Este o modalitate de a câștiga o nișă mică de adepți, care sunt dispuși să plătească un preț mult mai mare pentu iluzia unei securității mult mai mari a informațiilor personale și a datelor schimbate cu alții. Sau, mai cinic spus, este o modalitate de a vinde un smartphone nici măcar mediu ca specificații, la un preț exagerat de mare, profitând de paranoia unui anumit grup de utilizatori. Eu nu pot să văd o altă explicație la apariția unui dispozitiv ca Bittium Tough Mobile 2 și mai ales la faptul că va câștiga, cel mai probabil, destui adepți.
Da, e drept, sunt prezente anumite tehnologii și aplicații preinstalate, iar compania are un background în zona de criptare de comunicații pentru armată. Bittium Tough Mobile 2 folosește o tehnologie “multilayered security structure”. Aceasta, împreună cu alte funcționalități de criptare și securitate sunt incluse direct în codul sistemului de operare, o versiune specială de Android 9.0 Pie. Sună interesant în teorie.
Dincolo de procedurile mult mai sigure de autentificare, de criptarea informațiilor și de anumite verificări periodice de securitate pe care telefonul le face automat, mai există și un Privacy Mode, care printr-o singură apăsare de buton oprește microfonul, conexiunile, camera și senzorul GPS de pe telefon, pentru ca utilizatorul să nu mai poată fi monitorizat.
Sună aproape ca în filmele de spionaj cu eroi precum James Bond sau Ethan Hunt (Misiune Imposibilă). Însă mie tot nu mi se pare suficient pentru a da 1550 euro pentru un telefon cu specificații mediocre și un design care era în vogă acum vreo 4-5 ani.
Parcă nici nu îmi vine să vă mai vorbesc despre specificațiile sale, însă trebuie să justific afirmația de mai sus. Telefonul este echipat cu un chipset Qualcomm Snapdragon 670 și are 4 GB de memorie RAM și o capacitate internă de stocare de 64 GB. Camera principală este de 12 megapixeli, cea frontală de 5 megapixeli, acumulatorul are o capacitate de 3000 mAh, iar ecranul are o diagonală de 5,2 inchi și rezoluție fullHD. Și niște margini extrem de groase.
Cel puțin Bittium Tough Mobile 2 are certificarea IP67 și standardul MIL-STD-810G, dar asta este prea puțin pentru un așa preț exagerat. Telefonul nu este încă disponibil, dar se acceptă precomenzi pentru achiziția sa. Eu nu m-aș hazarda nici dacă mi-aș dori un asemenea dispozitiv.
via Bittium