Îmi vine destul de greu să încep materialul despre Allview 40ePlay6100-F. Greu pentru că atunci când vine vorba despre produsele Allview, mai ales în piața de smartphone, lumea este destul de bine împărțită în două. Primii sunt cei care nu vor să audă despre acest nume. O mare parte din ei, doar pentru că este vorba despre o companie românească, din motive precum cel cu capra vecinului sau dintr-un antipatriotism prostesc. Alții pentru că au avut de pătimit cu câte un produs Allview și acum suflă și în iaurt.
La polul opus sunt fanii înrăiți, un fel de Apple fanboys la scară mai mică. Am întâlnit persoane care lăudau produsele Allview fără să aibă suficient de multe argumente reale. Cumva la cealaltă extremă a patriotismului.
Ca de obicei, realitatea este undeva la mijloc, dacă ești obiectiv și argumentezi suficient. Cam asta o să încerc, foarte pe scurt, să fac și eu cu Allview 40ePlay6100-F, un televizor smart cu diagonală de 101 centimetri, pe care compania l-a promovat suficient de bine în comunicatele de presă încât să mă facă curios.
Sincer să fiu, înainte să îl primesc la teste, aș fi putut să jur că voi avea de-a face cu un produs cu aspect destul de necizelat, din materiale destul de ieftine, la care va compensa partea de software și aplicații. Nu aș ști să argumentez de ce am pornit cu această părere preconcepută. Spre surprinderea mea, lucrurile stau exact pe dos. Și asta cred eu că este bine, pentru că la partea de software este mai ușor să îmbunătățești. În cele ce urmează o să trecem în revistă argumente, puncte forte și puncte slabe pentru acest televizor.
Însă până acolo aș vrea să parcurgem rapid specificațiile sale tehnice. Așadar, lista cu specificații tehnice complete pentru Allview 40ePlay6100-F:
- Panel: LED VA
- Diagonală: 40 inchi (101 cm)
- Rezoluție: fullHD (1920 x 1080 pixeli)
- Aspect: 16:9
- Unghi de vizibilitate: 178 / 178 °
- Luminozitate: 230 cd/mp
- Contrast nativ: 5000/1
- Procesor: quad-core, 1,3 GHz
- Memorie RAM: 1 GB
- Memorie internă: 8 GB
- Sistem de operare: Android TV 9.0
- Sistem audio: Stereo
- Iesire sunet (RMS): 2 x 8W
- Egalizator: Standard/muzica/film/sport /utilizator
- Dolby Audio: Da
- Mod surround: Da
- AVC: Da
- Tuner analogic: Da
- Tuner digital: DVB-C, DVB-T/T2 , DVB-S/S2
- Intervale de frecventa receptionate: ATV:45.25MHz~863.25MHz, DVB-C: 50 MHz ~ 858 MHz, DVB-T: 174 MHz ~ 230 MHz, 470 MHz ~ 870 MHz; DVB-S/S2: 950 MHz ~ 2150 MHz
- Intrare DVB T/T2/C: 1x IEC conector pentru DVB-T/T2/C/analog
- Intrare DVB S/S2: 1x F-conector pentru DVB-S/S2
- HDMI: 2
- USB: 2
- Slot CI+: Da
- Iesire audio digitala: 1 x optic
- LAN: Da
- Intrare AV: Da
- WLAN: WiFi 802.11 b/g/n
- BT: Da 4.0
- ATV standard: Video PAL/SECAM/NTSC Audio BG/DK/I
- Mod imagine: Standard/Film/Utilizator/Dinamic
- Format imagine: Auto/4:3/16:9/Film/Panorama
- Aplicatii preinstalate: Netflix, LiveTV, Prime Video, Player Multimedia, E-Manual, YouTube, Google Play Movies & TV, Google Play Store, Google Play Music, Google Play Games
- Greutate: 6,08 kg
- Garanție: 24 luni
*specificațiile tehnice sunt luate de pe site-ul producătorului.
Lista cu specificații nu are menirea să impresioneze. Par chestii decente, pe care le găsim la majoritatea televizoarelor smart de nivel mediu. Și aici vine automat întrebarea legată de prețul acestui produs. Allview 40ePlay6100-F costă 1299 lei pe site-ul producătorului. Dacă este un preț mic sau nu, aș prefera să nu mă pronunț încă. Pentru că un televizor smart de la LG spre exemplu, cu aceeași rezoluție fullHD, poate fi găsit în oferta eMAG la același preț. Și vine cu o diagonală ceva mai mare, de 108 cm.
Sau, pentru 100 de lei în plus, eMAG are în ofertă un televizor smart LG cu rezoluție 4K, tot de 108 centimetri.
Pe de altă parte, dacă vrei un produs mai nou, cu un sistem de operare mai rapid și cu mai multe funcții (rămânem tot la eMAG și LG), trebuie să scoți cam 3-400 de lei în plus. E drept, pentru acest surplus primești o diagonală mai mare și o rezoluție mai bună (108 cm și 4K).
Ce vreau să spun cu aceste comparații este că argumentul prețului nu stă în picioare, deși Allview a marșat mult pe acest lucru. Cel puțin eu nu consider că diferența este atât de consistentă, încât să încline decisiv balanța.
Revenind la Allview 40ePlay6100-F, o să expun în cele ce urmează argumentele pro și contra acestui produs, plusurile și minusurile sale.
Așa cum spuneam la început, m-a surprins plăcut aspectul acestui televizor. Marginile sunt foarte înguste, profilul este suficient de subțire, construcția este solidă și în același timp suficient de finuță. Stă dovadă și greutatea de doar 6 kilograme a acestui produs. Nici materialele folosite nu dezamăgesc deloc.
Iar combinația de negru și argintiu conferă un aspect elegant. Picioarele sunt suficient de solide și se montează relativ ușor.
Conectivitatea este un alt plus major al acestui televizor. Posibilitățile oferite de Allview 40ePlay6100-F acoperă cam toate scenariile posibile cu toate intrările și ieșirile enumerate mai sus.
Îmi place și că slotul de card CI+ are și un capac de plastic, care împiedică intrarea prafului atunci când nu este folosit. Poate părea un detaliu minor, dar cine s-a lovit de o astfel de situație știe că este important acest detaliu.
Dacă vorbim de telecomandă, are un aspect interesant, un plastic ce încearcă să imite metalul și zic eu că se descurcă onorabil. Construcția ei este solidă, în ciuda greutății reduse, iar ergonomia este chiar fericită.
Telecomanda, dacă tot am amintit-o aici, este un alt aspect pozitiv al acestui smartTV. Are butoane dedicate pentru anumite aplicații, gen Netflix, și, poate cel mai important, integrează comanda vocală prin Google Assistant. Funcționează relativ OK, atâta timp cât comenzile sunt în limba engleză și se referă la aplicațiile preinstalate.
Unde nu mi s-a părut că face față, este la comenzile ceva mai complicate. Spre exemplu, oricât am încercat să “open digi24.ro in web browser” cu toate alternativele posibile, soft-ul mă ducea inevitabil în YouTube, unde îmi propunea să deschid diferite clip-uri care aveau digi24 în denumire. Inclusiv după ce am instalat manual un web browser, cel implicit sugerat de magazinul de aplicații, m-am lovit de aceeași problemă.
Și aici vine prima mea dezamăgire și unul dintre minusurile majore ale acestui produs. Este legat de sistemul de operare, care nu este configurat deloc, nici urmă de localizare măcar la nivel de aplicații preinstalate sau recomandate. Nici măcar logarea cu o adresă de mail cu istoric suficient nu a schimbat nimic. Am încercat o chestie relativ simplă, deschiderea paginii Digi24.ro, pentru a reda stream-ul live de pe site. Am cedat după 20 de minute, în care m-am încăpățânat să folosesc doar televizorul și telecomanda acestuia.
Exista o soluție la îndemână, care mai spală din dezamăgire și oferă o soluție la această problemă. Integrat în rețeaua locală, televizorul devine ușor de utilizat prin funcția de chromecast integrată. E drept, ai nevoie de un smartphone ca să poți controla televizorul și asta nu mi s-a părut deloc OK, dar dacă treci peste impediment, lucrurile merg ușor.
Orice smartphone din rețea poate face ulterior cast pe ecranul televizorului și astfel este mai ușor de sincronizat și de controlat totul. Însă Allview 40ePlay6100-F îmi lasă senzația de televizor cu Chromecast mai mult decât de smartTV independent. Poate că dacă abordam direct în această cheie produsul, m-ar fi încântat mai tare.
Da, este un smartTV, dar cu funcții limitate. Spre exemplu, uitați cum arată aplicația de web browser sugerată de magazinul de aplicații din sistemul de operare. Și nu poate primi input în formă de text decât cu ajutorul unui smartphone.
În rest, la nivel de plusuri pentru Allview 40ePlay6100-F aș mai aminti volumul celor două boxe, care merge destul de sus (volumul, nu calitatea). Și telecomanda cu comandă vocală, care își face treaba, așa cum spuneam, pe aplicațiile preinstalate mai ales.
Partea de mediaplayer integrată arată și ea bine și funcționează OK.
La nivel mediu, fără să încline balanța într-o parte sau alta, aș pune calitatea imaginii. Nu am remarcat neajunsuri, la fel cum nici nu am căzut pe spate.
Chiar dacă partea de conținut 4K este încă subțirică, la nivel de reproșuri aș aduce limitarea rezoluției la fullHD. Calitatea sunetului când se urcă volumul este îndoielnică.
Am observat și un timp destul de mare de încărcare, chiar și a aplicațiilor preinstalate. Netflix sau YouTube au nevoie de secunde bune pentru a se lansa. Comparat cu ceea ce aveam la îndemână în casă (smartTV LG cu WebOS AI), diferența de timp de încărcare a aceleiași aplicații poate ajunge pana spre 10 secunde. Mie mi se pare cam mult. Și mă încurcă și mai tare faptul că nu tot timpul este aceeași situație. Am avut și momente în care aplicația YouTube s-a deschis în trei secunde. Senzația mea este că prima lansare a aplicației din momentul alimentării este cea anevoioasă, pentru că în momentul în care am mutat televizorul prin casă am constatat din nou această problemă. Nu cred că este un aspect care să deranjeze prea tare.
Cam acestea sunt impresiile mele despre Allview 40ePlay6100-F. Merită sau nu o astfel de achiziție? Cred că o încercare de interacțiune cu acest produs ar răspunde cel mai bine. Din punctul meu de vedere, este o soluție interesantă (un candidat serios) pentru al doilea sau al treilea televizor dintr-o casă. Mai ales dintr-o casă a unui pasionat de tehnologie, care va utiliza din plin funcția de chromecast integrată pentru a reda conținutul dorit. Este o jucărie cu care mi-a plăcut să interacționez și să îi descopăr toate funcționalitățile.
Nu îl văd, sincer, ca fiind televizorul principal dintr-o gospodărie a cuiva care nu se împacă cu telefoanele smart și cu ecosistemul Google, decât dacă va fi folosit aproape exclusiv pentru funcția de televizor. Plus aplicațiile preinstalate, gen Netflix. Decizia finală este la potențialul cumpărător, pe care îl îndemn să vadă produsul, să interacționeze cu el.
nu sunt hater, prefer sa fiu realist in schimb
compania asta de ce e romaneasca? in ce sens este romaneasca? pentru ca ei cumpara de la chinezi produsele deja gata, vin ambalate, pe telefoane la un moment dat puneau ceva localizare dar apoi puneau direct chinezii
revenind, e companie romaneasca pt. ca face import de produse si din cauza volumului le sunt stantate cu numele lor? si ofera garantie
daca cineva are impresia ca se fabrica ceva in brasov, sa treaca pe la casa rusu mobila, ca sunt in aceeasi cladire
Stiu ca nu se produce nimic la Brasov si ca se importa din China. Nu asta cred ca este problema mare, sunt nume mult mai sonore in IT-ul mare, care fac productia in China.
Asta nu schimba cu nimic faptul ca vorbim despre o companie romaneasca, care plateste taxe aici in Romania.
La partea de localizare ar trebui sa se lucreze mai mult, mai ales la produsele smart. Nu este un efort foarte mare si se poate face si post lansare. Daca se doreste…