În cadrul lansării iPhone 12 de la începutul acestei săptămâni Apple ne spunea că salturile de performanță ale noilor modele sunt importante și că utilizatorii ar trebui să fie atenți la aceste detalii. Fără clarificări suplimentare, așteptăm venirea pe piață a primelor modele iPhone 12 și iPhone 12 Pro ca să ne lămurim despre ce și cum.
Ieri însă am văzut că au apărut niște informații cu primele benchmark-uri AnTuTu iar rezultatele nu sunt cine știe ce. Ambele modele vin cu cipsetul A14 Bionic, primul în generația de 5nm și sunt cele mai cele, după cum spune Apple. Comparate însă cu performanța cipseturilor Qualcomm Snapdragon 865, folosite de generația nouă de smartphone-uri Android, rezultatele nu impresionează.
572000 de puncte nu e mare scofală, Asus ROG Phone 3 are 642000, cel mai cel Android al acestui moment, iar după cum am văzut în testul meu de performanță dintre Note9 vs P40 Pro 5G vs Zenfone 7 Pro vs Galaxy S20 Ultra 5G vs Note20 5G vs Find X2, Zenfone 7 Pro și Oppo Find X2 trec și ele lejer de bariera 600000 de puncte. Mai mult, pe zona de GPU, unde în mod tradițional Apple avea punctaje bune, iPhone 12 și 12 Pro sunt cu aproape 40% mai slabe decât cele mai bune aparate Android.
Bine, se mai poate discuta și pe marginea performanței legate de memorie unde din nou modelele iPhone 12 sunt în urmă. Merită menționat că din primele detalii AnTuTu vedem și că iPhone 12 are 4GB RAM în timp ce iPhone 12 Pro vine cu 6GB RAM, chestie ce nu a fost comunicată oficial de Apple la lansare.
Însă și dacă lăsăm la o parte comparațiile între platforme, deși știu că astea sunt deliciul fanilor, noile modele iPhone 12 nu sunt atât de rapide față de generația anterioară, precum ne-a lăsat Apple să credem la lansare. Cipset-ul A14 Bionic pe 5nm nu e cu mult mai rapid decât iPhone 11 Pro Max, care scoate undeva la 518980 – 536883 puncte puncte pe baza detaliilor furnizate de AnTuTu. Discutăm doar de un spor de 5-6%, care nu e cine știe ce.
Bine, asta dacă informațiile de mai sus sunt cele reale și nu unele obținute pe niște sample-uri de test ce aveau performanța limitată. Peste o săptămână o să aflăm clar ce și cum. Cred că totuși Apple nu se hazarda să arunce procente cu două cifre vizavi de creșterea de performanță când în realitate treaba nu stă așa.
via GSMA