Noaptea trecută a fost deranj mare pe Twitter pentru că niște hackeri au reușit să preia controlul pe mai multe conturi aparținând unor celebrități și prin intermediul lor au reușit să facă rost de vreo 200000 USD. Printre conturile cu un număr mare de urmăritori implicate în această poveste se numără:
- Bill Gates
- Elon Musk
- Jeff Bezos
- Joe Biden
- Barack Obama
- Mike Bloomberg
- Warren Buffet
- Apple
- Kanye West
- Wiz Khalifa
- Kim Kardashian
- Floyd Mayweather
- Uber
- CoinDesk
- Binance
- Bitcoin
- Gemini
Imediat ce au avut controlul asupra respectivelor conturi hackerii au trimis niște mesaje în care au promovat o înșelătorie masivă cu criptomonede, cerând urmăritorilor să trimită bani la o adresă de blockchain, sub pretextul că orice sumă trimisă va fi dublată. Pentru orice om ce gândește cât de puțin cu propriul creier înșelătoria este evidentă, imediat ce ai citit mesajul, însă pentru unii nu a fost așa.
Problema nu este însă că s-au pierdut bani (deși și treaba asta este extrem de importantă) ci că s-a reușit preluarea unui număr atât de mare de conturi importante – Gates, Apple, Musk, Obama. Twitter a reacționat rapid și a blocat în primă fază toate conturile ce au status de verificat și conturile afectate au fost redate deținătorilor de drept.
În acest moment circulă multe speculații legate de modalitatea prin care hackerii au putut să pună mâna pe respectivele conturi, cea mai plauzibilă explicație fiind cea în care un angajat Twitter care avea acces neîngrădit la aceste conturi ar fi fost compromis și de acolo s-a putut să se preia controlul celorlalte conturi. O chestie similară s-a întâmplat lunile trecute pe YouTube, unde probabil aceiași grupare a reușit să compromită multe conturi și a lansat un atac similar, trimițând un mesaj care ar fi venit de la Bill Gates.
Între timp Twitter a anunțat că pentru compromiterea conturilor în cauză a fost folosit un instrument intern, la care s-a ajuns probabil prin inginerie socială și compromiterea unui angajat.
Din păcate acest atac aduce în lumină două probleme majore ale societății și a modului în care folosim internetul: prima că lumea încă visează în chestii gratuite și îmbogățire peste noapte, fără muncă și a doua că platformele de social media sunt încă vulnerabile, tocmai din cauza oamenilor care lucrează acolo.
Așa că e foarte posibil ca în viitor să mai vedem versiuni mai mult sau mai puțin reușite ale acestor atacuri și de aceea vă recomand să vă folosiți bunul simț și atunci când ceva pare prea frumos să fie adevărat, să vă abțineți să dați curs imboldului de participa/sau de a da clic pe un anumit link.
NIMENI NU O SĂ DEA GRATIS NIMIC, MAI CU SEAMĂ ÎN CONDIȚIILE ACTUALE!
via zdnet