După ce a căzut victimă a războiului comercial dintre Statele Unite și China, Huawei s-a văzut în imposibilitatea de a mai importa produse și servicii de la companiile americane. Cea mai problematică situație s-a ivit în relația cu Google, de la care producătorul chinez folosea sistemul de operare și toate serviciile aferente. Părea singura colaborare cu companiile americane pentru care Huawei nu avea pregătit un backup.
Între timp Huawei și-a anunțat propriul sistem de operare HarmonyOS, care poate reprezenta un plan de rezervă (s-au lăudat că în câteva zile poate înlocui Android-ul), dar cred că este mai degrabă doar o sperietoare pentru Google și, indirect, pentru poziția Statelor Unite.
Soluția găsită la momentul izbucnirii acestei crize a fost un soi de acord provizoriu care excepta Huawei de la interdicția impusă de Statele Unite companiilor americane. Un acord valabil pentru 90 de zile, care expiră astăzi. Surse apropiate de politica americană spun că va fi extins cu o nouă perioadă de 90 de zile de către Departamentul pentru Comerț al Statelor Unite, în speranța că între timp se va ajunge la o soluție definitivă. Inclusiv întâlnirea dintre cele două administrații va avea loc în această perioadă.
Nu mai puțin de 50 de companii americane au profitat de această “dezlegare” și au solicitat să poată să deruleze schimburi comerciale cu Huawei în această perioadă de trei luni. Și pentru a avea și o dimensiune financiară, în 2018 Huawei a cheltuit 11 miliarde de dolari pentru achiziția de componente de la companiile americane (dintr-un total de aproximativ 70 miliarde).
Așa că pare că deși ambele părți încearcă să adopte poziții de forță, cel mai elegant și mai ales benefic pentru toată lumea (inclusiv consumatorii finali) ar fi să se ajungă la un consens.
via Reuters