Săptămâna trecută, fix în momentul în care dădusem drumul la update-ul Windows 10 2004 May 2020 Update am observat că și Apple a lansat macOS Catalina 10.15.5 (niciun fel de coincidență) cu un anunț important: Battery Health Management vine să optimizeze consumul de energie și să prelungească durata de viață a bateriei. Imediat ce am terminat update-ul de Windows 10 am dat drumul pe același MacBook Air la macOS Catalina 10.15.5, care la rândul lui a mers fără nicun fel de problemă, deși îmi era teamă că iarăși face Apple vreo ghidușie și mă trezesc cu sistemul nefuncțional. Din fericire, nu a fost cazul.
macOS 10.15.5 vine să repare bug-urile descoperite în ultima perioadă și în plus aduce o opțiune nouă: Battery Health Management al cărei scop este să prelungească durata de viață a bateriilor de pe MacBook-uri. Sunt foarte curios cum va funcționa și dacă va funcționa, în condițiile în care la precedentul MacBook Air a trebuit să îi schimb bateria la trei ani și un pic de la achiziție. Pe actualul îl am de doi ani, bateria pare încă în regulă.
Conform Apple, ”funcția de management al sănătății bateriei din macOS Catalina 10.15.5 este gândită să îmbunătățească durata de viață a bateriei prin reducerea frecvenței cu care îmbătrânește în urma consumării proceselor chimice din interior. Se întâmplă asta prin monitorizarea temperaturii bateriei și a modului în care ea este încărcată.
Pe baza datelor colectate, funcția battery health management va reduce nivelul maxim de încărcare, în funcție de tipicul de utilizare”.
La nivel teoretic chestia asta sună bine, sunt curios cum o să funcționeze și în realitate – am observat că după update-ul la macOS Catalina 10.15.5, modul de power management este mut mai agresiv și din păcate chestia asta induce lentoare în folosire.
Alături de Battery Health Management macOS Catalina 10.15.5 mai vine cu câteva bugfix-uri: reparată blocarea Finder când se copiau cantități mari de date pe sisteme RAID, fine tuning pentru Pro Display XDR, FaceTime Proeminence preference și alte câteva.
Alături de cele de mai sus există și patch-uri pentru vulnerabilitățile detectate în perioada precedentă. Lista completă a problemelor fixate se poate citi aici: https://support.apple.com/kb/HT210642 și https://support.apple.com/kb/HT201222.
Dacă încă nu ați făcut update-ul, vă recomand să îl faceți rapid.