Vreți să știți de ce recomand noul Android Sony Xperia 1? Vă dau 5 motive PRO pentru care noul flaghsip Sony ar trebui să se regăsească printre primele poziții pe lista de achiziții din această toamnă. După ce l-am testat o bună bucată pot să vă spun câte ceva despre ce e reușit la el și unde mai e de lucru.
1. Aspectul 21:9
Sony Xperia 1 nu este primul smartphone Android cu aspect 21:9 pe care îl testez, este însă primul care m-a convins că ideea de a avea un display cu un raport 21:9 e mult mai reușită decât celelalte variante existente pe piață.
Având o carcasă extrem de subțire și bine proporționată ( 167 x 72 x 8.2 mm ), Sony Xperia 1 se ține foarte bine în mână – da, există dezavantajul că este mai greu de folosit cu o singură mână, cred însă că el pălește în fața posibilității mult mai ușoare de prindere. Fie atunci când vorbești la telefon, fie atunci când îl ții pentru folosire, fie când îl cari după tine.
În toate variantele raportul 21:9 este câștigător.
Adaug și greutatea de 178 de grame, pentru acest flagship cu display de 6.5 inci și avem imaginea completă a unui smartphone modern, mult diferit de oferta de pe piață.
2. Display-ul OLED de 6.5 inci și rezoluție 4K
Al doilea mare avantaj adus de Sony Xperia 1 este display-ul său OLED de 6.5 inci, pe care avem o rezoluție excepțională 4K de 1644 x 3840 pixeli, lucru ce permite o densitate maginifică de 643 ppi. E adevărat, mulți văd, puțini se pricep să și vadă diferențele – doar că odată ce ai ajuns să folosești un smartphone cu display-ul 21:9 și rezoluția lui Sony Xperia 1, cu greu o să mai vrei să îl lași din mână.
Să nu uităm că display-ul ocupă o suprafață de 82% din partea frontală a carcasei și pentru asta are nevoie de protecție, realizată cu tehnologia Conrong Gorilla Glass 6. Fiind vorba despre un produs Sony, era de așteptat să vedem și alte tehnologii interesante aduse pentru display – în primul rând compatibilitatea DCI-P3 de 100%, apoi suport HDR și optimizarea imaginilor via X-Reality Engine.
Pentru cei ce vor control maxim asupra display-ului, Sony aduce în Settings mai multe elemente ce pot să fie personalizate.
Ceva similar se găsește și pentru configurarea balansului de alb, secțiunea White balance dând controlul deplin asupra modului în care culorile vor fi randate.
Și pentru că ecranul arată atât de bine și există disponibilă și configurabilă partea de feedback prin vibrații în concordanță cu sunetul, nu m-am putut abține să nu mă uit la câteva filme via Orange TV și pentru că festivalul TIFF este în desfășurare am testat și TIFF Unlimited direct pe smartphone.
3. Cinema Pro, aplicația ce vă transformă în regizor
Mi-a plăcut tare mult experiența de filmare pe care ți-o dă aplicația Cinema Pro, preinstalată de Sony pe Xperia 1.
În esență Cinema Pro este o aplicație minimalistă care aduce o aromă de cinematografie pe Sony Xperia 1. Practic, folosind această aplicație ai ocazia să folosești la maxim sistemul cu trei camere foto, pentru a filma ca un regizor adevărat, pe un raport 21:9.
Câteva din opțiunile de filmare din postura unui cineast amator sunt disponibile în Cinema Pro – alegerea tipului de ISO, filmarea fără focalizare automată, alegerea tipului de lentile și a unui set predefinit de filtre, sunt doar câteva din setările disponibile. M-am jucat puțin cu Cinema Pro, doar că fără talent nu îți prea iese nimic :).
4. Sistem foto cu trei camere principale
Sony Xperia 1 vine cu un sistem de fotografiere/filmare conceput în jurul a trei camere foto de 12 MP:
- 12 MP, f/1.6, 26mm (wide), 1/2.6″, 1.4µm, predictive Dual Pixel PDAF, 5-axis OIS
- 12 MP, f/2.4, 52mm (telephoto), 1/3.4″, 1.0µm, predictive PDAF, 2x optical zoom, 5-axis OIS
- 12 MP, f/2.4, 16mm (ultrawide), 1/3.4″, 1.0µm
Avem deja clasicele wide, telefoto și ultrawide, foarte ușor de schimbat între ele și capabile de înregistrare video HDR până la rezoluție 4K cu stabilizare optică, pentru care e disponibilă salvarea folosind noul codec H.265 HEVC. Pot să spun că în general rezultatele sunt bune, dar nu spectaculoase și asta e păcat pentru că Sony are tehnologia necesară creării unui sistem foto redutabil.
Camera selfie este de doar 8 MP, f/2.0 și 24mm (wide), 1/4” cu HDR și stabilizare optică.
5. Performanță bună
Sony Xperia 1 este făcut pe platforma Qualcomm Snapdragon 855, cu un sistem octa-core (1×2,84 GHz Kryo 485 & 3×2,42 GHz Kryo 485 & 4×1,8 GHz Kryo 485) plus GPU Adreno 640, 6 GB RAM și 128 GB pentru stocare. Este o configurație excelentă pentru un flagship din 2019 și rezultatele sunt pe măsură.
Modelul pe care l-am avut în test nu s-a comportat neapărat cel mai bine, benchmark-urile pe care le-am rulat nefiind în măsură să îl prezinte la adevărata sa valoare:
Face o figură bună în fața lui Asus Zenfone 6 și Samsung Galaxy Note9 (citiți aici rezultatele testelor) și vreau să remarc faptul că în utilizarea zilnică se mișcă excelent, atât pe aplicații cât și pe jocuri (m-am jucat Fortnite, PUBG și Asphalt).
Acestea sunt doar câteva din motivele PRO Sony Xperia 1. La capitolul contra nu sunt multe de spus, doar că aparatul se încălzește destul de tare când e pus la treabă – aplicații, jocuri și chiar filmarea 4K. Poate că acesta este și motivul pentru care de câteva ori mi s-a blocat.
Dar despre toate astea o să vorbesc în curând, atunci când termin de scris review-ul.
[…] de câte ori am testat câte un smartphone Sony m-am întrebat de ce performanța camerei nu se ridică la nivelul celorlalte smartphone-uri, […]