Mă joc cu el de vreo câteva zile, l-am întors pe toate fețele și am încercat să-i surprind anumite trăsături. Da, îmi place, este foarte bine construit și forma sa m-a cucerit. Nu am reușit să pun la lucru camera foto care domină topul DxOMark. Și chiar aș fi fost curios să o fac. Însă vremea capricioasă din Brașov nu m-a lăsat. Timpul nu este pierdut, telefonul este încă la noi.
Samsung Galaxy Note10+ este un adevărat flagship, din toate punctele de vedere. E drept, vine cu renumele producătorului, care domină piața globală. Dar și cu moștenirea familiei Galaxy Note, de la care așteptările fanilor au fost mereu sus. Și, cel puțin de această dată, au fost chiar depășite. Este o părere personală, pe care o să încerc să o argumentez în cele ce urmează.
Până atunci trebuie să fac o paranteză și să spun că am primit Samsung Galaxy Note10+ prin intermediul programului Orange Smartphone Tester. Telefonul poate fi găsit în oferta Orange.
Înainte de a porni cu primele argumente care să susțină entuziasmul meu, aș vrea să trecem foarte repede în revistă configurația acestui terminal.
Așadar, lista cu specificații tehnice complete pentru Samsung Galaxy Note10+:
- Ecran: Dynamic AMOLED Infinity-O
- Diagonală: 6,8 inchi
- Rezoluție: 3040 x 1440 pixeli (QHD+)
- Aspect: 19:9
- Densitate: 498 ppi
- Screen-to-body ratio: 91%
- Protecție: Gorilla Glass
- Altele: HDR10+, always-on
- Chipset: Exynos 9825
- Procesor: octa-core (2 x 2,73 GHz Mongoose M4 + 2 x 2,4 GHz Cortex-A75 + 4 x 1,9 GHz Cortex-A55)
- GPU: Mali-G76 MP12
- Memorie RAM: 12 GB
- Stocare internă: 256 GB
- MicroSD: da, hibrid
- Camera principală: quad camera 12 MP, f/1.5-2.4, 27mm (wide), 1/2.55″, 1.4µm, Dual Pixel PDAF, OIS + 12 MP, f/2.1, 52mm (telephoto), 1/3.6″, 1.0µm, PDAF, OIS, 2x optical zoom + 16 MP, f/2.2, 12mm (ultrawide), 1.0µm, Super Steady video + TOF 3D VGA camera
- Camera frontală: 10 MP, f/2.2, 26mm (wide), 1.22µm, Dual Pixel PDAF
- Sistem de operare: Android 9.0 Pie cu OneUI
- Acumulator: Li-Ion
- Capacitate: 4300 mAh
- Încărcare rapidă: da, 45W
- Încărcare wireless: da, Qi, 15W
- Power bank/Reverse wireless charging: da, 9W
- Senzor de amprentă: da, integrat în ecran
- Dual-SIM: da, hibrid
- Stylus (integrare Bluetooth, accelerometru, gyro)
- Difuzoare stereo: da, două, Dolby Atmos, AKG Sound
- Altele: USB Type-C, ANT+, Samsung DeX, Bixby
- Construcție: spate sticlă, ramă aluminiu
- Certificări: IP68 dust/water proof (până la 1,5 m. pentru 30 min.)
- Culori: Aura Glow, Aura White, Aura Black, Aura Blue
- Dimensiuni: 162,3 x 77,2 x 7,9 mm
- Greutate: 196 g
Așa cum am spus de la bun început, un vârf de gamă veritabil, care etalează niște trăsături care nu lasă loc de îndoieli.
O configurație ce ridică automat două întrebări.
Prima este legată de performanțele de care este capabil Samsung Galaxy Note10+. Și aici trebuie să mărturisesc că am fost puțin surprins. Cel puțin la nivel de benchmark-uri, deși nu cred în scoruri seci, aveam așteptări ceva mai mari.
Aveți mai jos o comparație cu Samsung Galaxy S10+.
Dată fiind generația nouă de chipset (Exynos 9825 versus Exynos 9820) și memoria RAM mai mare (12 GB pentru Note10+ versus 8 GB pentru S10+), scorurile au reprezentat o surpriză.
Nu, nu este un duel fratricid, pentru că cele două telefoane se adresează unor grupuri destul de diferite de utilizatori. Iar forma lor le diferențiază clar. Puse unul lângă celălalt, fiecare dintre ele și-a atras un număr de fani. A fost un experiment ad-hoc, care s-a bazat doar pe prima impresie, de ordin pur fizic.
Oricum, revenind la performanțe, cele care contează cu adevărat sunt cele din timpul utilizării cotidiene. Este timpuriu să mă pronunț, după doar câteva zile de utilizare, dar am un feeling de siguranță, o senzație că nu voi avea parte de surprize neplăcute din partea lui Samsung Galaxy Note10+. O să revenim cu impresii după o utilizare mai îndelungată.
A doua întrebare ridicată de lista cu specificații tehnice a unui terminal, este legată de prețul cerut. Seria Note de la Samsung nu a fost niciodată ieftină. Așa că nu ar trebui să aveți așteptări prea mari din acest punct de vedere. Samsung Galaxy Note10+ are un preț standard de 1099 euro în oferta Orange. Evident, poate fi combinat cu serviciile oferite de operator, pentru a obține un preț mai atractiv. Însă reperul de 1100 euro rămâne, indiferent de canalul de distribuție ales.
Acum, că am lămurit aceste aspecte, să trecem puțin la primele impresii despre Samsung Galaxy Note10+. Care sunt chestiile care mi-au plăcut până acum cel mai mult. Fiind cam devreme pentru opinii mai adânc aprofundate, o să mă rezum în mare parte la cele de ordin fizic.
Și o să încep cu ecranul. AMOLED-ul coreenilor este fără cusur. Luminozitate extrem de bună, culori vii, contrast sănător. Nu îmi dau seama dacă contribuie și rezoluția mai mare, dar nu am ce să-i reproșez.
Marginile foarte înguste, inclusiv în partea de jos arată foarte bine. Parcă ții în mână direct un ecran. Un screen-to-body ratio de 91% spune multe în acest sens.
Iar orificiu pentru camera frontală poate fi mascat într-un mod foarte inteligent cu un fundal special conceput pentru așa ceva. Asta în cazul în care deranjează pe cineva.
Construcția merge mână în mână cu această senzație. Deși ai un ecran de 6,8 inchi, telefonul nu mare deloc mare. Iar profilul destul de subțire își aduce și el aportul aici. La fel și geometria de tip bară, cu muchiile laterale foarte rotunjite și cele de sus și de jos foarte plate.
Materialele utilizate sunt de calitate, așa cum îi stă bine unei serii de top. Până la urmă vorbim despre un telefon de peste 1000 de euro. Finisajele sunt atent lucrate, îmbinările practic nu se simt, detaliile, inclusiv butoanele sunt foarte finuțe.
În pachetul standard, pe lângă încărcătorul fast charge și cablul USB Type-C la USB Type-C, avem și un adaptor de la USB Type-C la USB mare, un adaptor Type-C in – Type-C out, căștile AKG cu earbuds de rezervă, dar și două vârfuri de rezervă pentru Stylus și un cleștișor pentru deblocarea acestuia în caz de blocare.
Citisem că ar trebui să fie în pachet și o husă transparentă, dar nu am găsit-o în pachetul primit spre testare. Nicio problemă, husele de la MobileDirect sunt deja pe drum!
În rest, deși în mod implicit icoanele de pe ecran sunt foarte mari, ele pot fi configurate pentru a răspunde oricărei preferințe. Asta ca o primă observație despre interfață și UI. Îmi place OneUI, sunt obișnuit cu el.
Îmi place și faptul că la Note10+ avem câteva aplicații dedicate pentru Stylus, asupra cărora poate că o să mă întorc într-un alt material. Nu îmi place că ne-au fost băgate pe gât Spotify și Netflix în mod implicit, dar cred că ne descurcăm cu acest mic impediment.
Urmează partea de cameră foto, unde așteptările sunt mari, aprofundarea zonei de preformanțe, probabil câteva detalii despre stylus și aplicațiile în care acesta se face util, plus alte impresii. Rămâneți pe aproape!