Compania chineză pretinde că da și își lansează noul flagship în plin scandal comercial dintre China și Statele Unite, în care Huawei este victimă colaterală (și pârghie de folosit împotriva Chinei). Și pentru a demonstra cât mai clar acest lucru, aduce servicii similare celor oferite de Google, pe un hardware excelent (despre care vom vorbi ceva mai târziu), încercând mai mult să pluseze pentru a arăta că nu depiunde deloc de furnizorul american. Pare frumos la prima vedere, un gest de curaj, care merită admirat, dar doar cifrele de vânzări ale lui Huawei Mate 30 Pro (și ale fraților mai mici din aceeași serie) vor putea răspunde cu adevărat la întrebarea din titlu.
Legat de sistemul de operare, Huawei Mate 30 Pro se bazează pe un Android 10 (open source) cu EMUI 10 peste el. Google Play Services este înlocuit acum de Huawei Mobile Services. Un pachet de servicii pentru dezvoltarea căruia compania chineză a pus deja la dispoziție un fond de un miliard de dolari. Și este doar începutul.
Huawei AppGallery este locul din care se pot descărca aplicații direct pe noile telefoane. Compania chineză spune că acest serviciu era deja funcțional (accesibil pe baza unui Huawei ID) și folosit de peste 390 milioane de utilizatori lunari. Peste 180 de miliarde de download-uri au fost făcute din AppGallery în ultimul an. Huawei Mobile Cloud ia locul lui Google Drive și Google Photos, iar Huawei Video pare să fie înlocuitorul YouTube-ului. Există chiar și un browser propriu, care înlocuiește Chrome-ul. Există inclusiv o tehnologie NPU proprietară, numită Huawei Da Vinci NPU.
Revenind la partea hardware, Huawei Mate 30 Pro se bazează pe un chipset Kirin 990 cu GPU Mali-G76 MP16 și o nouă versiune de GPU Turbo. Memoria RAM este de 8 GB, iar capacitatea internă de stocare poate fi de 128 GB sau de 256 GB. Evident, poate fi extinsă prin NMcard, formatul nou adus în lumina reflectoarelor de Huawei acum un an.
La exterior avem un display OLED de 6,53 inchi, cu margini extrem de curbate (până la 88 grade). Poartă numele de Horizon Display, are o rezoluție de 1176 x 2400 pixeli, acoperă tot gamutul DCI-P3 și, poate cel mai important, înlocuiește butoanele laterale cu zone de display care le țin locul. Integrează și cititorul de amprentă. Ecranul are un notch destul de generos.
Acumulatorul lui Huawei Mate 30 Pro are o capacitate de 4500 mAh, care oferă suport pentru încărcare rapidă de 40W, dar și pentru încărcare wireless rapidă, de 27W.
Legat de camere, a doua mea mare curiozitate legată de Mate 30 Pro, după partea cu serviciile Google, avem o cameră frontală de 32 megapixeli. Este însoțită de un scanner 3D pentru funcțiile de Face Unlock, dar și de un senzor dedicat pentru citirea gesturilor prin care se poate controla telefonul.
Pe partea din spate avem un sistem de patru camere foto. Un senzor principal de 40 megapixeli, Super Sensing, este ajutat de un al doilea senzor, tot de 40 megapixeli, dar de această dată ultra-wide, pe care Huawei îl numește Cine Camera. Cel de-al treilea senzor este un telephoto de 8 megapixeli, capabil de zoom optic 3x și de zoom hibrid 5x. Al patrulea senzor este un 3D ToF. Mate 30 Pro sparge o barieră pentru Huawei și este capabil de filmări 4K la 60 FPS. Mai sunt o grămadă de moduri interesante de fotografiat și filmat, pe care sper să le descoperim în cadrul unui review.
Mate 30 Pro sare și la gâtul seriei Galaxy Note și este pregătit pentru un accesoriu de tip Pen/Stylus, numit Huawei M-Pen, care poate fi achiziționat separat.
Huawei Mate 30 Pro are un preț de vânzare de 1100 euro (versiunea cu 8 GB de RAM și 256 GB memorie internă, dar conectivitate 4G). Varianta similară cu suport pentru 5G costă 1200 euro.
via TheVerge