Știați că dacă folosiți Windows 10 (recomandarea mea este 1909, dar merge și cu versiuni mai vechi) puteți să vă transformați un al doilea laptop pe post de monitor secundar fără cabluri? Odată cu lucrul de acasă forțat de epidemia de coronavirus mi-am dat seama că resimt lipsa unui al doilea monitor, chestie care la birou era o treabă implicită.
Am un monitor mai vechiuț pe care îl leg prin DVI pe MacBook-ul meu, însă nu îl pot folosi pe laptop-ul Dell de la birou care are doar ieșire HDMI. După ce inițial mi-a trecut prin minte să îmi cumpăr (în sfârșit!) un monitor nou mi-am dat seama că nu e nevoie să fac asta și că pot să mă folosesc de un al doilea laptop (da, am acasă vreo 4, unul pentru fiecare membru al familiei) cu suport wireless display pe post de monitor secundar. Și nu am nevoie de nimic altceva decât să știu cum se face.
După ce mă joc cu treaba asta de câteva zile am ajuns să o apreciez maxim – doar în condiții speciale ajungi să îți dai seama câte chestii mișto sunt în Windows 10. Prin urmare, haideți să vă spun și vouă cum se face!
- Fiți siguri că aveți instalat Windows 10 (recomand versiunea 1909) pe ambele laptop-uri
- Porniți conexiunea Bluetooth pe amândouă (clic pe zona de notificări și apoi activați Bluetooth)
Acum, mergeți pe laptop-ul pe care vreți să îl transformați în monitor secundar și deschideți Settings, System și clic pe Projecting to this PC. Alegeți setările după cum urmează: Some Windows and Android devices can project to this PC when you say it’s OK pus pe Available everywhere (nu e cea mai bună soluție, dar uneori nu aveți de ales). Mențineți setarea așa cât timp folosiți laptop-ul ca al doilea display, pe urmă vă recomand să o dezactivați.
Apoi puneți Ask to project to this PC pe Every time a connection is requested. Și nu uitați Require PIN for pairing pus pe Always! Setarea această vă asigură că și în situația în careuitați să dezactivați disponibilitatea pentru proiecție, doar aparatele autorizate se vor putea conecta la ecran.
Acum avem pregătită configurația, putem trece la activarea conexiunii. De pe laptop-ul principal, cel al cărui ecran vreți să fie extins, apăsați combinația de taste Windows + P. Vi se deschide fereastra de proiecție.
Acum apăsați pe Connect to a wireless display. Vi se deschide o fereastră nouă, moment în care Windows-ul caută dispozitivele pe care poate să proiecteze. Dacă ați urmat pașii de mai sus și ați pregătit al doilea laptop pentru a primi proiecția, el va apărea în listă.
Clic pe el și așteptați puțin. În câteva pe secunde pe laptopul secundar (cel ce va fi transformat în display secundar) o să primiți o notificare ce vă cere acceptul pentru proiecție.
Alegeți Allow once și apoi apăsați OK. Începe procesul de conectare ce va afișa o a doua fereastră pe laptop-ul secundar unde se dau detalii despre parola de conectare.
De fiecare dată când se cere conectarea va fi afișată o altă parolă. Acum, dacă vreți să puteți folosi și tastatura și mausul de pe laptop-ul secundar pe primul, apăsați CTRL+S și bifați opțiunea.
Mergeți pe laptop-ul principal și introduceți parola afișată pe al doilea laptop, apoi apăsați Connect.
Gata, magia s-a întâmplat și brusc display-ul de pe primul ecran este extins pe cel de-al doilea folosind combinația de Bluetooth și Windows 10. Merge suficient de bine încât să vă puteți face treaba, cel puțin să țineți deschis Visua Studio (Code) sau ce folosiți pentru scrierea codului, sau email-ul.
Încercați că merită! Și dacă vă e util, arătați-le și altora cum se face.
Multumesc, o sa incerc acasa. Super tare, daca merge!
Buna ziua, pe mine nu ma lasa sa schimb in Available everywhere….nu pot schimba
Imi dai mai multe detalii ca sa te pot ajuta? Ce laptop, ce sistem de operare, e bagat intr-o retea corporate etc.
Va multumesc!
Salut!
Foarte tare, dar ce laptopuri permit aceasta functie?
Wireless sau Bluetooth?
Din cate stiu merge pe sistemele care folosesc cel putin Bluetooth 4.
Multam! Foarte tare! Nu stiam de chestia asta.. 🙂