De ce merită să investești într-un Samsung Galay A21s? Care sunt atu-urile sale acestui telefon de buget și la ce trebuie să te aștepți în urma folosirii sale? Zilele acestea am apucat să folosesc mai intens un Galaxy A21s, unul dintre telefoanele low-budget ale companiei coreene, un terminal cu preț accesibil, dar care surprinde plăcut din prisma a ceea ce poate oferi pentru acești bani. Vorbim despre un aparat bine construit, cu finisaje atent lucrate, o altă surpriză plăcută încă de la momentul deschiderii pachetului.
De obicei utilizatorii care au un buget limitat pentru achiziția unui smartphone (adică vorbim de o sumă de sub 1000 de lei), încearcă să obțină cât mai multe de la telefonul pe care urmează să îl aleagă și de obicei vin cu pretenții mai mult sau mai puțin realiste. Punctul comun este că toți vor să maximizeze investiția, dacă vreți un limbaj mai pretențios.
În principiu toată lumea își dorește un display cât mai bun (atât ca dimensiune, cât și la nivel calitativ), performanțe cât mai bune, o autonomie care să îi scape de grijile rămânerii fără baterie. Eventual performanțe foto peste medie și nu în ultimul rând, un aspect elegant al dispozitivului. Mie nu-mi vine în minte acum un alt criteriu în funcție de care să poți evalua un telefon de până în 1000 de lei.
Ei bine, urmează să vedem că Samsung Galaxy A21s se așează foarte bine pe oricare dintre aceste criterii. Ceea ce îl transformă într-un candidat serios la o astfel de achiziție.
Și ar mai fi ceva deloc de neglijat: dincolo de prezența serviciilor Google (care încep să nu mai fie prezente la orice dispozitiv Android), seria Galaxy A se află pe lista de terminale pentru care Samsung a promis update-uri majore ale sistemului de operare pentru doi ani de zile și e posibil ca A21 să beneficieze și el de același tratament. În acest fel posesorii au garantat saltul la următoarele două versiuni de Android. Plus toate patch-urile lunare de securitate.
Specificatii Samsung Galaxy A21s
Înainte să că spun care sunt atu-urile lui Galaxy A21s, cred că se impune o trecere în revistă a configurației sale. Mai jos aveți lista specificațiilor tehnice pentru modelul Samsung Galaxy A21s pe care l-am testat:
- Ecran: PLS TFT
- Diagonală: 6,5 inchi
- Rezoluție: HD+ (1600 x 720 pixeli)
- Aspect: 20:9
- Densitate: 270 ppi
- Chipset: Exynos 850
- Procesor: octa-core (4×2.0 GHz Cortex-A55 + 4×2.0 GHz Cortex-A55)
- GPU: Mali-G52
- Memorie RAM: 3 GB
- Memorie internă: 32 GB
- Slot microSD: da, dedicat
- Sistem de operare: Android 10
- Interfață: OneUI 2.0
- Cameră foto principală: quad camera (48 MP, f/2.0, 26mm (wide), 1/2.0″, 0.8µm, PDAF + 8 MP, f/2.2, 123˚ (ultrawide), 1/4.0″, 1.12µm + 2 MP, f/2.4, (macro) + 2 MP, f/2.4, (depth))
- Cameră foto frontală: single, 13 MP f/2.2, (wide), 1/3.1″, 1.12µm
- Cititor de amprentă digitală: da, pe spate
- Dual-SIM: da, sloturi dedicate
- Acumulator: Li-Po
- Capacitate: 5000 mAh
- Încărcare rapidă: da, 15W
- Altele: jack 3,5 mm, USB Type-C, NFC
- Dimensiuni: 163.7 x 75.3 x 8.9 mm
- Greutate: 192 g
- Culori: negru, alb, albastru, roșu
Vedem o configurație decentă, care poate să ofere tot ceea ce îi trebuie unui utilizator mediu de Android. La parcurgerea listei de specificații, se remarcă cele trei sloturi separate (două SIM-uri și un microSD) foarte importante pentru anumiți utilizatori, mai ales pe acest segment de preț. Dar și sistemul de patru camere, devenit mai nou un standard pe segmentul de mid-range, configurație pe care până nu demult o întâlneam doar la telefoanele ceva mai scumpe.
Ca o scurtă paranteză trebuie să știți că există și versiuni de Galaxy A21s cu 4 GB de RAM și chiar cu 6 GB de RAM. În ambele situații, capacitatea internă de stocare este de 64 GB. Acestea au, în mod evident, și un preț mai mare de vânzare. De asemenea, în funcție de zona geografică, există și modele care au dual-SIM hibrid sau care sunt chiar single SIM. Dar noi facem referire la unitatea de Galaxy A21s testată de noi in colaborare cu Samsung, cu 3 GB de RAM, capacitate internă de stocare de 32 GB și trei sloturi separate.
Bun! Acum haideți să vedem care sunt atu-urile sale:
Preț
Vorbim în primul de preț: în aceeași configurație cu cea testată de noi, Samsung Galaxy A21s are un preț de 849 lei pe eMAG.ro. O valoare sensibil mai mică decât bariera de 1000 de lei de care vorbeam anterior, investiție prin prisma căreia trebuie privite specificațiile și performanțele acestui dispozitiv.
Este preț la care nu prea îmi vine în minte un termen de comparație pentru A21s. Cel mai apropiat smartphone pe care îl avem în teste este un Moto G8 Power, mai scump cu 300 de lei. Sunt câteva plusuri, dar nu cred că justifică diferența de preț.
Performanțe suficiente pentru utilizatorul obișnuit
Iar performanțele celor două modele sunt destul de apropiate. Avem aici o captură de ecran din AnTuTu Benchmark care ne arată că Galaxy A21s trece destul de confortabil de bariera celor 100.000 de puncte. Barieră care am înțeles că este decisivă pentru mulți pasionați de smartphone și mai ales de comparații de scoruri din aplicațiile de benchmark.
Până acum am văzut lista cu specificații tehnice, am văzut prețul ce trebuie plătit pentru acestea. Și mai apoi performanțele pe care le generează această configurație.
Este momentul să ne uităm puțin la celelalte argumente pe care Samsung Galaxy A21s le are de partea sa. Argumente care, așa cum spuneam la început, îl transformă într-un candidat ce nu poate fi ignorat pe segmentul său de preț, mai ales pe piața din România.
Daca tot am vorbit despre acest lucru, vreau să (re)amintesc prezența solidă a Samsung pe piața locală, situație care se traduce printr-o reacție promptă în caz de incidente nefericite. Lucru care s-ar putea să conteze mai mult decât pare la prima vedere, mai ales la aparate din această zonă de preț!
Construcție: design unic pentru toate seriile Galaxy
Îmi place enorm faptul că Samsung a îmbrățișat o linie unitară de design pentru toate telefoanele sale din ultimii ani. Puteți observa mai jos câteva fotografii cu Galaxy A21s alături de vârful de gamă Samsung Galaxy S20. Avem același profil subțire, elegant, aceiași dispunere a butoanelor și mai ales aceiași dispunere a camerelor foto în cadrul modulului foto rectangular. Dacă nu ar fi cititorul de amprentă plasat pe spatele lui A21s, ar fi destul de greu de diferențiat cele două terminale.
Inclusiv pe partea din față nu este o foarte mare diferență de grosime între marginile celor două ecrane. Da, ea este sesizabilă, este și normal, mai ales că S20 are margini laterale de tip Edge, dar nu este foarte mare. Ceea ce înseamnă că producătorul coreean a acordat o atenție sporită detaliilor, chiar și la un telefon de 850 de lei. Iar finisajele sunt și ele la înălțime.
Inclusiv faptul că avem aceiași interfață software (OneUI 2.0) peste cea mai recentă versiune de Android ne arată atenția de care s-a bucurat A21s în momentul dezvoltării sale.
Ca o scurtă paranteză la partea de construcție, cei care au nevoie de un plus de protecție, pentru siguranța dispoziticului lor, au la dispoziție o gamă variată de huse de protecție și carcase pentru Galaxy A21s de la MobileDirect.ro. Am cerut și noi câteva pentru a vi le putea prezenta.
Autonomie
Pe segmentul de preț al Samsung Galaxy A21s știm că utilzatorii sunt foarte atenți la autonomie. Aveam așteptări mari de la acumulatorul de 5000 mAh (cu suport pentru încărcarea rapidă de 15W). Și testul de baterie din PCMark mi-a demonstrat din plin că aceste așteptări nu erau exagerate. Aveți mai jos o captură de ecran grăitoare în acest sens.
Și asta mă face să spun fără ezitare că autonomia este unul dintre argumentele forte ale acestui telefon.
Camera foto: sistem cu patru camere ca la flagship-uri
Sistemul de camere foto prezent pe Samsung Galaxy A21s, în această configurație (48 MP + 8 MP + 2 MP + 2 MP) este unul foarte prezent pe segmentul mid-range. Însă el apare de obicei la telefoanele ceva mai scumpe. A fost o surpriză să îl văd la acest nivel de preț.
Spre exemplu, Moto G8 Power pe care îl pomeneam ceva mai devreme (și care costă peste 1.100 lei) are un senzor principal pe partea din spate de doar 16 megapixeli.
Desigur, nu doar rezoluția sau numărul de senzori sunt importante pentru calitatea rezultatelor foto. Contează mult și partea de software al camerei, acolo unde Samsung a fost mereu la înălțime. Și cred că rezultatele sunt vizibile.
Aveți câteva sample-uri de fotografii realizate cu Galaxy A21s.
Fotografiile la dimensiuni mai mari pot fi găsite într-un album evidențiat separat pe pagina de Facebook MOBzine Romania.
EXTRA: senzorul de amprentă
Pentru că partea de securitate este un element de care trebuie să ținem seama tot mai mult vizavi de smartphone, vreau să punctez că A21s beneficiază de un senzor de amprentă care permite autentifcarea biometrică rapidă. Așa puteți debloca instant smartphone-ul, cam oriunde vă aflați, fără să fie nevoie să introduceți de fiecare dată PIN-ul.
Am observat că acest aspect este de mare folos mai ales copiilor sau persoanelor mai în vârstă, care nu sunt foarte obișnuite cu ideea folosirii unui PIN pe telefon.
Concluzie: Galaxy A21s este un excelent entry phone pentru copii și persoane mai în vârstă!
Așadar am văzut că la un preț în jurul valorii de 800 de lei, primim un aparat care arată bine, este suficient de rapid pentru operații de email, social media, browsing, multimedia, are o autonomie excelentă și face poze bune în lumină puternică.
Partea de software este și ea un plus: Galaxy A21s vine preinstalat cu cea mai recentă versiune a sistemului de operare Android (la momentul scrierii acestui articol vorbeam de Android 10). Avem interfața pe care Samsung o folosește pe toate telefoanele sale, înclusiv pe vârfurile sale de gamă. Și mai ales avem pentru prima dată posibilitatea ca un aparat de acest gen să primească mai multe update-uri majore ale sistemului de operare pentru încă doi ani.
Pe hârtie – sau mai bine zis pe ecran, lucrurile sună foarte bine. Însă recomandarea mea ar fi să încercați să vă convingeți singuri de toate aceste argumente mergând într-un showroom și jucându-vă puțin cu acest smartphone. O să descoperiți că vă place și chiar o să vedeți și alte lucruri interesante vizavi de el, pentru că părerile și mai ales criteriile de apreciere sunt subiective.
Interacțiunea cu un telefon, oricare ar fi el, este foarte importantă pentru părerea personală a fiecărui utilizator. Iar showroom-urile operatorilor sau ale marilor magazine de profil pot fi locul ideal pentru această interacțiune.
În concluzie: Samsung Galaxy A21s este un candidat serios pentru orice utilizator care caută un telefon bun și ieftin. La prețul pretins, oferă suficient de multe beneficii. Iar utilizatorul mediu de Android nu ar trebui să aibă probleme în utilizarea cotidiană a acestui telefon.
Merită avut în vedere!