Da, ați citit bine: Huawei a dat de necazuri în SUA și din păcate asta o să ne afecteze și pe noi – în urma deciziei administrației Trump de a pune Huawei pe lista neagră a companiilor cu care firmele americane nu mai pot face afaceri decât dacă au licență, Google s-a conformat și a blocat accesul smartphone-urilor Huawei la update-urile de Android.
Ce înseamnă asta și cum ne afectează?
Păi e destul de simplu: actualii posesori de smartphone-uri Android nu vor fi afectați (cel puțin pentru moment) și vor putea primi update-urile de securitate Android și pentru aplicațiile descărcate din Play Store.
Viitoarele modele de smartphone-uri Huawei nu vor avea acces la Android și nici cele existente la viitoarele versiuni de Android (Android Q), asta dacă între timp Huawei nu obține licența necesară în SUA. De menționat că Huawei are însă posibilitatea de a folosi versiunea Open Source de Android, dacă dorește să facă asta, dar va fi nevoie să folosească un magazin propriu de aplicații.
Huawei știa că acesta o să fie următorul pas al asaltului administrației SUA, șeful Huawei, Ren Zhengfei a declarat: “Ne pregăteam deja pentru situația asta.”
În acest moment Huawei este supusă unui val de păreri negative din partea guvernelor din Vest, din cauza suspiciunilor de spionaj pentru guvernul Chinei, via dispozitivele de rețea.
Să nu uităm că în acest moment Huawei se află pe locul doi, la nivel mondial, pe piața de smartphone-uri, cu prognoze ce dădeau chinezii ca lider în foarte scurt timp. Totodată, infrastructura de comunicații din multe țări, se bazează pe componente Huawei, iar pentru 5G era unul dintre principalii furnizori.
Huawei neagă evident orice implicare și asociere cu actele de spionaj și spune că nu are de a face cu guvernul Chinei. Dar, la fel ca în cazul Kaspersky, ce zice compania nu prea mai are valoare pe termen scurt.
Și din păcate, o astfel de veste are un efect negativ asupra vânzărilor, indiferent de cât de bune sunt toate aparatele din seria P30, proaspăt lansată, pentru că utilizatorii se vor gând foarte bine dacă investesc într-un smartphone pentru care e posibil să nu mai primească update-uri și nici să nu aibă acces la aplicațiile Google din Play Store.
Singura parte bună este că fiind pusă la zid, Huawei are varianta să dezvolte o versiune proprie de Android Open Source și asta o ne ajute pe toți să avem alternative pentru un sistem de operare mai … curat?
Ideea e că probabil undeva există un gram de adevăr și că indiferent dacă decizia administrației Trump a fost (sau nu) pripită, suspiciunea există.
Iar asta mă face să vă întreb: voi ce părere aveți?
via BBC
Si despre decizia Qualcomm, Broadcom si ARM nu zici nimic?
Am in plan sa scriu despre asta de vreo 3 zile si nu am gasit timp …
[…] lumina ultimelor evenimente ce au afectat imaginea companiei Huawei, evenimentul de lansare a seriei Honor 20 a fost pus sub semnul întrebării, însă astăzi […]
Ce bine că nu mi-am cumpărat nici Huawei P30 Pro și nici Huawei Mate 20 Pro deși îl preferam pe cel din urmă. Am butonat și seria Samsung Galaxy S10 dar nu m-a convins așa că aștept Samsung Galaxy Note10
Deocamdată nu e demonstrată partea de spionaj :). Iar vizavi de suportul de update-uri, poate că un Android curat, făcut pe varianta Open Source o să fie de preferat. Oricum Huawei a marșat mult pe EMUI și toate personalizările de acolo, deci prea mari schimbări s-ar putea să nu fie.