Dacă la finalul verii am avut posibilitatea să fiu printre primii care au testat noua interfață EMUI 11 pe un Huawei P40 Pro, zilele trecute am avut ocazia să stau de vorbă (online) și cu James Lu, Senior Manager, EMUI Product Marketing, Huawei CBG pe marginea subiectului EMUI 11 pe Mate 40. A fost o discuție mai largă la care a mai participat și Alex de la Mobilissimo, unde am căutat să aflu răspunsuri la câteva dintre întrebările importante pe care mi le-ați transmis în ultima vreme vizavi de aparatele Huawei și EMUI.
Funcțiile noi din EMUI 11
După cum am spus și aici, noua interfață EMUI 11 (adică emotion UI) vine cu câteva schimbări interesante, cum ar fi funcția Always on configurabilă, îmbunătățiri vizuale pentru Gallery și Calendar, smart multi window (pentru a pune în valoare display-urile mari de pe Huawei P40 Pro și noul Huawei Mate 40 Pro, pentru multitasking real), multi collaboration (prin extinderea integrării cu laptop-urile Huawei, funcție ce va rămâne exclusivă acestor aparate), extinderea funcționalității Notepad (știe OCR, poate să folosească poze) și nu în ultimul rând soluția de mesagerie audio/video MeeTime (care deocamdată nu este disponibilă și în România).
Toate aceste schimbări au fost introduse pentru a complete funcțiile Android și a oferi utilizatorilor elemente specifice de design și eficiență atunci când folosesc aparatele Huawei de nouă generație.
Personalizare și interfață fluentă
Focusul EMUI 11 este pe utilizator și modul în care acesta folosește smartphone-ul. După cum probabil știți, EMUI este interfața adusă de Huawei peste Android (ați văzut că este inspirată din iOS) pentru a face mai plăcut și mai eficient lucrul cu smartphone-ul. Schimbările și funcțiile noi aduse de EMUI 11 au venit în urma analizei feedback-ului de la utilizatori și a analizei (științifice, în laborator) a modului în care oamenii utilizează smartphone-ul.
Concluzia este că da, e fain să ai o interfață care arată bine, dar e mult mai important ca ea să fie eficient organizat și să nu facă utilizatorul să își mute atenția de pe operațiile pe care le are de realizat, pe efecte sau animații. Spre exemplu, Huawei a ajuns la concluzia că în anumite situații, animații și tranziții mai lungi, permit utilizatorului să își mențină atenția pe informație.
Similar, clientul Email de pe aparatele Huawei a primit o schimbare funcțională importantă odată cu EMUI 11: posibilitatea de a urmări mesajele în mod conversațional, similar cu ce oferă Microsoft pe Outlook sau Google în GMAIL cu diferența că informația este organizată așa cum o vedem de exemplu într-o fereastră de mesagerie chat.
Celia, asistentul virtual de pe aparatele Huawei suportă acum 5 limbi, fiind disponibil în 15 țări, pentru moment fără România. Din câte ne-a spus dl Lu, se lucrează la extinderea ariei (e și normal, Huawei vrea să își crească prezența pe cât mai multe piețe).
Securitate: fără deranj, fără urmărire și fără expunere
Am adus în discuția cu dl Lu mai multe aspecte legate de securitatea aparatelor Huawei cu EMUI 11. M-a interesat să știu care ar fi perioada de suport pentru software-ul de pe aparatele Huawei. În principiu (bine, depinde de model) noile aparate Huawei din seria P40 și Mate 40 pot oferi performanță suficientă pentru ca să fie eficiente și după 36 de luni, iar aici contribuie și software-ul.
Din punct de vedere securitate EMUI 11 propune trei direcții: fără deranj, fără urmărire și fără expunere. Știți că tot business-ul Google se bazează pe exact acest lucru: urmărire și monitorizarea utilizatorilor pentru a putea crea seturi de date legate de comportament, care apoi sunt vândute celor ce plătesc mai bine, ca să își eficientizeze reclamele.
EMUI 11 permite blocarea (și din browser și din sistemul de operare) mai multor modalități de urmărire online prin aplicațiile instalate.
O treabă faină, la care puțini dintre noi se gândesc: știți câte detalii expuneți atunci când trimiteți cuiva (sau pe o rețea de socializare) o anumită poză? De la tipul de smartphone folosit și până la locație, aplicațiile specializate pot citi multe detalii din META-urile scrise de Camera. De asta în EMUI 11 informațiile acestea sunt automat șterse atunci când o poză este partajată.
Și nu în ultimul rând, protecția notițelor: EMUI 11 permite criptarea datelor salvate cu aplicația Huawei.
Legat de ce date sunt trimise de pe smartphone-urile Huawei cu EMUI 11 către server-ele companiei, lucrurile sunt clare: la fel ca toți producătorii, Huawei dorește să își îmbunătățească serviciile și pentru asta anumite date (dacă utilizatorul acceptă asta și întră în program – la prima pornire a smartphone-ului, atunci când sunt configurate setările, sunt câteva opțiuni peste care nu ar trebui să treceți fără să le citiți cu atenție și asta e valabil pentru orice smartphone Android) sunt colectate.
Vorbim despre informații despre comportament, stabilitatea aplicațiilor, compatibilitate cu aparate și între ele. James Lu a menționat că datele sunt anonimizate, deci nu pleacă date de identificare și nici locația. Iar în cloud acestea sunt stocate securizat. La fel, utilizatorii care folosesc serviciile Cloud ale Huawei au datele salvate criptat.
Am mai vrut să aflu niște informații clare legate de frecvența de actualizări asociate EMUI 11 și/sau Android pentru flagship-urile Huaweu P40 și Mate 40 sau disponibilitatea viitorului sistem de operare Huawei care poate înlocui actualul Android – pentru moment nu există comunicare oficială pe marginea acestor subiecte.
Chiar și așa a fost o discuție interesantă din care am extras multe detalii pe care nu le știam.