De mai bine de trei luni situația Huawei pe piața smartphone-urilor Android este incertă și a cauzat probleme majore vizavi de vânzări. Știți probabil despre războiul economic SUA – China în care Huawei a căzut la mijloc, în urma deciziei administrației Trump de a pune compania chineză pe lista neagră a firmelor cu care companiile din SUA nu pot face afaceri fără aprobări speciale.
Inițial fusese lăsat un termen de 90 de zile în care Huawei să încerce să obțină autorizațiile necesare pentru a-și continua afacerile, termen care a expirat luna trecută, dar care a fost din nou prelungit. Oarecum.
Pentru că acum aflăm via Reuters că seria Mate 30 a Huawei, plănuită pentru prezentare pe 19 septembrie (la Munchen) va fi lansată fără serviciile Google Play din cauza restricțiilor din SUA. Pentru că prelungirea dată de administrația Trump nu se aplică și produselor noi, doar cele deja existente.
Seria Mate 30 nu a primit certificarea Google Play Services și prin urmare Mate 30 va veni fara Google Play, pentru că Huawei nu va putea să preinstaleze magazinul de aplicații Google pe această serie și nici popularele aplicații Google: YouTube, Maps, Chrome, GMAIL.
Încă nu este foarte clar definit dacă Google va bloca și instalarea manuală a APK-urilor Google Play, respectiv YouTube, Maps, Chrome, GMAIL etc. pe seria Mate 30, de îndată ce aceasta va fi lansată. Există posibilitatea, așa cum se poate pe smartphone-urile Xiaomi de exemplu, ca utilizatorii să descarce și să instaleze manual Google Play Services pentru ca ulterior să beneficieze de funcționalitatea magazinului de aplicații Google pentru Android.
Cred că este o portiță lăsată de Google pentru că gigantul american are la fel de multe de pierdut dacă nu se folosește de harwdare-ul (performant) produs de Huawei pentru a-și extinde cota de piață.
Oricum, faptul că Huawei decide lansarea fără Google Play, în condițiile în care deja seria Honor 20 a fost prezentată dar nu a ajuns efectiv pe piață, ne arată că problemele cu administrația Trump sunt ample și îi afectează extrem de mult.
Cum am mai spus și cu altă ocazie, singura soluție pe care eu o văd este să investească rapid într-un Android Open Source, pentru care să găsească o soluție prin care să ofere utilizatorilor posibilitatea e a-și instala aplicațiile Google, fără prea mare efort. Cred că așa ceva e posibil și pe deasupra și benefic, pentru că ar educa piața și ar propune utilizatorilor alternative (unele chiar și mai bune) pentru aplicațiile Google.
Și nu doar ar putea să iasă din impas, dar ar lovi la rândul lor în supremația Google.
via Reuters