Da, nu este o întrebare, ci este ceva real: pentru foarte multă lume un Samsung Galaxy Note20 5G și un smart TV cu miracast pot să înlocuiască un PC/laptop. Iar dacă nu mă credeți, vă invit să încercați!
În ultimii 4 ani am vorbit destul de mult despre ideea înlocuirii unui laptop/PC cu un smartphone, inițial pe marginea conceptului Continuum for Phones introdus de Microsoft pe Windows Phone în urmă cu patru ani și mai apoi prin conceptul DeX (Desktop Experience), preluat și îmbunătățit de Samsung pe Android. În primăvară am făcut chiar un material video în care am prezentat performanța lui Samsung Galaxy S20 Ultra 5G în Desktop Experience.
Mai jos, o sesiune de PUBG pe smart TV direct de pe Galaxy Note20 5G:
Pentru că în urma respectivului material am primit foarte multe reacții pozitive, împreună cu Samsung am decis că merită să văd ce înseamnă Desktop Experience (o excelentă funcție, prea puțină mediatizată) pe noul Samsung Galaxy Note20 5G, despre care v-am povestit deja că este un excelent instrument pe zona de business. Iar rezultatul este exact cel pe care îl bănuiam: performanța este uimitoare și datorită acestui aspect, foarte mulți dintre voi vor descoperi că pot să renunțe la laptop/PC în favoarea activării Desktop Experience wireless pe Galaxy Note20 5G.
Aveți nevoie doar de un smart TV cu suport Miracast/WiDi, un combo Bluetooth cu tastatură și maus și evident, un smartphone Samsung Galaxy Note20 5G.
DeX wireless
DeX este o funcționalitate prea puțin cunoscută de către publicul larg, disponibilă pe toată seria Galaxy S20 și Note20, care a ajuns la un nivel de performanță foarte bun. DeX, sau mai exact Desktop Experience, este un serviciu asociat flagship-urilor Samsung, care le permite acestora să ofere utilizatorului un mediu de lucru desktop, atunci când acesta leagă (prin fir sau wireless) smartphone-ul de un ecran mare – aici putem vorbi de un smart TV/monitor cu conexiune HDMI și/sau Miracast/WiDi.
În termeni mai simpli, dacă aveți acasă un smart TV de generație nouă, care are suport Miracast/WiDi, îl puteți folosi ca monitor pentru un Galaxy Note20 5G și în felul acesta să transformați smartphone-ul într-un PC/laptop. Folosindu-vă de ecranul touch al telefonului sau de un combo Bluetooth cu tastatură și maus, puteți să controlați interfața grafică, la fel cum ați face-o pe un PC/laptop și să rulați în paralel (pe ecran mare) toate aplicațiile Android pe care le aveți instalate pe smartphone.
Cum se întâmplă asta? Poate știți că majoritatea smartphone-urilor Android au opțiunea de a proiecta display-ul pe un ecran mare, ce are suport Miracast. În cazul Samsung, această opțiune este dublată de software-ul necesar (preinstalat pe flagship-urile S20 și Note20) care permite pornirea unui shell Android de tip desktop, care să vă ofere aceiași experiență ca cea de pe un PC/laptop cu Linux/Windows sau macOS, cu mențiunea că aplicațiile pe care le puteți folosi sunt cele Android, pe care le aveți deja instalate.
Unele dintre ele vor funcționa în format de mobil și vor avea o interfață mai mică, pentru altele (majoritatea) va fi posibilă redimensionarea interfeței și chiar maximizarea pe tot ecranul datorită unei opțiuni disponibile în aplicația experimentală DeX Beta Labs.
În felul acesta, fără niciun fel de setare specială, prin simpla conectare wireless a smartphone-ului la un TV/display compatibil, aveți la dispoziție un mediu de tip desktop cu care să lucrați. Și probabil că nici nu știați asta.
Cum activezi wireless DeX pe Samsung Galaxy Note20 5G
Ca să poți transforma Samsung Galaxy Note20 5G într-un laptop/PC nu trebuie decât să intri în meniul rapid de pe Note20 5G (swipe down) și să apeși pe butonul DeX, presupunând că ai la îndemână un smart TV cu suport Miracast/WiDi, care este și activat.
Samsung spune că doar anumite modele (evident, Samsung) de smart TV-uri sunt compatibile cu wireless DeX și oferă cea mai bună experiență de lucru. Eu am folosit wireless DeX pe mai multe modele LG cu suport Miracast/WiDi, inclusiv modele de acum 3-4 ani și funcția a mers ireproșabil, așa că nu trebuie să vă panicați la ideea că nu dețineți un smart TV Samsung. Samsung asigură cea mai bună experiență pe un televizor smart propriu, dar funcția wireless DeX nu este limitată doar la televizoare Samsung.
Revenind, după ce ați pornit funcția Miracast/WiDi pe smart TV, apăsați pe smartphone butonul DeX, moment în care o să vedeți că apare asistentul de configurare DeX. Acesta va scana locația în care vă aflați și dacă descoperă o conexiune Miracast/WiDi, o să vă atenționeze și o să vă permită să porniți conectarea.
Odată inițiată conexiunea de pe smartphone, (în funcție de brand) pe smart TV va apărea un mesaj în care vi se cere acordul vizavi de stabilirea conexiunii. Imediat ce acceptați acest lucru o să vedeți că pe ecran o să vă apară un desktop, similar cu ce aveți pe PC/laptop acum.
Pe el veți observa câteva icon-uri care vă oferă accesul la aplicațiile Android instalate pe smartphone. Din acest moment puteți să le porniți și să interacționați cu ele fie folosindu-vă de ecranul smartphone-ului, transformat în mousepad, fie prin tastatură+maus dacă aveți unele pe Bluetooth și le-ați conectat la smartphone.
În acest moment smartphone-ul Galaxy Note20 5G a devine practic un înlocuitor de laptop/PC, oferindu-vă acces la toate fișierele (documente/poze) și aplicațiile de pe smartphone. Și în paralel vă puteți folosi smartphone-ul ca înainte, cu mica restricție că dacă aveți o aplicație deschisă în mediul DeX, aceasta nu poate să fie accesată și pe ecranul smartphone-ului – chestie logică de altfel.
Ce poți face cu un Galaxy Note20 5G și wireless DeX
În clipa în care DeX wireless este activ o să descoperi că ai în mână un dispozitiv smart, care depășește cu mult condiția de telefon. Toate aplicațiile cu care ești obișnuit pe smartphone pot să fie folosite acum pe un ecran mai mare, pornind de la Facebook, WhatsApp, Gmaiol, YouTube și terminând cu aplicațiile complexe din seria Microsoft Office (că tot am vorbit despre ele acum câteva zile) în full screen și chiar jocuri – de exemplu poți juca PUBG pe ecran mare, direct de pe telefon, cu un controller.
Eu mă folosesc deja de mai mulți ani de funcționalitatea Desktop Experience pe seria Galaxy Note, cele mai comune scenarii sunt legate de momentul în care sunt în deplasare (vacanță sau muncă) și nu mai vreau să car după mine laptop-ul. În camera de hotel leg smartphone-ul prin DeX (acum și wireless, ca să fie și mai ușor) de smart TV, conectez tastatura Microsoft Universal Foldable la smartphone și am deja un laptop cu care pot să lucrez.
Pentru a citi mailurile, un pic de browsing, urmărirea de emisiuni TV via Orange TV/Netflix/Digi și chiar lucrul pe suita Office 365 mobile, performanța dată de Note20 5G cu noua platformă Exynos 990 și cei 8GB RAM este absolut suficientă. Dacă nu te incomodează faptul că aplicațiile Android nu sunt 100% compatibile cu mediul de lucru desktop, poți să îți faci treaba foarte bine – de altfel dacă ai o tabletă Android, știi deja la ce să te aștepți.
Sunt plăcut surprins să văd că Samsung Galaxy Note20 5G poate să funcționeze fără probleme în DeX cu YouTube redând un material video 1080p și aplicația Orange TV funcționând simultan, pe un stream 720p, cu multe alte aplicații deschise pe fundal.
Ba chiar poți să lansezi în full screen și jocurile Android pe care le ai instalate – ca fapt divers, azi am testat PUBG pe Note20 5G prin wireless DeX, cu rezultate foarte bune. E drept, aparatul începe să se încălzească și bateria se va duce repede, însă dacă îl pui în priză, poți să îl folosești netingherit și pe post de consolă de jocuri.
Al doilea scenariu pe care îl folosesc vizavi de DeX este cel de multimedia – în fiecare vacanță în care plec, mă bazez pe Galaxy Note pentru a oferi copiilor acces la YouTube și filme via Netflix. În felul acesta scap de a mai căra după mine laptop-ul, care chiar dacă e un ultrabook, tot ocupă ceva loc.
Și nu în ultimul rând, cu Galaxy Note20 5G pot să lucrez la site – nu am nicio problemă în a scrie articolele pentru site direct de pe smartphone via DeX, folosind o tastatură Bluetooth și Chrome/Edge.
Folosind noul Note20 am observat că există un salt semnificativ de performanță în DeX și că aproape nu simți că lucrezi de pe un smartphone – asta dacă nu ai nevoie de cine știe ce aplicații complexe, pe care le vei găsi doar pe Windows/macOS. Și mă gândesc că în condițiile actuale, foarte mulți utilizatori care își iau laptop doar pentru a se da pe Facebook sau a citi știri și a discuta cu prietenii pe Skype, ar putea extrem de simplu să se folosească de smartphone și un smart TV pentru a avea aceleași beneficii, fără să mai investească o grămadă de bani într-un laptop/PC.
Sunt și limitări
Experiența de lucru ar fi și mai bună dacă aplicațiile Android uzuale ar fi gândite pentru a putea fi folosite și în mod full screen pe tabletă/desktop. Unele merg, chiar foarte bine – suita Microsoft Office 365 este un exemplu foarte bun – altele mai au probleme, de exemplu majoritatea aplicațiilor Google nu sunt optimizate pentru așa ceva, deși Google susține că e interesată și de tablete și ar fi trebuit să miște ceva în zona asta. Și din păcate sunt afectate aplicațiile cele mai folosite – Photos, YouTube, GMAIL etc.
În același timp, pentru că Android nu este un sistem de operare gândit să funcționeze cu maus și tastatură o să vă mai treziți că anumite aplicații nu funcționează cum trebuie în acest context, cu tot efortul depus de Samsung de a aduce optimizări în această direcție.
Mă încântă foarte tare posibilitatea de a folosi ecranul smartphone-ului pe post de touchpad, în felul acesta fiind posibil să utilizezi wireless DeX fără să mai fie nevoie de tastatură și maus. Muți cursorul pe ecran folosindu-te de touchpad-ul acesta, interacționezi cu aplicațiile prin clic sau dublu clic, iar dacă ai nevoie să introduci caractere, tastatura virtuală apare automat pe ecranul telefonului atunci când selectezi un câmp de tip text.
Ai nevoie de o mică perioadă de acomodare, după asta nu mai ai probleme.
DeX wireless este o soluție pentru viitor
După ce am văzut la lucru Galaxy S20 Ultra 5G și Galaxy Note20 5G cu wireless DeX, mă bucură faptul că Samsung nu a oprit dezvoltarea DeX și a continuat să investească în această direcție. Sper să nu se termine aici, pentru că progresele sunt foarte mari în termeni de performanță și utilitate, față de primele implementări de pe Galaxy S9. Iar folosirea DeX pe wireless în locul legării prin HDMI și sistem DeX Station este un pas enorm către un viitor în care nu o să mai folosim atât de multe gadget-uri.
Microsoft, Google, NVIDIA investesc deja masiv în conceptele de gaming în cloud, care vin să decupleze conceptul de gaming de o anumită platformă și să îl ofere tututor celor ce au un display (mai mare sau mai mic) și o conexiune la internet. Adică exact ceea ce oferă în acest moment Galaxy Note20 5G și DeX wireless.
Progresul înregistrat în 2020 vizavi de conceptul acesta de Desktop Experience în care un smartphone poate să țină loc (pentru anumite categorii de utilizatori) unui laptop/PC îmi arată că nu m-am înșelat acum au 4 ani când spuneam că acesta este viitorul.
Chiar dacă nu mă simt confortabil cu ideea de a folosi 100% un smartphone pe post de înlocuitor de laptop/PC, îmi place ideea și ori de câte ori am ocazia, o folosesc.
Ceea ce vă invit și pe voi să faceți: dacă aveți un Note20 și un smart TV, activați wireless DeX, chiar și numai pentru a vă uita la un film pe ecran mare, direct de pe smartphone. Sunt convins că o să vedeți potențialul și o să vă placă ideea!
Bine structurat si facut articolul ! Felicitari !
Subscriu celor spuse de tine : viitorul sta in multivalenta intr-un All in One!
[…] se datorează vânzărilor bune pentru seria A și noile Note 20 și Note 20 Ultra care compun 20% din totalul […]