După ce luni de zile Microsoft a promovat ideea UWP (Universal Windows Platform), idee bună în esență, acum vedem o reorientare: Windows Store are nevoie de mai multe aplicații, așa că UWP se transformă.
La începuturi (adică în 2015) UWP – Universal Windows Platform a fost un concept care ar fi trebuit să unifice toate platformele Microsoft sub ideea de One Windows Platform. Între timp Windows Mobile a dispărut din peisaj (unul din principalele motive pentru care Microsoft a introdus UWP) iar aplicațiile UWP au mai mult succes pe HoloLens decât pe PC.
UWP aduce o performanță și securitate mai bună a aplicațiilor ce funcționează pe Windows 10 – priviți dacă vreți UWP similar cu pachetele distribuite de Apple pe iOS sau APK-urile din Google Play Store. Însă era nevoie ca toate aplicațiile să fie compilate special pentru UWP – și Visual Studio oferă suport pentru așa ceva. Mai nou Microsoft a înțeles că e nevoie de mai mult și a oferit opțiuni pentru a putea aduce și aplicațiile clasice Win32 în Windows Store, prin împachetarea lor în UWP.
În urma unei discuții avute lau BUILD 2019 de Mary Joe Foley (ZDNET) cu Microsoft Corporate VP Kevin Gallo aflăm că Microsoft a decis să ofere developerilor posibilitatea de a folosi elemente din UWP (incluzând aici Windows Presentation Foundation și Windows Forms) în aplicațiile Win32. Iar treaba asta continuă, în perioada ce urmează o să mai apară și alte modificări – WinUI, MSIX și Windows Terminal.
Începând cu Windows 1903 (May 2019 Update) dezvoltatorii vor putea să folosească Windows Runtime în soluțiile desktop. Practic, după 4 ani de efort de închidere a ecosistemului, Microsoft renunță și oferă toate elementele exclusive UWP și către soluțiile clasice Win32.
Cu alte cuvinte Win32 revine în actualitate și va putea folosi (la un moment dat) toate componentele UWP. Are sens?
Da, bineînțeles. Dacă nu a mers treaba cu UWP, acum UWP se transformă. E o mișcare deșteaptă (dar poate târzie): dacă până acum UWP era prioritate și am văzut destul de multe aplicații Microsoft și non Microsoft aduse acolo, acum lucrurile se relaxează. Practic va mai exista un model de certificare din partea Microsoft, specific UWP (folosit în aceiași măsură și de Apple și Google pentru magazinele de aplicații) dar dezvoltatorii vor fi cei care o să decidă cum vor publica aplicațiile: Windows Store, web sau altfel.
Sună complicat, dar în realitate nu e: dacă nu a mers doar modelul UWP cu aplicații certificate și făcute conform modelului Microsoft, lucrurile se relaxează. Asta îmi aduce aminte de vechea zicală ”scrieți băieți, numai scrieți!” ce se poate aplica acum vizavi de Microsoft: puneți-vă pe scris cod, nu vă mai forțăm să îl faceți exclusiv UWP.