De multă vreme am vrut să scriu un articol pe tema deprecierii valorii unui smartphone și abia acum am niște date care confirmă ceea ce știam: un flagship Android se depreciază de două ori mai repede decât un iPhone.
Mai exact, pe baza datelor dintr-un raport (făcut pe piața din SUA, e adevărat) Bankmycell utilizatorii unui smartphone Android pierd cam 45.18% după primul an de folosire, în timp ce un iPhone luat în aceiași perioadă pierde doar 23.45% în primul an și abia în al doilea valoarea de revânzare ajunge să fie cu 45.46% mai mică decât prețul inițial. Pe baza a ceea ce am văzut și în România, cred că și la noi situația e similară.
Asta ca să știți la ce să vă așteptați atunci când alegeți să plătiți prețul de nou pentru un flagship Android. Practic aruncați banii pe apa sâmbetei.
Pe baza analizei evoluției prețului second hand pentru un iPhone putem observa că în funcție de model s epierde între 23.45% și 33.09% în primul an, pentru ca în al doilea să se mai piardă încă 28.75%. Și am ajunge la situația de mai jos:
Pe de altă parte, un flagship Android pierde 71.41% din valoarea lui în doi ani. Sau mai clar, ca să vorbim direct pe cifre, de la o valoare medie de 850 USD ajunge la doar 243 duopă doi ani de folosire.
Iar dacă vorbim despre un Android de buget, situația e și mai tristă: după 2 ani mai valorează cam 20%.
Dacă vreți să vă faceți o idee și despre care ar fi valoarea diferiterior branduri de smartphone, aruncați o privire pe tabelul de mai jos:
Apple pierde cel mai puțin, adică 25.98% în primul an pentru ca Google, LG și Motorola să sufere cea mai mare depreciere, respectiv 51.68%, 56.76% și 59.41%. Aceste valori pot la o adică să indice și gradul de apreciere al publicului față de smartphone-urile produse de aceste branduri.
O chestie pe care vreau să vi-o arăt este un tabel cu deprecierea iPhone-urilor în perioada 1 ian – 31 dec 2019.
După cum vedeți, în medie un iPhone XS Max (căutat de 6.74% din utilizatori) pierde doar 176 USD după primul an. Pe de altă parte, un iPhone 6S (căutat de 6.74% dintre utilizatori), lansat în septembrie 2015, se vindea în 2019 cu un preț de aproape 70 USD.
Aruncând o privire pe flaghsip-urile Android produse de Samsung, situația stă cam așa:
Un Galaxy S8, produs în aprilie 2017 se vindea în 2019 cu puțin peste 80 USD, fiind căutat de doar 1.92% dintre utilizatori.
Dacă vă interesează care e lista telefoanelor care s-au devalorizat cel mai tare în 2019, o aveți mai jos:
Pe primul loc este … un iPhone 5, smartphone lansat în septembrie 2012, era căutat de doar 0.02% dintre utilizatori, ajungând să își piardă 93.10% din valoare. Vorbim totuși de un smartphone vechi de 7 ani.
Ca fapt divers, câte Androide de 7 ani mai aveți funcționale?
Și o ultimă chestie: lista telefoanelor care și-au pierdut cel mai puțin din valoare în 2019:
În mod surprinzător, telefonul care a ținut cel mai bine prețul în 2019 este Sony Xperia L2. HTC U12+ stă și el foarte bine, urmat de seria iPhone din 2018.
Și în încheiere, lista smartphone-urilor ce s-au devalorizat cel mai rău în 2019:
Mă surprinde să văd în listă smartphone-urile LG V40 ThinQ și G7 ThinQ.
Dacă vreți să vedeți o listă mai amplă de prețuri (cu toate modelele iPhone, Samsung, HTC,Sony) și evoluția lor în timp, o puteți consulta aici.
După ce ați văzut materialele de mai sus, ce părere aveți? Către ce brand veți migra de acum în colo?
E drept, vorbim despre un studiu făcut în SUA, dar în principiu trendul e cam același și în România. Și confirmă ceea ce am spus de foarte multe ori: atunci când dai mulți bani pe un flagship ar fi bine să te gândești și ce vei face cu el peste 2 ani și dacă merită să cheltui atâția bani pe el.