Când am participat la evenimentul online de lansare a lui Motorola One Fusion+, oficialii companiei au încercat să ofere o explicație pentru numele acestui smartphone. Spuneau cei de la Motorola că au luat tot ce aveau mai bun telefoanele mid-range ale companiei. Și au adunat acele trăsături într-un singur telefon. Am ridicat atunci din sprânceană a neîncredere. Însă pe măsură ce folosesc acest dispozitiv (și îl folosesc de ceva vreme) încep să îmi dau seama că lucrurile chiar stau așa.
Avem un mid-range complet, care nu prea lasă loc de nemulțumiri pentru utilizatorul mediu de Android. Un dispozitiv modern, cu trăsături de design dintr-o zonă superioară, dar care vine la un preț accesibil. Preț care îl transformă într-un candidat de neignorat în ochii celor care au un buget limitat pentru achiziția unui smartphone.
Motorola One Fusion+ nu respectă linia de design impusă de companie în ceea ce privește proporția ecranului. Nu mai avem acel display alungit (21:9). Însă există o explicație foarte logică. Ecranul său nu este deranjat de notch-uri sau orificii. Și aici ajungem în zona de finețuri. Camera sa foto frontală este integrată într-un dispozitiv de tip pop-up, care apare doar atunci când este nevoie de el.
Un feature pe care nu ai cum să nu îl apreciezi. Mai ales că mecanismul are o autoprotecție și, în caz că telefonul îți scapă din mână, retrage automat camera frontală. Un mecanism care, conform spuselor oficialilor Motorola, a fost proiectat și testat astfel încât să reziste la sute de mii de cicluri de deschidere/închidere.
Sunt însă și alte surprize plăcute din partea acestui smartphone, care poate că nu se văd la prima vedere. Însă pe care o să vi le povestesc în cele ce urmează. Însă înainte de asta, haideți să vedem puțin configurația acestui telefon.
Specificații Motorola One Fusion+
Așadar, lista cu specificații tehnice complete pentru Motorola One Fusion+:
- Ecran: IPS LCD
- Diagonală: 6,5 inchi
- Rezoluție: fullHD+ (2340 x 1080 pixeli)
- Aspect: 19,5:9
- Densitate: 396 ppi
- Altele: HDR 10
- Chipset: Qualcomm Snapdragon 730
- Procesor: octa-core (2 x 2,2 GHz Kryo 470 Gold + 6 x 1,8 GHz Kryo 470 Silver)
- GPU: Adreno 618
- Memorie RAM: 6 GB
- Memorie internă: 128 GB
- Slot microSD: da, de tip hibrid
- Cameră foto principală: quad-camera (64 MP, f/1.8, wide, 1/1.72″, 0.8µm, PDAF + 8 MP, f/2.2, 118˚ ultrawide, 1/4.0″, 1.12µm + 5 MP, f/2.2, macro + 2 MP, f/2.2, adâncime)
- Cameră foto frontală: 16 MP, f/2.0, (wide), 1/3.06″, 1.0µm
- Sistem de operare: Android 10
- Cititor de amprentă: da, plasat pe spate
- Baterie: Li-Po
- Capacitate: 5000 mAh
- Încărcare rapidă: da, 15W
- Dual-SIM: da, de tip hibrid
- Alele: USB Type-C, radio FM, water-repelling coating, jack 3,5 mm
- Dimensiuni: 162,9 x 76,4 x 9,6 mm
- Greutate: 210 g
- Construcție: față sticlă, spate plastic, ramă plastic
- Culori: Moonlight White, Twilight Blue
Vedem o listă de specificații tehnice mai mult decât decente. Despre care eu cred (și o să și vedem împreună în cele ce urmează) că face față cu brio pretențiilor unui utilizator mediu de Android.
Performanțe
O listă de specificații care ridică automat întrebarea legată de performanțele pe care le poate genera. Și aici apare o primă surpriză plăcută. Pe mine m-a surprins scorul scos de Motorola One Fusion+ în AnTuTu Benchmark.
Aveți mai jos un clip video în care avem trei telefoane Motorola: Moto G 5G Plus, Motorola One Fusion+ și Moto G8 Power.
Vedem că Fusion+ s-a ținut foarte aproape de Moto G 5G Plus, un alt telefon al companiei care m-a impresionat (citiți aici impresii complete despre Moto G 5G Plus). Asta deși diferența de preț este mult mai mare decât diferența de scor din aplicația de benchmark.
Nici performanțele din utilizarea cotidiană nu sunt mai prejos. În mai bine de o lună de utilizare, telefonul nu s-a blocat, nu s-a restartat, nu s-a încins. Și nici nu s-a încurcat în Art of War: Legions, singurul joc în care l-am testat.
Preț
Cea de-a doua întrebare pe care o ridică în mod automat lista de specificații tehnice ale oricărui dispozitiv este legată de preț. Și aici apare primul aspect care îmi place la Motorola One Fusion+, primul punct forte al acestui telefon. Raportul preț/specificații/performanțe mi se pare foarte atractiv.
Motorola One Fusion+ are un pre de vânzare de 1.199 lei pe Altex.ro. Un preț care nu poate lăsa indiferent un utilizator de Android aflat în căutarea unui smartphone nou, cu un buget de aproximativ 1.000 de lei în buzunar. Cred că un plus de 200 de lei este deplin justificat. Nici la 1.200 de lei nu există prea multe opțiuni ajunse pe canale oficiale pe piața din România.
Autonomia
O altă mare bilă albă pentru acest telefon este bateria. Aveți mai jos capturile de ecran din testul de baterie din PCMark.
Cred că acumulatorul de 5000 mAh asigură fără probleme o autonomie de aproape două zile. Am trecut în mod frecvent această barieră. Iar zona sensibilă pentru utilizatorii de smartphone este de o zi de utilizare. Dacă ajungi seara cu 15-20% din acumulator acasă, după o zi intensă de utilizare, ești mulțumit. Este un studiu făcut de alții care spune acest lucru, eu doar pot să confirm că așa este.
Iar Motorola One Fusion+ nu a avut nici cea mai mică emoție din acest punct de vedere. Ba mai mult, am ajuns în seara celei de-a doua zile cu 20-25% din acumulator. Mai mult nu cred că ai cum să îți dorești de la un smartphone.
Construcția
Nici la nivel de construcție nu am ce să-i reproșes acestui telefon. Asta deși când am citit că este din plastic chiar și rama care unește cele două suprafețe, parcă m-am desumflat puțin. Însă avem în cutie o husă din silicon transparent, pentru un plus de protecție. Iar cei care sunt mai pretențioși și care vor să schimbe ceva la telefonul lor, pot găsi mai multe opțini pe mobiledirect.ro.
Telefonul este foarte bine închegat, se ține foarte bine în mână. Lasă impresia de lucru bine făcut, care nu te lasă la greu.
Un plus mare și pentru mecanismul pop-up care integrează camera foto frontală. Care dă o notă de eleganță dispozitivului.
Concluzii
La capitolul plusuri, aș mai trece sistemul de operare. De fapt, interfața foarte simplă folosită de cei de la Motorola, care lasă impresia de Android stock. Nu avem bloatware, aplicații inutile preinstalate. Totul este simplu și intuitiv, așa cum ar trebui să fie la orice smartphone.
Și îmi place și culoarea albastră în degradeu, arată foarte bine.
În partea opusă a balanței, mi-ar fi plăcut ca și Motorola One Fusion+ să păstreze proporția alungită a fraților săi. Îmi plac mai mult astfel de telefoane, mi se pare că se țin mai bine în mână. Dar este o apreciere subiectivă. Și un inconvenient peste care pot trece fără probleme.
Rămân dator cu un test de cameră foto, care va veni cât de curând. Însă chiar și fără acesta pot să recomand telefonul fără ezitare, pentru cei care au un buget limitat pentru achiziția unui smartphone. Sfatul meu este să încercați să îl vedeți pe Motorola One Fusion+ înainte de a lua o decizie. Showroom-urile Altex și MediaGalaxy sunt locurile potrivite pentru acest lucru. S-ar putea să vă îndrăgostiți de el.