Pare să fie cea mai mare tranzacție din industria de semiconductori și primul pas într-o nouă redistribuire a rolurilor în piața de chipset-uri pentru dispozitive mobile. Pentru că, desi oficialii Nvidia au justificat achiziția Arm ca o decizie cu efecte în zona de servere, data centere și servicii de cloud, este clar că pe termen lung se vor duce și în zona de dispozitive mobile. Oricum, în comunicarea oficială s-a făcut referire și la AI, la roboți, la 5G și IoT.
Până la urmă Arm este cel mai popular pionier și proiectant de chip-uri. Tehnologiile patentate de ei se găsesc în aproape toate dispozitivele mobile de pe piață. Estimarea spune că peste 180 de miliarde de computere/dispozitive cu tehnologie Arm au fost vândute până în prezent. Din care 22 de miliarde doar anul trecut.
Specialiștii în această piață spun că vor urma niște mișcări de răspuns din partea unor competitori. În speță, AMD, Apple și eventual Qualcomm. Însă acestea vor fi doar tentative de a bloca această tranzacție, folosind chichițe ale legii concurenței. Fără prea mari șanse de reușită.
Oricum, cei de la Nvidia par să își vadă de drum liniștiți. Ei anunță că Arm va rămâne o divizie/entitate separată în cadrul grupului. Sediul central al acestei divizii va rămâne în Cambdridge, Marea Britanie. Și va păstra sistemul de licențiere către marii producători de chipset-uri, așa cum funcționează el în prezent.
Tranzacția a fost comunicată către angajații Nvidia chiar de către CEO-ul companiei, Jensen Huang, printr-o scrisoare deschisă adresată acestora.
via Nvidia