Ca urmare a deciziei UE de a obliga Google să facă niște schimbări (anti-monopol) în sistemul de operare Android, au fost implementate soluțiile ballot choice (ceva ce și Microsoft a fost obligată de UE să facă în 2010 pe Windows) pentru oferirea utilizatorului posibilitatea de a instala și folosi și alte browser-e și alte motoare de căutare decât cele ale Google. Treaba asta a devenit activă pe 18 aprilie 2019 și abia acum mi-a apărut și mie pe Android 9 Pie (pe Huawei P30 Pro deocamdată, pe Note9 și HTC U12+ încă nu s-a activat) atunci când am intrat în Play Store să instalez o aplicație.
Cele două ferestre arată așa:
și:
Ideea e simplă: ți se sugerează că pe lângă soluțiile pe care le ai deja instalate poți alege și altele. Pentru mulți dintre noi este o chestie redundantă, pentru că mai mult ca sigur avem și alte opțiuni instalate și le și folosim. Sunt însă foarte mulți utilizatori de Android (la fel ca și cei de Windows) care nu știu că pot folosi de exemplu Firefox sau Microsoft Edge în loc de browser-ul Chrome, sau că în loc de Google pot alege să lucreze cu Bing sau Yandex pentru căutări.
Evident, în final e decizia utilizatorului ce alege să folosească și cum. S-a dovedit că în cazul Microsoft obligativitatea de a prezenta browser choice ballot pe Windows a dus la schimbarea rapidă a cotei de piață pentru Internet Explorer (browser-ul Microsoft preinstalat pe Windows), cu Chrome având acum o cotă de piață zdrobitoare.
Roata se întoarce și istoria se repetă: exact modalitatea folosită de Microsoft este acum aplicată cu mult mai mult succes de către Google pe Android, pentru a-și promova (nemeritat în multe situații) produsele și serviciile. Gândiți-vă doar că pe aproape orice Android motorul de căutare Google este preinstalat, browser-ul Chrome la fel, clientul GMAIL, aplicația YouTube, Google Docs și multe alte aplicații bloatware care în mod normal nu ar fi trebuit să fie acolo.
Cu browser și search engine choice pe Android, utilizatorii au acum ocazia să descopere și alte soluții ce s-ar putea să le placă mai mult decât cele Google. Și asta e bine.