A venit momentul să vă spun ce cred despre Oppo Reno3 Pro 5G, un smartphone cu Android 10 venit în teste prin programul Orange Smartphone Tester: merită să dați banii pe el? M-am jucat cu el mai bine de două săptămâni și l-am descoperit cu bune și rele și mi-am făcut o părere completă: face parte din categoria de smartphone-uri Android pe care nu le poți neglija, dar nici să le recomanzi 100% nu poți. Să vă spun de ce.
Specificații tehnice Oppo Reno3 Pro 5G | |
Dimensiune (L x L x I) mm | 159.4 x 72.4 x 7.7 |
Gerutate (g) | 171 |
Display | AMOLED |
Diagonala display (inci0 | 6.5 |
Rezolutie (pixeli) | 1080 x 2400 |
Raport display | 20:9 |
Cipset | Qualcomm SDM765 Snapdragon 765G (7 nm) |
CPU | Octa-core (1×2.4 GHz Kryo 475 Prime & 1×2.2 GHz Kryo 475 Gold & 6×1.8 GHz Kryo 475 Silver) |
GPU | Adreno 620 |
Memorie RAM / Stocare | 12 GB / 256 GB |
Camera foto | 48 MP, f/1.7, 26mm (wide), 1/2.0″, 0.8µm, PDAF, OIS
13 MP, f/2.4, 53mm (telephoto), 1/3.4″, 1.0µm, PDAF, 2x optical zoom 8 MP, f/2.2, 115˚ (ultrawide), 1/3.2″, 1.4µm 2 MP B/W, f/2.4, 1/5.0″, 1.75µm |
Camera selfie | 32 MP, f/2.4, 26mm (wide), 1/2.8″, 0.8µm |
Conectivitate | Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac, dual-band, Wi-Fi Direct, hotspot
5.1, A2DP, LE, aptX HD |
Senzori | Fingerprint (under display, optical), accelerometer, gyro, proximity, compass |
Baterie | Li-Po 4025 mAh battery
Fast charging 30W, 50% in 20 min (advertised) |
Design: un smartphone subțire, care arată bine
Mi-a plăcut foarte mult cum se ține în mână Oppo Reno3 Pro 5 din prisma faptului că vine cu un design clasic, rotunjit și cu margini în două direcții și este foarte subțire în comparație cu modelele cu care am fost obișnuit în ultima vreme (Huawei P40 Pro 5G, Samsung Galaxy S20 Ultra 5G).
În momentul în care l-am desfăcut și l-am luat în mână am avut un mic sentiment de panică (în sensul bun) pentru că era ușor (doar 171 de grame) și subțitre, bine făcut, cu o priză ok în ciuda faptului că are o carcasă de aluminiu și sticlă (Gorilla Glass 5) pe față și pe spate. E o plăcere să îl ții în mână pentru că aproape nu îl simți, chestie tot mai rară în cursa flagship-urilor moderne. Dezavantajuș unei astfel de combinații, mai ales pe un smartphone de culoare închisă este că va fi mai mereu plin de amprente – de asta ar fi un motiv bun să încercați să folosiți niște huse.
Oppo a intrat de curând oficial pe piața din România, varianta Reno3 Pro 5G fiind unul dintre cele două smartphone-uri de top (Find X2 e celălalt) disponibile în ofertă. Să nu îl confundați cu Oppo Reno3 Pro, care are un alt cipset (Mediatek) și o selecție mai avansată în ceea ce privește sistemul de camere foto.
Partea din față este complet acoperită de display (este cun gaură pentru camera selfie), peste care veți regăsi o folie de protecție montată din fabrică de către Oppo. Display-ul ocupă cam 89.7% din partea din față a smartphone-ul și fiind un AMOLED bun, îl face să arate bine.
Pe laterala din stînga regăsim butonele de control pentru volum iar pe cea din stânga pe cel de pornire/oprire.
Sunt construite la fel, din metal, puțin ieșite în relief pentru a putea fi identificate și apăsate ușor.
În partea inferioară avem slot-ul USB Type-C și fanta pentru difuzor și microfon, în timp ce în zona superioară există doar o fantă pentru microfon, construcția fiind unitară. Se poate observa și o mică fantă pentru difuzor.
Din cauza acestei construcții compacte și dacă veți activa modul Performance, așteptați-vă ca smartphone-ul să se încălzească binișor, mai ales vara. Pentru că nu se prea poate răci cum trebuie, un scenariu de redare 4K de pe YouTube via 5G o să ducă la încălzirea excesivă.
Partea din spate arată și ea foarte bine, culoarea albastră prinzându-l excelent. Peste sticla protejată cu Gorilla Glass 5 iese sistemul de camere foto, poziționat vertical.
Display: un AMOLED foarte bun cu always-on-display
Oppo Reno3 Pro 5G vine cu un display AMOLED de 6.5 inci, cu o rezoluție de 1080 x 2400 pixeli (raport 20:9) și o densitate de 402 ppi, care nu e nici rea, dar nici foarte bună. Pentru că Oppo Reno3 Pro 5G are camera poziționată în partea din stânga, nu acoperă foarte mult din partea de sus a ecranului și asta face ca informațiile sunt afișate fără probleme.
Dacă veți umbla prin setările sistemului de operare Android 10, customizat în ColorOS 7 de către Oppo, veți regăsi un element important, care nu e activ de la început: faptul că rate de refresh poate să fie setată permanent la 90 Hz (implicit este setată pe opțiunea Auto, ceea ce înseamnă că nu veți avea mereu acces la 90 Hz). Activați 90 de Hz și veți vedea că filmele (sau jocurile) arată mai bine.
Strălucirea ecranului este bună (Oppo spune că are 500 niți), chiar și în soare puternic și asta vă permite să vedeți foarte bine informațiile de pe ecran.
Reno3 Pro 5G beneficiază de un senzor de amprentă pus sub ecran, la fel ca majoritatea flagship-urilor moderne. În perioada de testare nu am fost mulțumit de cum a funcționat, în mai mult de jumătate din cazuri fiind nevoit să introduc PIN-ul de deblocare pentru că amprenta nu a fost recunoscută.
Și tot legat de display – am observat că în frestrele unde ți se oferă opțiuni de validare/navigare în zona colțurilor din stânga și dreapta jos, sunt dese probleme de a prealua touch-ul (poate să fie generată și de faptul că am degetele ceva mai groase).
În rest, culorile sunt afișate bine, interfața pe negru arată chiar foarte bine în combinație cu personalizarea Oppo din ColorOS 7.
Multimedia: poze decente, calitate medie a sunetului
La capitolul multimedia ar fi bine să nu fiți foarte optimiști pentru că ați citit niște specificații interesante. Da, Oppo Reno3 Pro 5G are un sistem foto principal construit din patru camere (cu suport Flash) și stabilizare Ultra Steady:
– 48 MP, f/1.7, 26mm (wide), 1/2.0″, 0.8µm, PDAF, OIS
– 13 MP, f/2.4, 53mm (telephoto), 1/3.4″, 1.0µm, PDAF, 2x optical zoom
– 8 MP, f/2.2, 115˚ (ultrawide), 1/3.2″, 1.4µm
– 2 MP B/W, f/2.4, 1/5.0″, 1.75µm
Sper că deja toată lumea a înțeles că mulți megapixeli asociați camerelor foto nu înseamnă neapărat și o calitate foarte bună a pozelor (dacă vă interesează în mod deosebit acest aspect!). M-am jucat cu sistemul de camere foto de pe Oppo Reno3 Pro 5G ca să îmi dau seama ce poate cu modul auto, așa cum va face majoritatea utilizatorilor (am publicat pozele în albumul Oppo Reno3 Pro 5G de pe pagina de Facebook a MOBzine.ro).
Nu pot să spun că sunt foarte încântat de ce a ieșit:
Când condițiile de lumină sunt propice, pozele sunt clare cu culori reproduse destul de bine. De cele mai multe ori detaliile ies așa cum trebuie:
Altă dată însă nu au nicio legătură cu realitatea (culoarea lemnului e departe de ceea cea ar fi trebuit să fie):
Unul dintre atu-urile sistemului foto de pe Oppo Reno3 Pro 5G este stabilizarea optică foarte bună, în ideea că utilizatorii vor folosi acest smartphone pentru a filma diverse situații în care ei înșiși vor fi în mișcare – m-am jucat puțin cu funcția de înregistrare video 4K și pentru că în filmare culorile nu au fost reproduse cum trebuie, am renunțat la idee. Tot legat de treaba asta, Oppo se laudă că oferă o aplicație de editare cu care să se poată crea rapid secvențe video – se numește Soloop și la prima vedere își face treaba: poate să genereze chestii faine, de câteva secunde (e făcută pentru TikTok bănuiesc), în care selectează bucăți din diferite clipuri, adaugă efecte video și fundal sonor. Însă la salvare se pierde rezoluția 4K. Așa că degeaba vă bateți capul să faceți filme faine 4K, pentru că nu le veți putea edita pentru încărcare pe YouTube la calitate maximă direct de pe smartphone, cu aplicațiile implicite. Păcat – cum Apple poate oferi iMovie cu suport 4K, nu îmi dau seama de ce producătorii Android nu sunt în stare să facă același lucru, dar promovează agresiv suportul de înregistrare 4K.
Camera selfie este și ea promovată intens, ca fiind foarte bună – 32MP atrag atenția oricui. Se pot realiza selfie-uri la o rezoluție de 6560 x 4928, treabă ce multe sisteme principale nu sunt capabile. Numai că și aici avem aceiași ”steluță”: degeaba ai ditamai rezoluția dacă sistemul de lentile nu își face treaba. M-am jucat puțin și cu selfie-urile cu același rezultat: e în regulă, nu uimește.
Pe partea de redare a sunetului, Oppo Reno3 Pro 5G se situează la același nivel cu cel foto/video: sistemul cu două difuzoare e capabil să redea sunetul decent. Vă puteți folosi de el fără să vă fie teamă că o să sune spart, atâta vreme cât nu mergeți la nivel maxim.
Performanță: Snapdragon 756G e foarte lent
Un neajuns important pentru Oppo Reno3 Pro 5G este performanța sa – și nu mă refer aici la faptul că nu scoate scoruri imense în diverse benchmark-uri (deși asta este o măsură), ci la faptul că aparatul este el lent în utilizare, chiar și după toate ”reglajele fine” pe care le cunosc pe Android, interfața se mișcă încet.
Să fiu mai exact: cipset-ul Snapdragon 765G nu este unul extrem de performant, se și vede din configurația CPU: Octa-core (1×2.4 GHz Kryo 475 Prime & 1×2.2 GHz Kryo 475 Gold & 6×1.8 GHz Kryo 475 Silver). Ca urmare, rezultatele în benchmark-urile rulate situează Oppo Reno3 Pro 5G la nivelul lui Huawei P30 Pro.
Cu un scor de aproape 330000 de puncte în AnTuTu Benchmark, respectiv 9900 de puncte în PC Mark Work 2.
Pentru 3D Mark, unde e testată intens și parte GPU, Oppo Reno3 Pro este la nivelul lui Galaxy Note9 (vedeți aici), sub Galaxy S10e sau Sony Xperia 5 (vedeți aici).
În mod real diferențele astea dintre teste nu ar trebui să fie o problemă dacă măcar la nivelul interfeței lucrurile s-ar mișca foarte bine. Am avut surpriza neplăcută să oberv că și după ce am dezactivat modul Power Saving, lucrurile nu s-au îmbunătățit, în schimb autonomia a scăzut binișor. Aș fi fost bucuros să fac compromisul dacă viteza ar fi fost ceva mai bună – cred însă că de vină este și personalizarea interfeței ColorOS 7.
Referitor la autonomie, testul din benchmark-ul PC Mark ne oferă un rezultat de 16 ore și 46 de minute pentru descărcarea de la 100% la 0%. Asta îl aduce aproape de Samsung Galaxy S10 5G sau Galaxy Note 10+, ambele cu baterii și rezoluții mai bune.
Să nu uit, bateria de pe Oppo Reno3 Pro 5G este una bunicică de 4025 mAh care în plus are opțiune de încărcare ultra-rapidă Fast Charging 30W (cu 50% în 20 de minute). Treaba asta compensează o autonomie mai bună – la o pauză de cafea, sau dimineața până terminați dușul, smartphone-ul e gata de a fi folosit încă jumătate de zi.
Spun jumătate, pentru că odată ce am dezactivat toate setările de Power Management și am păstrat rezoluția mare, la 90 Hz rată de refresh, modul auto pentru luminozitate și 5G active mereu, am putut să folosesc smartphone-ul aprope o zi. Ceea ce e mai mult decât suficient pentru oricine.
Software: ColorOS 7 care arată bine, dar are bug-uri
O treabă care mi-a plăcut la nivel de aspect dar m-a dezamăgit la nivel funcțional este personalizarea făcută de Oppo sistemului de operare Android 10, transformat în ColorOS 7.
Văd că în afară de HTC, toți producătorii de telefoane mobile Android au ca scop copierea Apple, cel puțin la nivelul interfeței sistemului de operare – bănuiesc că au impresia că e mai ușor de folosit decât Android, ceea ce nu e adevărat. Din toate încercările văzute până acum la Samsung, Huawei, Xiaomi etc. cea de pe Oppo mi se pare cea mai faină la nivel de design. Și mai ales unitară.
Observați mai sus setul de icon-uri pătrat. cu margini rotunjite care seamănă cu cele de pe ecranul principal. Combinate cu Dark Mode de pe Android 10 și ecranul AMOLED, dau o experiență faină de lucru, care dacă ar fi fost și puțin mai rapidă și-ar fi atins scopul.
Îmi place că Oppo a lăsat opțiunea de navigare prin swype care merge foarte bine, nu am avut niciun fel de problemă în a o folosi și vă recomand să o activați imediat ce vă porniți telefonul.
Pe aproape tot parcursul interfeței există unitate în design, fonturile având cam aceiași dimensiune, în corelație cu dimensiunea aleasă din Settings, treabă ce la alte produse similare nu se întâmplă.
Însă toate astea pălesc în fața faptului că (încă!) sunt bug-uri de care o să vă loviți. Cel mai enervant pe care l-am detectat este acela în care, dacă în timpul primii unui apel nu am răspuns și am intrat în altă aplicație, nu am mai avut nicio modalitate să revin la fereastra Phone și să pot răspunde/respinge apelul.
Apoi, modul în care este implementată modalitatea de renunțare la notificări (merge swype dreapta stânga), dacă sunteți atenți ce alegeți și cum, veți ajunge să nu mai puteți vedea notificări sau controla aplicații ce rulează în fundal (TuneIn Radio de exemplu).
Tot legat de probleme am văzut că Android Auto nu merge cum trebuie, de fiecare dată când pornesc Waze, primele 10-15 minute mă poziționează aiurea rău de tot – poate are legătură cu locul în care țin aparatul (în consolă,), dar în același loc Huawei P30 Pro și Samsung Galaxy S20 Ultra 5G, respectiv iPhone 11 merg perfect.
Concluzie: o implementare îndrăzneață, umbrită de mici inadvertențe
Într-un astfel de context, în ciuda plusurilor evidente și a faptului că mi-a făcut plăcere să folosesc acest smartphone (apropo, merge foarte bine pe Orange 5G în Brașov, chiar și spre zonele de acoperire dinspre marginea orașului) și îmi place cum arată, nu îl pot recomanda 100%.
Pentru aceia dintre voi unde nu contează micile probleme asociate interfeței și nici că aceasta pare lentă (deși nu ar trebui să fie dacă nu ar exista optimizarea Oppo), iar pozele nu sunt un criteriu esențial, Oppo Reno3 Pro 5G este un smartphone suplu, cu suport 5G bun, care arată bine și se ține excelent în mână.
Pentru toți ceilalți, uitați-vă către alt model sau măcar așteptați niște update-uri de software care ar putea remedia situația.
E păcat că din cauza unor setări la nivel software, ce probabil pot să fie ușor de remediat, Oppo Reno3 Pro 5G are de pierdut. Mi-ar plăcea să aflu că după încă unul sau două update-uri situația s-a remediat și că Reno3 Pro 5G devine o alternativă bună pentru un smartphone Android 5G din 2020, mai ales din prisma prețului.
Dacă vă tentează, luați-l cu un abonament 5G ca să îl puteți pune mai bine în valoare.
informații: Oppo Romania
Preț: de la 2948 LEI la Orange
PRO |
CONTRA |
+ design
+ display AMOLED la 90 Hz + Android 10 cu ColorOS 7 + 12 GN RAM și 256 GB pentru stocare + preț + suport 5G + e ușor (171 g) + fast charging |
– Performanță
– Bug-uri în interfață – Calitatea foto medie – nu are încărcare wireless |