Se pare că în ultima vreme războiul comercial dintre Statele Unite și China s-a transformat, destul de evident, aș spune eu, într-unul între administrația americană și Huawei. Probabil că Statele Unite încep să simtă că interdicția de a folosi serviciile Google pe care au aplicat-o companiei chineze (cu dedicație evidentă, sunt alți producători chinezi care nu au această problemă) nu este suficientă.
Am scris cu ceva vreme în urmă că Huawei face eforturi considerabile pentru a dezvolta propriul magazin de aplicații și pentru a suplini cât mai bine lipsa serviciilor Google. Și pare că o face destul de bine. Și-au găsit chiar și aliați în rândul altor producători de telefoane smart din China.
Considerând probabil că bariera Google nu este suficientă, Statele Unite încearcă acum să îi oprească pe cei de la TSMC să mai livreze chip-uri către Huawei. TSMC este o companie taiwaneză, care furnizează către Huawei componente pentru chipset-urile Kirin ale acestora. Chipset-uri pe care Huawei le folosește pentru a nu depinde de americanii de la Qualcomm. Got the point?
Implicarea SUA în raporturile comerciale dintre o companie taiwaneză și una chineză este cel puțin suspectă și arată cât de mult își doresc americanii să trântească Huawei-ul. Să conteze oare că Huawei a depășit Apple (o altă companie americană) în vânzarea de smartphone la nivel global? Poate că nu este chiar o teorie a conspirației exagerată.
Explicația oficială, pe care o îmbrățișează autoritățile americane, este legată de ponderea foarte mare de echipamente Huawei în implementarea noilor tehnologii de comunicații 5G, echipamente pe care China le-ar folosi pentru spionaj. Fiecare este liber să creadă ce vrea.
Se pare că TSMC folosește în fabricile sale din Taiwan echipamente de proveniență americană. Așa că oficiali ai Departamentului Comercial al Statelor Unite au propus introducerea unei legi care să oblige companiile care folosesc tehnologie americană pentru să obțină un fel de licențiere din partea Departamentului, dacă vor să livreze către Huawei. Mi se pare o dedicație evidentă și o măsură cel puțin abuzivă, dacă nu chiar aberantă. O companie taiwaneză să obțină o certificare de la americani, ca să poată vinde în China!?!?!? Vorbim despre Trump până la urmă și el ia personal multe dintre aceste lupte pe care le duce.
Sunt și voci care încearcă să îl tempereze, cu explicații chiar decente, dar la cum s-a comportat Trump în ultima vreme, e greu de crezut că ascultă de cineva.
via Reuters