Nu știu dacă ați observat, dar majoritatea magazinelor vandalizate în timpul revoltelor din SUA din aceste zile sunt cele de smartphone-uri, cu preferință cele Apple. Mai multe magazine Apple și reprezentanțe ale diverselor companii ce vând smartphone-uri au fost sparte, hoții plecând cu cantități importante de gadget-uri. Apple a reacționat rapid și cum era firesc și-a închis activitatea în zonele respective și mai mult, a blocat aparatele respective, anunțându-i pe cei ce au încercat să le activeze că autoritățile sunt pe urmele lor.
E o chestie normală și îmi place că Apple nu pierde niciun fel de moment ca să își arate mușchii, evident, doar când are de câștigat. Pentru că dacă un utilizator obișnuit s-ar adresa Apple pentru a bloca/monitoriza un iPhone curat, lucrurile nu se pot rezolva dacă respectivul nu a activat funcția de protecție implementată în sistemul iOS.
Pe de altă parte, se știe că modelele de iPhone-uri expuse în magazine, așa numitele demo units, au în sistemul de operare un mecanism de protecție care le dezactivează imediat ce nu mai sunt în rețeaua Wi-Fi a magazinului în care sunt expuse.
Așa se face că unii dintre cei ce se credeau fericiții posesori de noi iPhone-uri au avut surpriza să vadă că smartphone-urile sunt dezactivate și pe ecran au putut citi următorul mesaj:
”Sunteți rugați să returnați aparatul către Apple Walnut Street. Acest aparat este dezactivat și este urmărit, iar autoritățile au fost alertate”.
Fain nu? E o chestie ce ar trebui să fie făcută de toți producătorii de smartphone-uri.
Partea și mai faină o să fie că probabil vor apărea la vânzare multe modele la prețuri interesante, care în realitate vor fi nefuncționale. Nu cred că e cazul la noi, dar fiți atenți ce dispozitive Apple second hand cumpărați zilele acestea.
via ars