În ultimele trei săptămâni am avut ocazia să testez un Samsung Galaxy S10 5G primit împreună cu ceasul smart Samsung Galaxy Watch Active2 LTE cu 4G și eSIM în cadrul programului Orange Smartphone Tester, în rețeaua 5G a Orange. Dincolo de faptul că Galaxy S10 5G este un smartphone excelent, probabil cel mai bun produs Samsung ]n acest an, mi se pare mai relevant să vă spun la ce trebuie să vă așteptați vizavi de 5G.
Experiența a fost interesantă prin prisma faptului că m-am putut bucura de un trafic nelimitat, la viteze superioare 4G+ și că am fost pus în situația să explic celor din jur care e faza cu 5G și de ce e important. Nu e prima dată când am în mână tehnologia viitorului și văd care e reacția oamenilor vizavi de ea. Așa că o să iau lucrurile pe rând, spunându-vă care sunt lucrurile esențiale pe care trebuie să le știți vizavi de Orange și 5G,
1. Ce este tehnologia 5G?
După cum spune Orange, tehnologia 5G îți permite să vezi și să experimentezi lumea (digitală) așa cum nu ai mai văzut-o până acum. Adică îți oferă direct pe un smartphone compatibil (Samsung Galaxy S10 5G în cazul meu) viteze de upload și download similare cu cele pe care le ai acasă, pe fibră optică și latență foarte mică.
”5G este o tehnologie de comunicații care va utiliza o nouă interfață radio și o arhitectură de rețea nouă. Principalele caracteristici diferențiatoare față de tehnologiile anterioare sunt: eficiența spectrală superioară care permite debite de date superioare, latența scăzută, utilizarea a unor benzi de frecvențe noi din domeniul undelor milimetrice, convergență intre fix si mobil (5G fiber).”
În mod direct, trecerea de la 4G+ la 5G nu este neapărat un salt imens pentru un utilizator obișnuit. Plusul de viteză de download și upload primit nu ajută acum prea mult în utilizarea clasică a unui smartphone: browsing, email, social media. E vizibil doar pentru cei ce fac streaming, în speță partea de upload la o calitate a imaginii foarte mare.
5G este noua generație a tehnologiei mobile wireless, care va fi chiar mai spectaculoasă decât 4G și o să revoluționeze accesarea internetului și care trece dincolo de folosirea în telefoanele mobile, spre celelalte tipuri de dispozitive inteligente (aparate, mașini, senzori, etc), unde latența mică este un plus imens.
2. Unde e disponibil 5G în România?
În acest moment acoperirea 5G a Orange se rezumă la trei mari orașe: București, Iași și Cluj-Napoca. În Brașov nu există încă acoperire 5G și pe unde m-am plimbat prin oraș nu am sesizat trecerea din 4G+ în 5G. Așa că m-am deplasat o zi în București să văd și eu cum stă treaba cu 5G: m-am plimbat de la Casa Presei până în Centrul Vechi și peste tot am avut semnal 5G – aici se poate consulta harta de acoperire 5G a Orange.
3. Care e viteza maximă de download în Orange 5G și cu ce mă ajută asta?
Aș vrea să vă pot da un răspuns definitiv, dar nu o pot face din simplul motiv că nu am testat peste tot (alții au făcut asta) și oricum ar fi fost irelevant: rețeaua este în extindere și îmbunătățire, iar numărul de abonamente (și inclusiv aparate 5G înrolate) este mic, ceea ce înseamnă că dacă ai noroc să fii singurul din locația respectivă, ai șanse să obții viteze bune.
Pe unde am fost și m-am apucat să fac teste, rezultatele au fost cam aceleași – undeva până în 300 Mbps la download și poate un maxim de 60 Mbps la upload. Nu foarte diferite de 4G+.
Aici am testat rețeaua 5G în zona Casei Presei Libere:
Iar aici în Piața Victoriei:
Orange spune că se poate obține un maxim de 1200 Mbps, în condiții optime.
Doar că testele de viteză făcute cu speedtest nu ajută pe nimeni, nu? Așa că am încercat altceva: în realitate, unde aș putea pune în valoare vitezele 5G?
Și mi-a venit ideea: am înregistrat și editat cu Samsung Galaxy S10 5G un clip 4K de aproximativ 6 minute și după aceea l-am încărcat pe YouTube direct de pe smartphone. 6 GB s-au urcat în mai puțin de 20 de minute, cu un consum de baterie de aproape 10%.
Nu e o performanță rea. Acesta e clipul:
Evident că mai sunt o grămadă de alte scenarii unde poți pune în valoare tehnologia 5G și avantajele sale, chiar și acum.
În această direcție, cel mai important lucru legat de folosirea 5G prin zonele unde m-am plimbat prin București a fost faptul că am avut mereu viteză constantă de upload/download și asta m-a ajutat să nu mi consume bateria într-un ritm accelerat.
Și cu ce ajută 5G? Păi … e viitorul. Așa cum am trecut de la 2G la 3G și de la 3G la 4G și imediat la 4G+, 5G e aici și mai devreme sau mai târziu o să migrăm către el. La fel cum la vremea venirii pe piață a 4G nu erau aplicații senzaționale în care să spui că ai nevoie absolută de 4G și acum la 5G lucrurile sunt într-o stare incipientă. Sunt absolut sigur că odată ce 5G va deveni un bun de larg consum vor începe să apară și aplicații faine, care să pună în valoare tehnologia și pentru un utilizator obișnuit.
4. Merge 5G în roaming sau în clădiri?
Pentru moment, orice abonament Orange 5G va putea fi folosit și în roaming, doar că nu va putea beneficia de 5G în alte rețele. Iar în România, odată intrat într-o clădire, smartphone-ul trece pe 4G (sau mai mic) pentru că nu există încă acoperire 5G în clădiri.
Cu alte cuvinte, atunci când ai un abonament 5G, dar nu există acoperire, smartphone-ul va migra automat pe 4G/3G, în funcție de tipul de rețea disponibilă în locația respectivă, fără ca utilizatorul să facă ceva.
5. Cât costă un abonament 5G?
În acest moment pe site la Orange există Orange Me Start 25 5G, care permite conectarea în rețeaua 5G (acolo unde există acoperire și cu un smartphone compatibil 5G – nu trebuie să fie luat neapărat de la Orange) și bonus trafic lunar nelimitat.
Iar dacă peste cei 25 EUR mai pui încă 2 EUR ai acces și la serviciul Number Share, prin care poți partaja același număr de telefon cu încă un gadget cu eSIM (am folosit ceasul Samsung Watch Active2 LTE).
În combinația de trafic nelimitat la viteze 5G și includerea în abonament a Orange TV Go (93 de canale) plus Movie Go Unlimited, poți să renunți liniștit la abonamentul de internet fix și să te bazezi exclusiv pe smartphone. Mai iei și un Netflix și ai rezolvat problema.
Cam asta e treaba în acest moment cu 5G vizavi de un utilizator obișnuit. Pentru mine e un plus și imediat ce va apărea în Brașov voi migra către 5G pentru că acesta este viitorul: viteze mai bune de upload/download, latență mai mică, trafic nelimitat și probabil că imediat o să renunț și la abonamentul de internet fix, pentru că în acel moment nu prea aș mai avea ce să fac cu el.
E clar că există încă limitări legate de 5G, cea mai mare dintre ele fiind faptul că acoperirea este încă mică și mai ales că nu merge în clădiri. De exemplu: eu lucrez într-o clădire de birouri din Coresi și acolo nici măcar 4G nu am cum trebuie, fiind obligat să stau pe WiFi și să folosesc serviciul de apel WiFi de la Orange. Cu sau fără 5G situația ar fi exact la fel pentru cele 8 ore în care sunt la birou.
Mai sus vedeți The Irishman rulând pe Samsung Galaxy S10 5G în timp ce eram blocat în trafic în București – conducea Cristi, nu eu.
Lucrurile evoluează și ca orice nouă tehnologie, acoperirea 5G va crește odată cu creșterea numărului de utilizatori (investiția trebuie recuperată în timp, nu?). În acest moment nu văd de ce nu ai trece la 5G dacă ești într-o zonă de acoperire și bineînțeles ai un smartphone compatibil, atâta vreme cât plătești un abonament similar, doar pe 4G.
Viitorul e aici și ar trebui să începem să ne bucurăm de el.
[…] spus deja lucrurile esențiale despre Samsung Galaxy S10 5G și Orange 5G, acum o să merg mai în detaliu cu analiza puternicului smartphone […]