După ce am testat două săptămâni Samsung Galaxy S20 FE a sosit momentul verdictului: merită să dați banii pe el? Vă invit să aflați răspunsul în cele ce urmează.
Samsung a avut până acum un an interesant cu foarte multe lansări de produse cu care a acoperit toată gama de preț, strategie ce se pare că a dat roade, reușind să revină pe primul loc în top-ul vânzărilor globale de smartphone. Asta înseamnă că în oferta de smartphone-uri din 2020 fiecare utilizator va găsi exact ceea ce își dorește în termeni de specificații tehnice și preț, uneori cu riscul de nu ști exact ce să aleagă. Aceasta este și dilema vizavi de noul Samsung Galaxy S20 FE 5G (cu FE de la Fan Edition), telefon pe care l-am testat prin programul Orange Smartphone Tester.
De ce s-ar orienta un utilizator către el?
Samsung a lansat modelul Galaxy S20 FE spunând că a răspuns dorințelor fanilor și a creat un telefon cu specificații tehnice similare flagship-urilor din seria S20 și l-a făcut mai rapid, ceea ce este adevărul gol goluț: în esență Galaxy S20 FE 5G este un aparat similar cu S20+, dar mai ieftin (nu cu mult) și în unele situații chiar mai bun, la un preț similar.
Construcție și design
Galaxy S20 FE 5G are o construcție identică cu cea a lui Galaxy S20, moștenind de la acesta forma și amplasarea camerelor foto, numai că spatele este din plastic și nu din sticlă. Samsung a adus pe piață mai multe varianta de culoare pentru S20 FE 5G, eu am testat modelul cloud lavender (o nuanță interesantă de mov, că nu mi se pare roz). Este evident că acesta se adresează direct adolescentelor care vor un smartphone modern, cu o cameră selfie perfomantă și specificații hardware care să îi permită să îl folosească cel puțin doi ani de acum încolo – iar dacă Samsung își ține promisiunea și va oferi update-urile Android, durata sa de viață poate să fie ușor extinsă la 4 ani.
Deși este identic cu Galaxy S20 în ceea ce înseamnă aspectul, modelul S20 FE este mai mare, situându-se între S20 (151.7 x 69.1 x 7.9) și S20+ (161.9 x 73.7 x 7.8), cu o carcasă de 159.8 x 74.5 x 8.4 mm și o greutate de 190g, fiind cel mai greu dintre cele trei. Explicația vine de faptul că vine cu o baterie de 4500 mAh (identică cu cea de pe S20+) și noul cipset Snapdragon 865 cu suport 5G.
Lăsând la o parte faptul că care spatele din plastic, prins în cadrul de aluminiu, Galaxy S20 FE 5G arată bine, iar dacă decideți să îl puneți într-o husă, nu va trebui să vă intereseze dacă e plastic sau sticlă. Mai sus îl vedeți alături de Huawei P40 Pro.
Marginile sale sunt rotunjite și bine finisate, indiferent la care muchie te uiți. În zona inferioară are slot-ul USB Type-C și difuzorul plus microfonul.
Pentru ca în partea superioară să regăsim slot-ul pentru SIM (apropo, modelul din ofera Orange este cel dual-SIM) și al doilea microfon.
Pe laterale avem butoanele de volum și cel de pornire – în imaginea de mai jos îl vedeți pus sub Huawei P40 Pro. Butoanele ies foarte puțin deasupra nivelului carcasei, fix atât cât e nevoie pentru a putea fi folosite lejer.
Iar marginea din stânga este complet liberă, opțiune pe care mi-ar plăcea să o văd în continuare la modelele Samsung.
Ecranul cu diagonala de 6.5 inci acoperă 84.8% din suprafața părții din față, având gaura specifică pentru camera selfie. Și aici margnile sunt rotunjite.
Pe spate avem doar logo-ul Samsung și protuberanța care delimitează cele trei camere foto – iese cam 2mm deasupra nivelului carcasei.
Pot să vă spun că se ține confortabil în mână, plasticul asigurând o aderență foarte bună, greutatea de 190g și faptul că este puțin mai gros decât S20 îți permit o priză mai bună.
Display: locul unde Samsung a făcut rabat
De fiecare dată când un producător de smartphone-uri decide să aducă pe piață o variantă mai ieftină care aduce cu flagship-urile să fiți sigur că locul de unde s-au tăiat banii este display-ul. Este ceea ce se întâmplă și în cazul lui Galaxy S20 FE 5G, al cărui display de 6.5 inci este sub ceea ce există pe gama S20.
În primul rând are o rezoluție de doar 1080 x 2400 pixeli (comparat cu 1440 x 3200 pe S20+), pe o diagonală mai mare decât cea a lui S20. Asta înseamnă că scade și densitatea la doar 407 ppi, față de 563 ppi pe S20 sau 525 ppi pe S20+, lucru pe care însă foarte puțini îl vor remarca și asta doar dacă au avut ocazia să se joace suficient de mult cu un S20 sau S20+.
Asta nu înseamnă că display-ul nu este bun – Super AMOLED la 120 Hz este o tehnologie ce permite o calitate foarte bună a imaginilor. Și țineți cont și de faptul că S20 sau S20+ nu pot folosi 120 Hz la rezoluția maximă, deci în situația în care un utilizator alege asta, va folosi o rezoluție apropiată de cea de pe S20 FE 5G.
Ca să vă faceți o idee mai bună, am pus unul lângă celălalt Huawei P40 Pro 5G (stânga) cu display OLED la 90Hz lângă Samsung Galaxy S20 FE 5G (Super AMOLED) la 120 Hz. Primul vine cu suport HDR10, al doilea cu suport pentru HDR10+.
După cum se poate observa, calitatea e similară (bine, albul de pe P40 Pro este mai clar), ies totuși în evidență marginile mai groase de pe S20 FE 5G.
Culorile sunt redate bine și display-ul răspunde prompt la touch – senzorul de amprentă pus în ecran funcționează bine de cele mai multe ori, mai dă și rateuri mai ales când ai mâna ceva mai rece.
Fiind un display ce suportă tehnologia Always On, puteți să vă personalizați și informațiile pe ce apar pe lockscreen-ul lui Samsung Galaxy S20 FE – vă recomand totuși să nu îl aveți activat mereu pentru că nu are rost și vă consumă bateria. Să zicem că este justificat pe timpul nopții, mai ales dacă nu aveți un ceas prin camera unde dormiți.
Și nu în ultimu rând, la fel ca la toate modelele S20, Samsung livrează Galaxy S20 FE 5G cu o folie deja aplicată pe display, ca protecție suplimentară.
Hardware și performanță: Snapdragon în loc de Exynos
A doua diferență majoră (de data asta pozitivă) față de seria Galaxy S20 este că Samsung a decis să pună pe S20 Fan Edition cipset-ul Snapdragon 865, octacore cu suport 5G. Are avantajul unei performanțe cu aproape 10% mai bună decât cea obținută de Galaxy S20 sau S20 Ultra 5G și a unei autonomii mai bune.
Analizând performanțele obținute în benchmark-urile 3D Mark și AnTuTu plus câteva ore de jucat PUBG pot să vă spun că Samsung a ales bine, punând Snapdragon pe S20 FE în locul Exynos – nu doar viteza e mai bună, dar se încălzește și mai puțin.
Și în PC Mark s-a descurcat bine, cu aproape 13000 de puncte.
Totodată, autonomia lui Galaxy S20 FE 5G este net superioară celei de pe S20 și/sau S20 Ultra, fiind undeva la 17 ore și 56 de minute pentru testul Work 2.0 din benchmark-ul PC Mark, valoare comparabilă cu ceea ce oferă cele mai bune smartphone-uri Android ale momentului. Pentru comparație avem S20 Ultra la 13 ore și 56 de minute, Huawei P40 Pro+ la 19 ore și 30 de minute sau Zenfone 7 Pro la 21 ore și 46 de minute.
Traduse în limbaj comun, aceste cifre înseamnă că Samsung Galaxy S20 FE este un foarte bun smartphone pentru orice veți dori să faceți cu el, de la multimedia la browsing și jocuri, iar dacă folosiți algoritmii de optimizare pentru baterie și display, autonomia lui poate să treacă de o zi. Pe parcursul perioadei de testare am avut dese momente în care l-am încărcat dimineața și a funcționat până a doua zi la prânz. Bateria de 4500 mAh își face treaba chiar și cu 5G pornit permanent!
Țineți cont și că are opțiune de încărcare rapidă la 25W (cam 50% în 30 de minute), fast wireless charging la 15W și chiar reverse wireless charging la 4.5W, adică fix aceleași carcateristici pe care le veți regăsi pe modelele S20 și S20+.
Alte lucruri importante vizavi de configurația harwdare de pe S20 FE sunt 8GB RAM și 128 GB pentru stocare (există și modele cu 6GB), suport pentru microSDXC (pierde funcționalitatea dual-SIM), Bluetooth 5, bineînțeles suportul pentru 5G. Nu are radio, IR și nici jack audio, dar vine în pachet cu căști, are cititor de amprentă sub display.
Multimedia: sistem principal cu trei camere și selfie de 32MP
După cum am amintit deja, Galaxy S20 FE 5G vine cu un sistem principal cu trei camere foto și o cameră pentru selfie. Să le luăm pe rând.
Sistemul principal de camere foto, deși seamănă la nivel constructiv cu cel de pe Galaxy S20, e diferit în sensul în care camera telefoto este de … 8 MP (8 MP, f/2.4, 76mm (telephoto), 1/4.5″, 1.0µm, PDAF, OIS, 3x optical zoom) în loc de 64MP, celelalte două adică cea wide (12 MP, f/1.8, 26mm (wide), 1/1.76″, 1.8µm, Dual Pixel PDAF, OIS) și cea ultrawide (12 MP, f/2.2, 123˚, 13mm (ultrawide), 1/3.0″, 1.12µm) fiind identice.
Este încă un loc în care Samsung a mai redus puțin din specificații. Cu toate astea, rezultatele sunt foarte bune, similare cu ceea ce oferă S20 și S20+. Oricum nu cred că prea multă lume își ia smartphone pentru camera telefoto ca să facă poze, mulți folosesc asta ca să vadă mai aproape diverse fețe/peisaje.
Pentru că am avut vreme capricioasă în Brașov nu am reușit să ies în natură și să fac exact pozele pe care mi le-am dorit, am însă suficiente ca să îmi fac o idee despre rezultate. Puteți vedea colecția completă pe pagina noastră de Facebook.
Uitați câteva dintre pozele făcute cu Samsung Galaxy S20 FE 5G:
Concluzia este că exceptând pozele cu zoom (are totuși zoom optic 3x), Samsung Galaxy S20 Fe 5G face o treabă foarte bună. Aveți însă grijă să dezactivați optimizarea pozelor cu AI pentru că veți avea surpriza neplăcută ca ele să iasa ciudat – la mine au avut tendința de a fi virate în albastru.
Pentru camera selfie Samsung a ales să folosescă una de 32 MP, decizie foarte bună dată fiind target-ul acestui smartphone, adică zona de adolescenți/tineri, care cel mai probabil vor abuza de selfie-uri. În teorie 32MP sună bine și pentru zi și pentru noapte.
În ceea ce privește înregistrarea video, Samsung Galaxy S20 FE 5G nu are suport pentru înregistrare 8K, la fel cum au modelele S20. La o adică nu este o mare pierdere, mai ales că în acest moment televizoarele 8K nu sunt foarte răspândite. Rămâne doar suportul 4K@30/60fps, 1080p@30/60fps, gyro-EIS.
Și nu în ultimul rând mai contează difuzorul – nu vă așteptați la minuni din partea lui S20 FE 5G, calitatea este una normală, nu excelează. E clar că nu veți putea da petreceri folosindu-vă de difuzorul de pe S20 FE 5G. Aveți în pachet căștile AKG cu care să vă bucurați de sunet mai bun.
Nu am avut niciun fel de problemă vizavi de calitatea convorbirilor (cu Orange VoLTE) telefonice – am fost auzit bine și am auzit foarte bine interlocutorii.
Software: Android 10 cu toate opțiunile Samsung
Galaxy S20 FE 5G vine cu Android 10, versiunea cu patch-urile din luna septembrie. Până în momentul scrierii acestui review am rămas cu această versiune, chestie puțin supărătoare în condițiile în care Galaxy Note20 5G, lansat în august, a primit deja actualizarea.
Peste Android 10 există OneUI-ul Samsung, versiunea 2.5 cu toate opțiunile software specifice – partea de gesturi, integrarea Link to Windows, chiar și DeX, smart View, DarkMode, Bixby, Dolby Atmos, Samsung Kids, Knox ș.a.m.d.
Din punct de vedere software Samsung Galaxy S20 FE 5G a mers în general bine, o singură dată am avut o blocare urmat de o resetare soft pentru care nu am o explicație. Am încercat să repet scenariul, nu am mai reușit. Deci în principiu lucrurile stau bine și aici.
Concluzie: alternativă la Galaxy S20, dar cu compromisuri și un preț poate prea mare
În condițiile date, merită investiția în Galaxy S20 FE 5G? Aș fi vrut să vă pot da un răspuns simplu, dar nu e așa. Din cauza faptului că Samsung are o gamă atât de mare de modele de smartphone-uri, cu care acoperă cam toată plaja de prețuri, alegerea este dificilă.
Mi-a plăcut autonomia, performanța, suportul 5G și camera foto. Sunt plusurile acestui smartphone care se adaugă unui display foarte bun și design-ului specific Samsung. Pentru acestea merită să investiți în Samsung Galaxy S20 FE 5G.
Numai că dacă ne uităm la diferența de preț față de S20+ și faptul că acesta are un display mai bun, rezoluție mai mare, o cameeră telefoto mai puternică și construcție de sticlă, s-ar putea ca diferența de bani să nu se justifice în favoarea lui S20 FE 5G.
Galaxy S20 FE 5G este un telefon foarte bun și sunt convins că vor exista mulți utilizatori care îl vor considea perfect pentru ceea ce au ei nevoie. Este exact ideea pentru care a fost creat și cred că Samsung a reușit să facă o treabă foarte bună aici. Fanii Samsung au un motiv de bucurie.
Ca de obicei, dacă vi se pare tentant, mergeți să îl vedeți în magazin înainte să îl cumpărați. Vedeți cum vi se pare când îl țineți în mână și dacă vă place display-ul și abia pe urmă cumpărați-l.
Apropo, ar fi păcat să nu îl luați cu un abonament de date, din câte am înțeles are acum un preț foarte bun în oferta Orange.
PRO |
CONTRA |
+ performanță
+ autonomie + suport 5G + design specific seriei Galaxy S20 + camera foto + display de 6.5 inci la 120 Hz |
– carcasă plastic
– doar display Super AMOLED – camera telefoto de 8MP – rezoluție mică |
Informații: Samsung
Preț: Începând cu 1800 LEI
[…] Mai multe teste în acest review Mobzine. […]
Foarte bun review-ul, multumesc pentru postare. Am achizitionat telefonul si da, este chiar ce am nevoie, mai cu seama ca nu trebuie sa stau cu stersul spatelui din sticla.
Camera este foarte buna, chiar daca uneori focalizarea necesita putin efort si rabdare.
Sunetul difuzoarelor, este foart bun.