Vârful de gamă al Huawei, modelul P40 Pro 5G aduce pe piață tot ceea ce îți poți dori de la un smartphone de top: un aspect deosebit, un display OLED foarte bun, un ansamblu foto excepțional și o autonomie de invidiat, doar că sunt puse pe un Android 10 fără serviciile Google. Este suficient pentru a se impune pe piață? Vă invit să descoperiți asta în cele ce urmează.
Aspect: combinația optimă dintre modernism și utilitate
Am pus mâna pe Huawei P40 Pro 5G cam în același moment în care începusem să testez noul Samsung Galaxy S20 Ultra 5G și când l-am scos din cutie am rămas plăcut surprins de cum arată: culoarea, liniile design-ului, aderența, toate contribuie la o primă impresie foarte bună vizavi de acest smartphone.
Nu aș putea să vă spun ce îmi place mai mult: că se ține foarte bine în mână? Că vorbim de un smartphone cu diagonala de 6.58 inci care pare mai mic decât e în realitate? Că alegerea culorii matte gray a fost una dintre cele mai bune decizii ale Huawei vizavi de acest smartphone?
Cert este că atunci când vezi combinația celor de mai sus îți dai seama că e posibil ca un design de smartphone care oricum arăta bine (cel de pe P30 Pro) poate fi dus la nivelul următor prin modificări subtile.
Așa se face că în cazul lui Huawei P40 Pro putem să vorbim despre un design modern, în care avem o combinație de sticlă și carcasă de aluminiu, într-un corp de 158.2 x 72.6 x 9 mm, cu o greutate de 209 grame.
Oricum l-ai întoarce vei putea observa rapid marginile rotunjite și ecranul curbat (mai puțin decât în cazul lui Huawei P30 Pro), prinse într-o bordură metalică. Marginile ecranului sunt reduse mult (aș putea spune că sunt la jumătate față de ceea ce a existat pe modelul P30 Pro).
În mare vorbim de aceiași construcție (deja caracteristică seriei de flagship-uri P), adusă la nivelul anului 2020. Partea din față este acoperită în proporție de 91.6 % de sticla display-ului, dar vedem că Huawei a împrumutat ideea de gaură în display, folosind-ul pentru cele două camere selfie și a senzorului de luminozitate.
În imaginea de mai sus se poate observa foarte bine cât de subțiri sunt marginile și care este gradul de rotunjirea la margine și la colțuri.
Laterala din stânga este păstrată curată, cea din dreapta beneficiază de butoanele de pornire/oprire și volum, ieșite foarte puțin în evidență, fapt ce permite o folosire eficientă.
Zona superioară beneficiază de același aspect curat, existând doar fantele pentru microfon și senzorul IR (da, P40 Pro are opțiunea de a fi transformat rapid în telecomandă).
Pe parte inferioară regăsim fanta pentru conectorul USB Type-C, cea pentru microfon, difuzor și slot-ul nanoSIM.
Spatele lui Huawei P40 Pro arată la fel de bine ca fața lui, cu plusul că finisajul este realizat în așa fel încât culorea își schimbă nuanța în funcție de modul în care cade lumina pe smartphone, chestie care îmi place extrem de mult.
Din păcate, la fel ca majoritatea smartphone-urilor moderne și Huawei P40 Pro a preluat ideea Apple de a veni cu o cameră ieșită mult peste nivelul carcasei, așa că sistemul de lentile Leica este adăpostit într-un dreptunghi cu colțuri rotunjite, ridicat la aproximativ 1.5mm peste nivelul carcasei. După cum puteți vedea în imaginea de mai os, cele patru camere foto și LED-ul Flash sunt arantaje oarecum simetric.
Iar logo-ul Huawei e plasat mai discret, în partea inferioară a carcasei.
Cele două mari atu-uri ale acestui design, dincolo de faptul că arată foarte bine și are o culoare excelentă, sunt aderența și ergonomia. Avem o carcasă cu un design ce permite o prindere ușoară și datorită finisajului special de pe spate, sticla nu se umple chiar așa de tare de amprente.
Pentru comparație, uitați cum arată spatele lui Huawei P40 Pro 5G alături de Mate 30 Pro, Samsung Galaxy S20 Ultra 5G și Huawei P30 Pro:
Apropo de treaba asta, vă recomand să citiți materialul în care am comparat cele patru smartphone-uri din punct de vedere al dimensiunii și aspectului.
Display-ul: 6.58 inci, OLED, aproape perfect
Al doilea atu pe care îl are Huawei P40 Pro 5G este ecranul OLED pe un display de 6.58 inci și rezoluție de 1200 x 2640 pixeli (o densitate de 441 ppi, inferioară celei de pe Samsung Galaxy S20 Ultra 5G), cu suport HDR10 și rată de refresh de 90 Hz (în anumite condiții/rezoluții).
Ca să vă dați seama cât e de bun vă invit să vă uitați cu atenție la imaginea de mai jos. Vedeți diferențe între cele patru display-uri?
Am pus unul lângă celălalt Samsung Galaxy S20 Ultra 5G, Mate 30 Pro, P30 Pro și Huawei P40 Pro.
Mai exact, de la stânga la dreapta avem Huawei P40 Pro, Samsung Galaxy S20 Ultra 5G, Huawei Mate 30 Pro și în final Huawei P30 Pro. Calitatea culorlor și a strălucirii e foarte apropiată de ceea ce poate Samsung Galaxy S20 Ultra 5G. De altfel, aici am făcut o analiză mai amănunțită a ceea ce înseamnă display-ul smartphone-urilor amintite mai sus.
Același lucru se poate observa în imaginea de mai jos, unde de la stânga la dreapta avem Huawei Mate 30 Pro, Huawei P40 Pro 5G, Samsung Galaxy S20 Ultra 5G și Huawei P30 Pro.
Și în lumina soarelui display-ul lui Huawei P40 Pro 5G este foarte bun, diferențele reale între el și cel folosit de Samsung pe S20 Ultra 5G sunt date doar de o rezoluție mai mare și de o densitate mai bună.
Se observă foarte ușor că vorbim despre o strălucire foarte bună, culori intense și o luminozitate care permite citirea informației de pe ecran în orice fel de condiții.
În ceea ce privește operarea touch, nu am avut niciun fel de problemă cu display-ul lui Huawei P40 Pro 5G, pe care l-am folosit la rezoluția sa maximă (am dezactivat opțiunea de schimbare dinamică a rezoluției).
Sub display-ul OLED de pe Huawei P40 Pro 5G avem și senzorul de amprentă ce funcționează destul de bine, cu rate-urile clasice asociate acestui tip de posibilitate de autentificare. Merge bine (și e destul de rapid) dacă nu ai degetul plin praf, înghețat sau puțin umed. Din cauza asta am avut de câteva ori dificultăți de a deschide smartphone-ul prin recunoaștere amprentei și am fost nevoit să folosesc deblocarea cu PIN.
Densitatea ecranului OLED de pe Huawei P40 Pro 5G este de doar 441 ppi, puțin cam mică în contextul în care flagship-urile Samsung oferă valori de peste 500 ppi. Neajunsul acesta este totuși un lucru minor, diferențele putând fi sesizate doar de cei ce au avut ocazia să folosească un smartphone de categoria S20 Ultra. Vreau să spun că deși la nivel de specificații acest lucru pare să fie un neajuns legat de display, în realitate este o falsă problemă, în niciun moment nu am simțit că ar fi vreo problemă cu afișarea pe Huawei P40 Pro 5G.
Iar poziționarea celor două camere frontale într-o fantă din display, în partea din stânga este o chestiune cu care te obișnuiești – deja nu mai văd aceste găselnițe ale producătorilor prin care au reușit să extindă zona afișabilă de pe display, lucru ce se poate observa în imagnea de mai sus.
Performanța: o chestiune de alegere
Huawei P40 Pro 5G este construit pe cipset-ul HiSilicon Kirin 990 5G (7 nm+) cu un sistem Octa-core (2×2.86 GHz Cortex-A76 & 2×2.36 GHz Cortex-A76 & 4×1.95 GHz Cortex-A55) și un GPU Mali-G76 MP16, folosind o combinație de 8GB RAM + 128 GB pentru stocare, configurație să îi spunem normală pentru 2020.
Am folosit termenul ”să îi spunem” pentru că eu unul nu văd de ce ar trebui ca un smartphone ce rulează un sistem de operare (scris prost!) de mobil să aibă mai mult RAM decât au mulți dintre noi pe desktop-urile pe care rulează aplicații complexe. Doar pentru că producătorii vor să ne ia ochii cu specificații tehnice și că Google maschează (la fel cum a făcut și Microsoft cu Windows-ul de-a lungul anilor) incompetența dezvoltatorilor în a găsi modalități să optimizeze performanța?
Da, sunt câteva cazuri (de exemplu cel în care transformi smartphone-ul în PC) în care mai multă memorie înseamnă performanță mai bună, însă în utilizarea normală a unui smartphone, treaba asta este inexistentă. Probabil că 90% dintre cei ce folosesc un flagship din 2020 și au 8+ GB RAM pe el nu beneficiază de niciun spor de performanță în direcția asta.
Revenind la Huawei P40 Pro 5G, el are 8 GB RAM și încearcă să îi folosească cât mai bine, lucru ce se simte în folosirea obișnuită, mai ales că smartphone-ule ste degrevat de toate serviciile de monitorizare ale Google.
În mod implicit smartphone-ul Huawei P40 Pro 5G funcționează cu setarea de power management (gândiți-vă că este același lucru cu setarea pe care o aveți pe PC legată de performanță/autonomie) optimizată să nu folosească la maxim procesoarele pentru a putea oferi o autonomie cât mai bună.
Treaba asta are ca efect faptul că viteza smartphone-ului în utilizarea normală este redusă cu aproximativ 30% în medie – bineînțeles că atunci când e cazul, sistemul de operare va putea să modifice setarea și să ofere mai multă performanță, cu prețul reducerii autonomiei și încălzirii.
Am făcut mai multe teste de performanță cu Huawei P40 Pro 5G și l-am comparat cu noul Samsung Galaxy S20 Ultra 5G. După ce le veți parcurge veți vedea că există diferențe între cele două, dar nu semnificative atunci când vine vorba despre performanța maximă.
Pe scurt situația stă cam așa în AnTuTu pe modul standard, cu Huawei P40 Pro 5G obținând doar 371689 puncte, față de cele 478554 ale lui Samsung Galaxy S20 Ultra 5G.
Dacă însă activăm modul Performance, situația stă așa:
Observați o creștere impresionantă de performanță, către pragul de 500000 de puncte.
Am observat același lucru și când am rulat alte teste generice – 3D Mark, PC Mark.
Concluzia este că dacă se dorește performanță pură, activarea modului Performance din Settings va aduce acest lucru, oferind u viteză similară cu ceea ce oferă flagship-urile Samsung în acest moment. Doar că treaba asta nu merită făcută decât dacă vă jucați și aveți nevoie de mai multă viteză, în utilizarea normală sporul de performanță nu vă este de niciun folos, din contră, el va diminua mult autonomia.
Că tot am vorbit de autonomie, pe modul standard de folosire, Huawei P40 Pro 5G vă poate duce liniștit o zi și jumătate, cu toate conexiunile deschise, rezoluția la maxim și strălucirea pe modul auto. Am testat autonomia cu ajutorul aplicației PC Mark și am obținut o valoare de 22 ore și 36 de minute de la 100% la 0%, care e foarte bună în comparație cu cea de 16 ore și 51 de minute de pe Samsung Galaxy S20 Ultra 5G. Detaliile le aveți aici.
Așa că susțin ideea Huawei de a reduce agresiv performanța doar pentru a obține autonomie – în opinia mea, asta e ceea ce au nevoie utilizatorii: autonomie și o viteză decentă, nu super viteză pentru care ții mereu la încărcat smartphone-ul.
După cum am mai spus deja, în utilizarea normală viteza lui Huawei P40 Pro 5G este mai mult decât suficientă și merită să vă lăsați pe mâna Hauwei vizavi de Power Management.
Pentru cazurile în care chiar se întâmplă să rămâneți fără baterie (fie că ați folosit opțiunea de Wireless Charge pentru a încărca vreun alt device, fie că i-ați dat mai multă ”putere”), bateria de 4200 mAh poate fi încărcată extrem de rapid grație opțiunilor Fast Charging 40W, respectiv Fast wireless charging 27W. În principiu în vreo 30 de minute veți putea pune peste 50% înapoi în baterie.
Foto și multimedia
Din păcate observ că smartphone-ul modern este promovat tot mai intens ca sculă de fotografiat, de parcă toți utilizatorii numai asta visează: să devină fotografi profesioniști și asta direct de pe smartphone. Nu zic că este un lucru rău să ai o cameră foto bună pe smartphone, doar că treaba asta nu ar trebui să fie motorul care crește an de an prețul smartphone-ului.
Dar pentru că acesta este trendul și consumatorii mușcă momeala, Huawei și-a perfecționat laboratorul și vedem că în ultimul ani a adus smarphone-uri excepționale din acest punct de vedere. De la seria P30 Pro încoace mai toate flagship-urile sau așezat în locuri fruntașe în top-urile de specialitate.
Huawei P40 Pro vine cu in sistem format din patru camere principale și două selfie, cu configurații de top.
Pentru sistemul principal, configurația arată în felul următor:
– 50 MP, f/1.9, 23mm (wide), 1/1.28″, 2.44µm, omnidirectional PDAF, OIS
– Periscope 12 MP, f/3.4, 125mm (telephoto), PDAF, OIS, 5x optical zoom
– 40 MP, f/1.8, 18mm (ultrawide), 1/1.54″, PDAF
– TOF 3D, (depth)
Folosind un sistem de lentile făcut sub brandul LEICA, Huawei P40 Pro reușește să facă poze foarte bune – din păcate, din cauza epidemiei COVID-19 și a faptului că a trebuit să stau în izolare, nu am putut testa la maxim potențialul camerelor foto. Am realizat însă un test comparativ cu Mate 30 Pro, P30 Pro și Samsung Galaxy S20 Ultra 5G, pe care vă invit să îl parcurgeți. Am urcat în albumul de pe Facebook pozele, la dimensiune mai mică, dar suficientă cât să vă dați seama cam ce poate Huawei P40 Pro 5G.
Câteva exemple vedeți mai jos:
Huawei P40 Pro beneficiază de un senzor telefoto cu 5X zoom optic și l-am pus la treabă alături de cel de pe Samsung Galaxy S20 Ultra 5G, cu rezultate chiar foarte bune. Vă recomand să parcurgeți testul făcut aici.
Doar că la fel ca în cazul lui Samsung Galaxy S20 Ultra 5G, ideea de zoom optic e bună dacă faceți poze relativ aproape și vreți să le măriți – apropo de chestia asta, am observat că modul Aperture de pe aplicația Camera de pe P40 Pro 5G merge mult mai bine cu zoom pentru pozele macro, decât dacă folosesc senzorul principal.
Și în ceea ce înseamnă pozele de noapte, Huawei P40 Pro 5G are rezultate bune, atât pe modul Night cât și pe cel HDR.
Pentru filmare rezultatele sunt similare. Vreau doar să vă spun că deși Huawei P40 Pro 5G este capabil de filmare 4K la 60fps, nu are opțiuni implicite de editare 4K. Funcția edit din Gallery vă permite să vă jucați cu filmele și să le editați la un nivel minimal, doar că rezultatul este salvat doar 1080p, ceea ce este păcat.
În ceea ce privește difuzorul lui Huawei P40 Pro 5G, acesta este suficient de puternic și redă clar muzica. Nu vă așteptați să îl folosiți pentru a ține un mic party, însă dacă aveți neapărat nevoie să ascultați muzică pe Hauwei P40 Pro 5G, o puteți face în condiții decente.
Partea faină este legată de vizionarea de filme: dacă aveți nevoie puteți transforma rapid Huawei P40 Pro 5G în media center. O dată că puteți să vă uitați la filme direct pe ecran, sau puteți să folosiți opțiunea de Wireless Projection și să proiectați conținutul pe un smart TV cu Wireless Display. M-am jucat cu treaba asta și mi se pare o chestie foarte bună.
Pentru seflie, Huawei P40 Pro 5G beneficiază de o cameră de 32 MP, f/2.2, 26mm (wide), 1/2.8″, 0.8µm, AF și una IR TOF 3D (depth/biometrics sensor) care permite o autentificare biometrică mai bună și vă permite să faceți selfie-uri cu un aspect 3D mai pronunțat.
Software: Android 10, fără Google Mobile Services
Dacă la nivel hardware Huawei P40 Pro 5G este realizat aproape fără cusur, la nivel software lucrurile stau puțin diferit. El funcționează cu Android 10 și oferă în principiu exact aceleași lucruri pe care le oferă concurența, doar că nu are suportul Google Mobile Services.
Pentru necunoscători, lipsa Google Mobile Services va înseamna faptul că unele dintre aplicațiile Google nu vor funcționa – vorbesc în principal despre Play Store, YouTube și GMAIL, aplicații ce nu vor putea fi folosite pe Huawei P40 Pro 5G. Din cauza divergențelor dintre China și SUA guvernul Trump a impus sancțiuni Huawei, pe motiv de spionaj, urmarea fiind faptul că Google nu mai poate licenția Google Mobile Services către Huawei și rezultatul este acest minunat smartphone P40 Pro 5G, livrat fără suport Google Mobile Services.
De un an de zile de când dăinuie problema Huawei a făcut foarte multe lucruri prin care impactul este diminuat. Faptul că lipsește Play Store încearcă să fie compensat de introducerea App Gallery, magazinul propriu Huawei în am văzut că numărul de aplicații „vitale” crește săptămânal. În acest moment majoritatea aplicațiilor de care avem nevoie se regăsesc acolo sau măcar sunt oferite soluții pentru instalarea lor.
Totodată, prin Phone Clone, Huawei aduce o soluție interesantă de migrare a aplicațiilor Android de pe un smartphone pe altul, oferind posibilitatea de instalare directă și a acelor aplicații care nu sunt încă în App Gallery. Chiar vă recomand să folosiți Phone Clone.
Cu puțin efort puteți să aveți pe Huawei P40 Pro 5G cam tot ce folosiți pe oricare alt smartphone cu Android. Eu mi-am instalat cu succes aplicațiile standard: Facebook, Whatsapp, Instagram, VLC, Microsoft Office, Firefox direct din App Gallery, iar pentru altele a trebuit să găsesc soluții inventive de a le aduce din surse sigure – Google Maps, Google Photos, Waze, Revolut, Microsoft Edge, Brave etc. În perioada următoare o să îmi fac timp și o să discut pe larg cum se instalează din surse sigure aceste aplicații pe Hauwei P40 Pro 5G.
Cu YouTube și Twitter m-am descurcat direct din browser: nu am nevoie să fac live-uri pe YouTube, iar pentru vizionare merge foarte bine m.youtube.com și sincer să fiu nu vezi nicio diferență majoră între utilizarea din aplicație sau browser în aceste condiții.
Lucrul cu Huawei P40 Pro 5G mi-a arătat că dacă vrei (și dacă ești dispus să faci niște compromisuri) poți să stai foarte bine fără serviciile și aplicațiile Google (și scapi și de monitorizarea Google). Primești în schimb un Android curat, scapi de bloatware și monitorizare, dar renunți la niște chestii care până atunci ți se păreau normale – ideea de știri personalizate, colaborarea via Google Docs (merge cea prin serviciile similare ale Microsoft, pe care oricum eu le folosesc intens).
Singurele mari probleme pe care le am vizavi de lipsa Google Mobile Services pe Huawei P40 Pro 5G sunt legate de aplicațiile de banking (Unicredit nu are încă aplicația publicată în App Gallery), cea a Orange (este în App Gallery dar pentru moment nu e disponibilă pe Huawei P40 Pro 5G) și Android Auto. La o adică mă pot lipsi de My Orange, dar fără Android Auto nu prea pot – bine, fix acum în perioada izolării nu e o problemă, dar pe termen lung este. Legat de aplicația de banking Unicredit, am înțeles că în curând o să ajungă și ea în App Gallery, deci se va putea instala fără probleme de acolo.
În rest lucrurile sunt clare: Android 10 mai curat, aceleași setări cunoscute, o performanță mai bună.
Concluzie: excelent hardware lansat într-un moment nefavorabil
Și așa am ajuns la final. Care e treaba cu Huawei P40 Pro 5G?
Din punctul meu de vedere lucrurile sunt extrem de simple: Huawei P40 Pro 5G este un dispozitiv care din punct de vedere hardware (aspect, performanță) este excepțional. Îmi place foarte mult cum arată, cum se ține în mână, cum se vede pe display și cum funcționează. Mă încântă culoarea matte gray și inflexiunile sale, pozele făcute cu camera sa sunt excelente, autonomia este exact ceea ce căutam. Una peste alta, din punct de vedere hardware și performanță este smartphone-ul perfect în acest moment.
Pus lângă Samsung Galaxy S20 Ultra 5G, l-aș alege oricând din punct de vedere hardware.
Pe partea de utilitate, în special vizavi de software, este o altă discuție. Depinde de fiecare în parte și de suita de aplicații folosită, de specificul fiecăruia de utilizare. Majoritatea utilizatorilor nu sunt legați de serviciile Google așa că pot trece extrem de ușor la un Android 10 mai suplu, fără monitorizarea Google. Faptul că nu au Play Store, GMAIL sau YouTube sub formă de aplicații nu ar trebui să fie o problemă.
Sunt însă utilizari care la fel ca mine au nevoie de serviciile Google – unii vor să facă live-uri pe YouTube, alții trebuie să colaboreze prin Google Docs, iar alții au nevoie de aplicații VPN (din surse sigure!) pentru a putea lucra, sau au investit bani să aibă în mașină o unitate entertainment compatibilă Android Auto. Pentru aceștia Huawei P40 Pro 5G nu este în acest moment o opțiune (încă!), iar asta este un mare păcat. Și peste asta mai e ceva de adăugat: nu trebuie să uităm istoria Microsoft cu Windows Mobile, sistem de operare care a eșuat în principal tocmai din cauza faptului că serviciile Google nu au putut fi folosite de utilizatori, în ciuda prezenței unor telefoane Nokia cu un hardware excelent.
Sper ca istoria să nu se repete, pentru că Huawei P40 Pro 5G merită cu vârf și îndesat să fie luat în considerare, mai ales că prețul său este semnificativ mai mic decât al produselor similare cu suport dual-sim și 5G.
PRO |
CONTRA |
+ design
+ autonomie + 5G + camera foto + display OLED + dimensiune + preț |
-Lipsa Google Mobile Services |
Informații: Huawei
Preț: 3999 LEI
[…] și este foarte subțire în comparație cu modelele cu care am fost obișnuit în ultima vreme (Huawei P40 Pro 5G, Samsung Galaxy S20 Ultra […]
[…] când am publicat review-ul lui Huawei P40 Pro am primit nenumărate întrebări legate de ce aplicații folosesc, cum se pot instala, cum […]
[…] la această husă. O dată că nu este voluminoasă și datorită acestui lucru dimensiunea lui Huawei P40 Pro nu crește semnificativ. A doua oară că are o aderență excelentă, în orice fel de […]