Lansat pentru publicul larg în urmă cu câteva zile, Windows 10 May 2020 Update (versiunea 2004) a introdus câteva probleme pe care Microsoft nu le-a prins în perioada de testare. Nu sunt multe, dar ele afectează în special funcționarea dispozitivelor periferice, a conexiunilor Bluetooth și a display-ului.
Până acum nu am detalii legate de faptul că aceste probleme ar fi foarte răspândite, dar ce e foarte important, Microsoft știe de ele și oferă deja soluții pentru rezolvarea lor. Din păcate, chiar dacă Microsoft a depus un efort substanțial să testeze driver-ele, se pare că încă sunt probleme și cu acest update de Windows 10.
În primul rând vorbim niște drivere Realtek Bluetooth care nu funcționează cum trebuie și din cauza asta nu a trimis încă update-ul pe sistemele care au așa ceva. Încearcă să limiteze accesul la Windows 10 2004 până când va rezolva problemele, așa că utilizatorii care au aceste dispozitive sunt sfătuiți să nu forțeze actualizarea folosind Media Creation Tool.
Tot despre drivere, cele Synaptics și Conexant par să aibă și ele ceva probleme, Microsoft oferind o soluție prin păstrarea celor existente.
Am înțeles că cele mai afectate sisteme sunt cele care GPU-uri Intel integrate, o chestie interesantă pentru că două din laptop-urile mele au grafică Intel și s-au actualizat fără probleme la Windows 10 May 2020 Update.
Mai departe, se pare că în anumite configurații, deconectarea de la un dock Thunderbolt duce la generarea unui blue screen, chestie foarte gravă.
Pot înțelege (oarecum) apariția unei astfel de probleme vizavi de sisteme Apple, dar detectarea ei pe tabletele proprii Microsoft Surface Pro 7 și Surface Laptop 3 mi se pare o chestie ce nu ar fi trebuit să existe pe versiunea finală de Windows 10. Am văzut că utilizatori de Surface s-au plâns de închideri bruște ale sistemului de operare – treabă ce ține de probleme cu Always On și Always Connected.
Și mai sunt probleme cu anumite plăci video NVIDIA mai vechi (sub 358.00) și niște drivere aksfridge.sys/aksdf.sys.
După cum am spus, problemele nu par să fie multe și nici foarte grave și Microsoft lucrează să le repare. Probabil că în curând vor fi date și patch-uri nu doar soluții de rezolvare.
Încă o dată, eu am făcut deja ugrade-ul pe trei din cele patru laptop-uri de acasă (Fujitsu Siemens, Lenovo Thinkpad și MacBook Air 13) fără să am nici cea mai mică problemă la instalarea sau după. E drept, nici nu folosesc drivere speciale sau software vechi.
Lista completă de probleme raportate până acest moment se găsește aici, precum și stadiul în care se află Microsoft cu repararea lor.