentru a da comenzi prin căști, trei sunt predefinite și nu se pot schimba – apăsare o dată (răspundere/închidere apel sau redare/pauză stream audio), două apăsări (respingere apel, redare următoarea intrare în stream) și trei apăsări (redare melodie precedentă). Iar cele pentru apăsare și ținere apăsat și swipe sunt configurabile.
În ceea ce privește dimensiunea și greutatea, setul Huawei FreeBuds Pro stă foarte bine: în sine căștile au 26×29.6×21.77 mm și 6.1 grame fiecare, iar cutia este de 70×51.3×24.6 mm și undeva la 60 de grame. Sunt ușor de purtat și depozitat.
Autonomie: 4 ore cu noise cancellation activă
Al doilea lucru foarte fain este că Huawei FreeBuds Pro au o autonomie excelentă dată fiind dimensiunea și greutatea. Conform specificațiilor Huawei fiecare cască are o baterie de 55 mAh, ceea ce permite o autonomie continuă de aproximativ 4 ore cu funcța Active Noise Cancellation (ANC) activată, respectiv 7 ore cu ea dezactivată în redarea de muzică și 2.5 ore (cu ANC), respectiv 3 ore (fără ANC) pentru apeluri.
Folosesc căștile de aproape 3 săptămâni și nu am ajuns încă să le descarc complet, atât cu filtrarea zgomotelor de fundal cât și fără. După aproape 3 ore de folosire cu TuneIn Radio, YouTube și vreo 40 de minute de apel pe Skype, ajunsesem la 30% din baterie. E prima dată când am niște căști wireless in ear pe care nu apuc să le descarc într-o tură de folosire.
Cutia mai are și ea o baterie de 580 mAh care le mai poate da încă 5 încărcări dacă e nevoie. Căștile se încarcă de la 10% la 100% în aproximativ 30-35 de minute. iar cutia în sine se încarcă cam într-o oră pe fir și undeva la două ore dacă este folosită încărcarea wireless – apropo de asta, cutia merge cu wireless charger de 2W.
Calitate audio foarte bună
Și acum ajung la partea de final: calitatea audio. Vă spun de la început că nu am valențe în direcția asta, pot să fac o apreciere din prisma unui profan și prin comparație cu alte căști pe care le-am folosit în ultima vreme. În mod cert FreeBuds Pro nu vă dau o calitate audio similară cu a unor căști over ear de 300-400 EUR, de asta să fiți siguri.
Numai că scopul nu este deloc acesta: trebuie ținut cont de faptul că vorbim de niște căști wireless, in ear, mici și versatile, cu o autonomie foarte bună.
În acest context calitatea lor este peste ceea ce oferită de Samsung Buds și Huawei FreeBuds 3i, asta e sigur. Partea de anulare a zgomotoului (noice cancellation) e făcută foarte bine de Huawei. Căștile pot fi folosite cu Active Noise Cancellation activ, oprit sau pe modul Awarness (cel în care anumite zgomote din jur sunt amplificate, în special vocile).
Dacă alegeți să activați Noise Cancellation, puteți alege între setarea automată (Dynamic) care va calibra automat modul de filtrare a zgomotelor din jur, cel Cozy (folosit pentru zone cu puțin zgomot ambiental), General (setarea clasică dacă pot spune așa) și cel Ultra, pentru zonele cu foarte mult zgomot.
M-am jucat cu fiecare în parte și pot să vă spun că își fac treaba foarte bine – extrem de puțin zgomot ajunge în ureche chiar și pe modul General. Cu Ultra parcă ești rupt de mediul înconjurător, e drept nu am testat asta în zone foarte zgomotoase. Dar lucrând de acasă, cu ambii copii în apeluri Zoom, Noise Cancellation cu General a făcut o treabă excelentă.
Revenind la calitatea audio, sunetul redat este curat, chiar foarte puternic la nivelul maxim. În combinație cu setările speciale ale telefoanelor poate să ofere o amplificare specială pentru cei ce au nevoie de așa ceva. Aș zice că ceea ce îi lipsește este un bass mai pronunțat, în rest eu sunt mulțumit de ceea ce oferă.
Concluzie: o pereche excelentă de căști wireless cu noise cancellation
În condițiile acestea, Huawei FreeBuds Pro sunt o pereche de căști wireless in ear excelente atât din punct de vedere autonomie, design cât și calitate audio, cu plusul dat de o funcție de anulare a zgomotului foarte bine implementată. Peste 4 ore de folosire dintr-o singură bucată cu Noise Cancellation pornit și opțiunea de încărcare de încă patru ori îți permit linișit să te bucuri de ele o zi întreagă (dacă te ține și bateria telefonului pentru asta).
Și în plus, pentru utilizatorii de smartphone-uri Huawei, FreeBuds Pro permit legarea simultană a două dispozitive dacă e nevoie.
PRO |
CONTRA |
+ autonomie
+ Active Noise Cancellation bine implementat + design + încărcare wireless + cutie cu baterie ce permite 5 încărcări |
– basul putea să fie mai pronunțat
– destul de scumpe |
Informații: Huawei
Preț: 999 LEI în Huawei Store