A trecut și pe la mine acest Razer Phone 2, un terminal dedicat gamerilor. Am avut un mare regret că nu l-am putut avea în aceeași perioadă cu Asus ROG Phone, ar fi ieșit o comparație interesantă. Așa o să fie ceva la distanță, pentru că nu voi putea să nu pomenesc rivalul de la Asus în scurtul material în care o să aștern și eu câteva impresii despre Razer Phone 2, un smartphone Android de gaming, venit prin programul Orange Smartphone Tester.
V-a arătat deja Ionuț câteva dintre argumentele acestui telefon. Aveți cinci motive în favoarea lui Razer Phone 2, aveți și un material în care vă explica ce este și cum se folosește Game Booster pe Razer Phone 2. În ambele situații, accentul cade pe zona de gaming, așa cum era și normal. Acolo țintește terminalul nostru, așa a fost el targetat de producătorii săi. Însă, dincolo de activitățile de gaming, reușește el să fie un telefon care să satisfacă și alte nevoi ale utilizatorului de Android? Se ridică la nivelul competitorilor săi din aceeași categorie de preț? Pentru că nu este tocmai ieftin. Este mai mult decât un telefon de gaming?
La aceste întrebări o să încerc să răspund în cele ce urmează, evidențiind și câteva argumente pro și contra în opinia mea. Dar până atunci, să trecem foarte repede în revistă configurația acestui terminal.
Configurație
Așadar, lista cu specificații tehnice complete pentru Razer Phone 2.
- Ecran: IGZO IPS LCD
- Diagonală: 5.72 inchi
- Rezoluție: 2560 x 1440 pixeli
- Aspect: 16:9
- Densitate: 513 ppi
- Screen-to-body ratio: 72%
- Protecție: Gorilla Glass 5
- Altele: oleophobic coating, Wide Colour Gamut, 120 Hz, 580 nits
- Chipset: Qualcomm Snapdragon 845
- Procesor: octa-core (4 x 2,8 GHz Kryo 385 Gold + 4 x 1,7 GHz Kryo 385 Silver)
- GPU: Adreno 630
- Memorie RAM: 8 GB
- Memorie internă: 64 GB
- Card microSD: da, până la 1 TB (slot dedicat)
- Sistem de operare: Android 8.1 Oreo cu update la 9.0 Pie
- Camera foto frontală: dual camera, 12 MP (f/1.8, 25mm wide, 1/2.55″, 1.4µm, dual pixel PDAF, OIS) +
- 12 MP (f/2.6, 1/3.1″, 1.0µm, 2x optical zoom)
- Altele: Dual-LED dual-tone flash, panorama, HDR
- Video: 2160p@30/60fps, 1080p@30/30/60/120fps, stereo sound rec.
- Camera foto frontală: 8 MP (f/2.0)
- Acumulator: Li-Po
- Capacitate: 4000 mAh
- Încărcare rapidă: da, 18W
- Încărcare wireless: da, 15W
- Senzor de amprentă: da, lateral
- Dual-SIM: nu
- Altele: USB Type-C, certificare IP67, difuzoare stereo (Dolby Atmos, certificare THX)
- Construcție: față sticlă, spate sticlă, ramă aluminiu
- Culori: Mirror back, Rugged satin
- Dimensiuni: 158,5 x 79 x 8,5 mm
- Greutate: 220 g
Vedem încă din start că vorbim de un telefon mai gros decât media și ceva mai greu. Lucruri oarecum normale pentru un smartphone de gaming cu un acumulator ceva mai mare. Mai observăm și că lipsește jack-ul de 3,5 mm, o chestie ușor ciudată pentru un telefon dedicat gamerilor – un lucru rezolvat prin faptul ca in cutie se gaseste un adaptor USB Type-C catre jack audio. Nu este ceva capital, dar complică puțin lucrurile.
Preț
După lista cu specificații tehnice complete, ne oprim la preț. Razer Phone 2 costă putin peste 500 EUR la Orange, fara abonament si de la 259 EUR cu abonament. Mi se pare un preț putin cam mare pentru un smartphone cu o configurație de flagship de anul trecut. Poate fi găsit și la eMag la peste 2600 de lei. La aceeași bani poți să iei un Asus ZenFone 6, cu o configurație mai actuală și cu performanțe de top. Inclusiv în zona de gaming. Nu insist prea mult, fiecare utilizator poate face singur o apreciere și până la urmă fiecare este stăpân pe buzunarul lui.
Performanțe
Imediat după preț se ridică problema performanțelor. Am încercat să îl compar cu un flagship de generația lui și singurul pe care îl aveam în preajmă a fost Samsung Galaxy S9+.
Vedeți mai jos ce a ieșit în AnTuTu Benchmark.
Evident, ar fi fost mai interesantă o comparație cu Asus ROG Phone. Propun o luptă la distanță și vă propun și un clip cu telefonul celor de la Asus rulând AnTuTu Benchmark. Comparați voi scorurile.
Însă trebuie ținut cont și de diferența de preț dintre cele două telefoane. Asus ROG Phone costă 4299 lei pe eMAG.ro. Diferența este enormă, nu se regăsește în performanțele celor două dispozitive.
Avantajul telefonului Asus nu este imens, dar pare că se comportă mai bine. Nu sunt 100% adeptul comparațiilor de scoruri seci, dar nici impresia din practică nu a fost una formidabilă. Terminalul nostru rulează chiar cursiv jocurile care consumă resurse, din acest punct de vedere nu am ce să îi reproșez. Am contat pe ajutorul fiului meu, care s-a declarat mulțumit după o sesiune intensă de PUBG. Însă se încinge destul de tare. Și nu numai în timpul gaming-ului. Inclusiv în aplicația de cameră am pățit așa ceva, o să detaliez mai jos.
Argumente PRO
O să trec prin lista caracteristicilor care mie mi-au plăcut la acest telefon. În primul rând construcția. Îmi place aspectul colțuros al telefonului, se ține foarte bine în mână. Îmi plac marginile drepte, muchiile fără ronunjimi. Finisajele sunt atent lucrate, iar detaliile sunt bine integrate într-o construcție unitară. Mi se pare OK și logo-ul luminat în diferite culor de pe spate, dar îmi place și mai mult integrarea celor două boxe în plan frontal.
Sunetul generat de acestea este și el pe măsură. Diferența față de Samsung Galaxy S9+ este sesizabilă fără efort, atât în calitate, cât și în volum. Reușește să umple o cameră destul de mare și sunt convins că din punct de vedere audio, experiența de gaming este una reușită.
Îmi place în mod surprinzător și interfața software. Deși de cele mai multe ori sunt adeptul unui Android cât mai curat, faptul că Razer Phone 2 vine cu Nova Launcher Prime (destul de configurabil) mi s-a părut chiar fain. Și în plus, pentru un telefon de gaming nu avem o grămadă de aplicații proprietare/dedicate care să umple locul. Iarăși, o bilă albă.
Îmi mai place și certificarea IP67, care te poate scăpa de necaz în eventualitatea unor incidente neplăcute. Și cum trăirile din timpul activităților de gaming sunt intense, crește și probabilitatea apariției unor astfel de incidente.
Argumente CONTRA
Din păcate aici am mai mult de vorbit.
Pe mine nu prea m-a impresionat calitatea ecranului. Pus lângă Galaxy S9+ (am menținut comparația cu un telefon din aceeași generație), diferențele sunt vizibile în favoarea celui din urmă. Luminozitate, culori, totul este cu un plus în dreptul telefonului de la Samsung.
Nu îmi place nici forma ecranului, proporția sa clasică 16:9, una destul de învechită, dar probabil că ea este mai potrivită pentru jocuri, așa că nu insist aici. Cred totuși că un display mai alungit, încadrat de aceleași difuzoare, având ca rezultat un telefon la lunguieț, ar fi arătat mai bine.
Lipsa jack-ului de 3,5 milimetri, la un telefon de gaming, mi se pare o decizie cel puțin nefericită.
Memoria internă de doar 64 GB constituie și ea un minus. Da, spațiul poate fi extins prin microSD, dar mulți gameri nu apreciază această soluție, cu atât mai mult cu cât nu toate aplicațiile pot fi mutate pe card.
Autonomia este în medie, nu sunt probleme. Dar, pentru un acumulator de 4000 mAh, așteptările ar fi fost mai mari. Razer Phone 2 trece lejer de bariera unei zile de utilizare, dar seara trebuie pus obligatoriu la încărcat, pentru a evita problemele de a doua zi.
Sistemul de răcire de pe Razer Phone 2 mi se pare un fiasco. A fost scos în față și ar fi trebuit să își facă treaba.
Camera
Dar telefonul se încinge inclusiv când faci poze. Am citit că unii proprietari au instalat o altă aplicație de cameră pentru a rezolva diverse probleme.
Și aici este cea mai mare bubă a lui Razer Phone 2. Aș fi trecut peste toate cele enunțate mai sus, dacă fotografiile rezultate ar fi fost bune. Dar nu pot să spun asta.
Vă las cu câteva fotografii, inclusiv în condiții foarte bune de lumină. Concuziile le trage fiecare. Nu spun că nu sunt reușite, dar parcă aveam așteptări mai mari.
Pe zona de macro nu am ce să îi reproșez.
Ca de obicei, pozele la dimensiuni mai mari pot fi găsite pe pagina de Facebook MOBzine Romania.
Am identificat chiar și un bug. Aplicația de cameră se blochează total în momentul în care încerc să activez zoom-ul 2x. Doar un restart al telefonului rezolva problema, care reapare după un timp. Cel mai ciudat este că telefonul se încinge destul de tare când este blocată aplicația.
Am citit părerile unor utilizatorii care au instalat o altă aplicație de cameră și au depășit problema. În plus, sunt încântați și de rezultatele obținute.
Concluzie
Ca și concluzie, Razer Phone 2 este un telefon de gaming care merge destul de țintit spre această categorie de utilizatori. Dacă poți să faci anumite compromisuri de dragul experienței de gaming, s-ar putea să fie o soluție. Oricum, este una mult mai ieftină decât Asus ROG Phone, că tot l-am amintit în materialul nostru.
Dacă însă dorești în primul rând un telefon de top, care să îți ofere și o experiență de gaming reușită, atunci sunt și alte variante pe piața locală, unele dintre ele chiar la același preț. Pentru că răspunsul la întrebarea din titlu este unul negativ.