HUAWEI a reușit să găsească calea de a contracara restricțiile SUA și să ofere utilizatorilor acces la aplicațiile Android relevante, respectând totodată acordurile de licențiere prin dezvoltarea propriului magazin de aplicații Android, AppGallery. În acest moment AppGallery al HUAWEI este al treilea mare magazin de aplicații mobile după AppStore și Play Store, ce vine preinstalat pe toate modelele de smartphone-uri și tablete Huawei, oferind utilizatorilor aparatelor Huawei (și nu numai) accesul la cele mai importante aplicații, direct pe telefon, fiind o alternativă viabilă la Play Store.
Zilnic sunt publicate peste 150 de aplicații noi în AppGallery, iar peste 1.8 milioane de dezvoltatori folosesc ecosistemul HMS (Huawei Mobile Services) drept alternativă la Google Mobile Services. Vorbim despre o creștere de 90% a numărului de dezvoltatori de aplicații mobile ce folosesc serviciile HMS.
Aplicațiile locale care s-au alăturat cel mai recent magazinului virtual sunt Moovit, Bolt și TomTom Go Navigation, în timp ce printre cele locale se numără: Beez, Underline, Jerry’s Pizza, Food Panda, MyEnel, MyEdenred, Neo BT, EuropaFM, Bolt, Raiffeisen Smart Mobile, MyBRD și George Romania – aceasta din urmă a fost una dintre cele mai cerute aplicații din AppGallery.
Dacă ne gândim că în urmă cu un an, atunci când AppGallery se lansa în România, nu exista aproape nicio aplicație locală, astăzi vorbim de peste 1000 de aplicații locale relevante care pot să fie descărcate din AppGallery și folosite direct pe dispozitivele Huawei. Dezvoltarea constantă a ecosistemului vine ca o confirmare a angajamentului companiei de a le oferi acces utilizatorilor către toate aplicațiile utile în activitățile lor de zi cu zi, prin colaborările strânse cu dezvoltatori și parteneri importanți.
Câteva statistici
În contextul unei astfel de creșteri, cred că merită să ne uităm la câteva statistici:
- Cele mai descărcate aplicații locale descărcate din AppGallery în România sunt Biziday, OLX, More Apps, Bitdefender, Pago, StarTaxi.
Iar în context global, pe categorii, lucrurile stau cam așa:
După cum era de așteptat TikTok domină TOP-ul, urmat fiind de Snapchat, aplicația Bolt și jocuri, iar pe lângă ele sunt prezente aplicații extrem de utile precum Booking, Microsoft Office și TomTom Go Navigation, semn că utilizatorii caută și aplicații cu care să își facă treaba, nu doar să își ocupe timpul.
Principalele categorii de aplicații prezente în HUAWEI AppGallery sunt: Finance, Gaming, Știri, Shopping, Divertisment și Educație. Printre cele mai importante nume din fiecare categorie se numără: Pago, MyBRD Mobile și George Romania (Finance), Epic Games, Garena Free Fire și World of Tanks (Gaming), SQUID – News & Magazines, Biziday și Știrile ProTV (Știri), OLX, Jerry’s Pizza și Joom (Shopping), TikTok, Facebook (official download) și AntenaPlay (Divertisment) și Learn 33 languages – Mondly, Learn English free, Historical Calendar (Educație).
Spre deosebire de magazinul de aplicații Google, din AppGallery poți să instalezi (așa cum e normal până la urmă!) aplicații Android fără să trebuiască să îți faci/activezi un cont. Cine își creează un cont în AppGallery cu Huawei ID are acces rapid la servicii personalizate. În prezent, există peste 80.9 milioane de HUAWEI ID-uri înregistrate în Europa.
HUAWEI ID oferă un sistem modernizat de control și de prevenire a riscurilor pentru utilizatori. Cu ajutorul acestuia, utilizatorii au acces rapid la servicii importante precum: HUAWEI AppGallery, Themes, Cloud storage sau Game Center.
Dacă vă interesează, crearea unui HUAWEI ID se face în 6 pași simpli:
- Deschide aplicația Setări de pe dispozitiv.
- Selectează opțiunea HUAWEI ID.
- Citește și acceptă termenii și condițiile.
- Alege și confirmă țara de reședință.
- Citește și acceptă acordul de licență.
- Confirmă datele personale.
Cred că una dintre explicațiile pentru care magazinul de aplicații Android HUAWEI AppGallery a crescut atât de mult în România, dincolo de faptul că produsele Huawei au putut fi achiziționate la prețuri interesante, este că au existat numeroase campanii de promovare, cu premii atractive. Așa se face că în intervalul septembrie 2019 – septembrie 2020, campaniile derulate în HUAWEI AppGallery au înregistrat un număr de peste 25.000 de câștigători și premii în valoare de aproximativ 1.500.000 euro. Creșterea numărului de utilizatori înregistrată în perioadele de campanie este de 184%.
Aplicațiile care au înregistrat cel mai mare număr de descărcări în timpul campaniilor sunt: mobilPay Wallet, Learn33 Languages Free-Mondly, CyberGhost VPN, Jerry’s Pizza, eJobs.ro, Știrile ProTV, Tinder, TIDAL, AntenaPlay, Card Sodexo Romania și George Romania.
Toate datele acestea arată că HUAWEI e pe cale să reușească ceea ce Microsoft nu a reușit: să ofere utilizatorilor o alternativă la Google Play și aplicațiile Google, lucru ce nu poate decât să ne bucure. A sosit momentul în care utilizatorii de Android pot alege să iasă de sub monopolul și monitorizarea completă a Google prin Google Play Store iar aici Huawei cu AppGallery are un cuvânt de spus.
Vreau să văd cum evoluează AppGallery în contextul în care văd că și Huawei Mobile Services se extinde puternic, oferind API-urile de care dezvoltatorii de aplicații au nevoie pentru a crea programe de smartphone complexe și cu opțiuni de monetizare.
Dacă nu ați văzut/testat încă AppGallery, puteți să decărcați aplicația de aici și să vă jucați cu ea.