Galaxy Z Flip este prima încercare a Samsung de a reintroduce conceptul de smartphone clamshell cu ecran pliabil, ce funcționează cu Android și vine cu un ecran Foldable Dynamic AMOLED. Pentru că mi-a plăcut dintotdeauna ideea de clamshell (de aia am și acum acum vreo 15 ani un Samsung SGH cu display color și când am vrut un smartphone am ales un QTEK 8500) am fost nerăbdător să văd cum arată conceptul și ce viitor are. Dacă în luna februarie, am avut ocazia să îl văd puțin, acum a venit momentul în care m-am jucat mai mult cu el și m-am lămurit vizavi de care sunt lucrurile esențiale ce trebuie știute despre el.
Oricine se gândește să își ia unul ar trebui să știe următoarele lucruri.
1. Clamshell cu ecran pliabil
Primul și cel mai important lucru este că Galaxy Z Flip este un concept de smartphone de tip clamshell cu ecran pliabil. Vorbim despre un aparat care la prima vedere aduce mai degrabă cu o cutie de farduri decât cu un smartphone modern. Dar treaba asta e valabilă doar atâta vreme cât el este închis.
Când îl deschizi, se transformă într-un smartphone cu display cu diagonala de 6.7 inci, rezoluție de 1080 x 2636 pixeli (425 ppi) – mai jos îl puteți vedea deschis, alături de Huawei P40 Pro.
Și întredeschis, arată cam așa.
Avantajul unei astfel de construcții este acela că îți oferă posibilitatea de umbli cu un smartphone cu display de 6.7 inci (într-o carcasă de 167.3 x 73.6 x 7.2 mm) care în realitate ocupă doar 87.4 x 73.6 x 17.3 mm, chestie pe care o vei aprecia de îndată ce începi să folosești acest smartphone.
Fiind vorba despre un clamshell cu ecran pliabil, era nevoie de o soluție care să permită acum menținerea în siguranță a display-ului Foldable Dynamic AMOLED, iar ea vine sub forma unei balamale masive, care protejează partea dinspre exterior a ecranului – observați că plierea se face în interior și ecranul este protejat pe laterale.
Acest tip de prindere presupune existența unor elemente de prindere și pe interior, care sunt vizibile.
Dar care nu împiedică folosirea normală.
Samsung recomandă deschiderea și închiderea ecranului folosind două mâini pentru a crește durata de utilizare, lucru cu care sunt de acord. Numai că cine a folosit măcar o dată un clamshell va avea tendința firească de a încerca să îl deschidă cu o singură mână și chiar va reuși asta. Faptul că merge o să îi îndemne pe mulți să continue, mai ales că mișcarea îți dă automat sentimentul că ești interesant, diferit de cei din jur.
Merită să faci asta? Nu cred.
2. Greutate
Din cauza sistemului de prindere penru ecranul pliabil Samsung Galaxy Z Flip este un smartphone mai greu decât v-ați fi așteptat – cântărește 183 de grame și cu toate astea este mai ușor decât Huawei P40 Pro (209 grame) sau Samsung Galaxy S20 Ultra 5G (222 de grame), care este cred cel mai greu smartphone cu care am lucrat în ultima vreme.
Faptul că este puțin mai greu este din punctul meu de vedere un avantaj: îl poți „simți” mai ușor în buzunar și îți dă o senzație de stabilitate când îl folosești deschis.
3. Performanță
Samsung Galaxy Z Flip este construit pe platforma Qualcomm SM8150 Snapdragon 855+, cu Octa-core (1×2.95 GHz Kryo 485 & 3×2.41 GHz Kryo 485 & 4×1.78 GHz Kryo 485) și un GPU Andreno 640 (700 MHz), cu 8GB RAM și 256 GB pentru stocare, suport Bluetooth 5, NFC, WiFi, GPS și încărcare USB Type-C. Combinația asta îi permite o performanță chiar foarte bună.
Mai jos vedeți rezultatele în testul PC Mark și AnTuTu Benchmark, rezultate ce îl poziționează foarte aproape de S20 Ultra 5G, Huawei P40 Pro, Mate 30 Pro sau chiar Huawei P30 Pro (vedeți aici rezultatele benchmark-urilor).
Iar asta înseamnă că nu veți avea nici cea mai mică problemă în a rula cam orice fel de aplicație vă doriți, inclusiv jocuri. La fel și dacă ne uităm la scorul din PC Mark cu testul Work 2.
Bineînțeles că aplicațiile funcționează fără probleme și fără lag.
4. Autonomie
Galaxy Z Flip vine cu o baterie de doar 3300 mAh, cu suport Fast Charging 15W și wireless charging și în principiu o să vă ajungă pentru o zi de folosire (pe mine m-a ținut o zi cu 4G pornit mereu și setarea de luminozitate pusă pe modul automat). Nu uitați că smartphone-ul mai are un al doilea display Super AMOLED (de 1.1 inci cu 112 x 300 pixeli) pe care puteți vedea notificări și ora, ca să nu fie nevoie să îl deschideți mereu.
I-am măsurat autonomia folosind testul de baterie din PC Mark și am obținut o valoare de 13 ore și 13 minute de la 100% la 20%. În teorie asta înseamnă o autonomie de 16 ore și 31 de minute de la 100% la 0%.
Nu e rea, dat fiind că vorbim de un smartphone cu un display imens de 6.7 inci și o rezoluție de 1080 x 2636 pixeli.
5. Poate folosi navigarea swype clasică Android și nu implementarea enervantă a Samsung
Galaxy Z Flip funcționează cu Android 10 (cu OneUI 2.1) unde spre surprinderea mea am descoperit opțiunile ”normale” de navigare swype, adică cele de la stânga la dreapta pe ecran și nu cele de sus în jos în zonele unde ar fi trebuit să fie butoanele virtuale.
Totuși, din cauza faptului că display-ul este protejat de o bordură proeminentă, folosirea opțiunilor swype, mai ales pe mijlocul ecranului (unde există balamelele), s-ar putea să nu fie cea mai bună opțiune
6. Are senzor de amprentă pentru deblocarea rapidă
Pentru ca să nu fim nevoiți să pierdem și mai mult timp în momentul deblocării, pe partea din dreapta a aparatului există implementat un senzor de amprentă ce funcționează bine. Până acum nu am avut niciun fel de problemă legată de deblocare, fiind chiar foarte rapidă.
7. Camera foto e bunicică
Galaxy Z Flip vine cu un sistem dual pentru camera foto principală, construit cu o combinație de 12 MP, f/1.8, 27mm (wide), 1/2.55″, 1.4µm, Dual Pixel PDAF, OIS și 12 MP, f/2.2, 12mm (ultrawide), 1.12µm. Rezultatele nu sunt rele, doar să nu vă așteptați la minuni.
Uitați câteva exemple:
Camera selfie este una de 10 MP, f/2.4, 26mm (wide), 1.22µm, cu suport HDR. După cum spune DxOMark, calitatea ei este mediocră, lucru cu care sunt de acord.
8.Calitatea display-ului
Display-ul Foldable Dynamic AMOLED de 6.7 inci este unul chiar bun, dat fiind că vorbim despre unul pliabil. Uitați mai jos o comparație între ecranul lui Galaxy Note9 și cel al lui Galaxy Z Flip.
Sau o comparație între display-ul OLED de pe Huawei P40 Pro și cel de pe Z Flip:
Îmi place că vorbim totuși de niște culori vii, un negru afișat foarte bine și în general o bună reprezentare a culorilor. Luminozitatea putea să fie mult mai bună, mai ales în lumină naturală.
9. Calitatea audio în difuzor putea să fie mult mai bună
Sunetul redat în sistemul audio de pe Galaxy Z Flip putea fi mult mai bună dat fiind gama de preț în care se situează acest smartphone. Cu părere de rău constat că modelele recente lansate de Samsung suferă la acest capitol.
10. Da, se vede bine de tot urma de îndoire
Și da, din păcate plierea ecranului se face cu un compromis major legat de vizibilitatea urmei de îndoire pe bucata în care ecranul este lipit de balama. Treaba asta este vizibilă foarte tare dacă priviți smartphone-ul din unghi, într-o utilizare normală ea este estompată, mai ales dacă veți folosi modul Dark.
Dat fiind că vorbim despre un smartphone concept, a cărui principală caracteristică este faptul că are ecran pliabil, prezența urmei de îndoire nu mi se pare un lucru foarte deranjant. Odată ce ai înțeles ce poate să îți ofere acest smartphone, poți face abastracție de ea, mai ales că nu te deranjeză în utilizarea normală.
DAR, trebuie să fii atent să nu apeși fix pe zona respectivă pentru că prin presiune poți să strici ceva la sistemul de prindere și să te trezești cu ecranul dezlipit sau nefuncțional.
Trecând ușor degetul peste zona de îndoire simți pregnant și denivelarea asociată, ca să îți aduci aminte că ai un smartphone clamshell, cu display pliabil, la preț de flagship cu pretenții.
Și nu în ultimul rând, Z Flip nu are certificare de rezistență la praf și/sau apă. Așa că mare atenție la cum îl veți folosi.
Bun, în acest context merită să dați 6300 de lei pe Galaxy Z Flip?
Cred că răspunsul nu e deloc simplu și ține de perspectiva fiecăruia. Sunt de acord că dacă punem prețul lui Z Flip alături de S20 Ultra 5G sau chiar iPhone 11 Pro, balanța nu înclină în favoarea lui din toate motivele menționate mai sus: display-ul nu e la fel de bun și nici nu iei un flaghip cu denivelări pe ecran, camera foto lasă de dorit, autonomia putea să fie mult mai bună, forma pliată aduce mai degrabă cu o cutie de farduri decât cu a unui smartphone modern.
Însă …
Galaxy Z Flip nu este un flagship și nici nu are pretenții de așa ceva. Este în primul rând un concept al unui smartphone ce ar putea să fie viitorul. Jucându-mă cu el după ce am făcut cunoștință și cu Galaxy Fold, îl prefer oricând pentru că e mai mic, mai ușor de manevrat.
Îmi place că Samsung se preocupă de ideea de clamshell pentru că mie mi-ar plăcea să văd domeniul revigorat. Țineți seama că deja lupta pe flaghsip-uri se dă în … camera foto?! Eu am nevoie de un smartphone bun, care să îmi ofere autonomie, un display ok și să îmi permită să fiu mereu conectat și NU o cameră foto (am DSLR pentru asta), ori avansul în zona clamshell cu ecran pliabil este un domeniu tentant. Să nu uităm că acum avem cu toții smartphone-uri cu display de peste 6 inci, chestie care acum 7-8 ani era de domeniul viitorului iar Samsung a fost singura companie care a crezut în asta și a dezvoltat seria Note.
Așa că pentru cineva care vrea să încerce altceva și i se pare faină ideea de clamshell, Z Flip este un prim concept ce merită să fie luat în calcul. Chiar și numai pentru faptul că îți aduce un ecran bun într-un format diferit. Acum că drumul a fost deschis aștept cu interes următoarea iterație și produsele care ar putea să îl concureze.
PRO |
CONTRA |
+ format clamshell
+ display AMOLED de 6.7 inci + rezoluție 1080 x 2636 pixeli + senzor de amprentă + ecran secundar de 1.1 inci + capacitate de stocare de 256 GB + viteză + concept interesant |
– e o primă încercare în domeniul clamshell cu ecran pliabil
– display pliabil susceptibil de a fi deteriorat – fără certificare de rezistență la apă și praf – camera foto – denivelare pe ecran – aspect plictisitor când e pliat – preț |
Informații: Samsung
Preț: 6300 LEI