Cum ar fi să vă vedeți într-un material video spunând lucruri pe care niciodată nu v-ați fi imaginat că le puteți spune? Ei bine, conceptul deepfake continuă să se îmbunătățească și după cum ne arată cea mai nouă realizare AI de la Samsung, rezultatele pot să fie extrem de apropiate de realitate.
Lucrul cu adevărat remarcabil este acela că filmele deepfake pot să fie create pornind de la o simplă poză și nici aia nu trebuie să aibă cine știe ce calitate. Cu alte cuvinte orice poză găsită pe internet (Facebook, Twitter, Instagram sau oricare rețea de socializare este la fel de bună) poate să fie punctul de plecare în crearea unor materiale video deepfake.
De exemplu Mona Lisa (Gioconda), a cărei singură imagine cunoscută este portretul realizat de Leonardo da Vinci, poate să ”iasă” din poză și să înceapă să vorbească. La început astfel de tehnologii par să fie amuzante și o să ne distrăm pe seama lor, dar pe măsură ce tehnologia avansează lucrurile se vor schimba semnificativ și pentru foarte mulți va deveni greu/imposibil să discearnă realitatea de elementele fabricate. Iar problemele vor începe să apară – gândiți-vă doar la materialul deepfake, recent fabricat, cu Nancy Pelosi, apărând băută în public, care deși e un fals grosolan, a stârnit multe pasiuni.
Cu toate astea tehnologia avansează fie că vrem sau nu, respectiv dacă ne place sau nu. Iar avansul în ceea ce privește AI-ul și rețelele neurale este spectaculos. Vizavi de realizarea Samsung, vă recomand să urmăriți materialul video de mai jos ca să înțelegeți mai bine ce și cum:
Față de abordarea clasică, în care AI-ul învață dintr-un set de imagini/video-uri cum se comportă fața persoanei vizate în timpul procesului vorbirii, AI-ul Samsung a învățat deja asta, pe un set generic de filme și apoi aplică ceea ce învățat pe o singură imagine.
E clar că multe lucruri vor scăpa, cum ar fi de exemplu micile imperfecțiuni ale feței, ce nu apar în poza respectivă – în cazul testelor făcute pe AI-ul Samsung, imaginea lui Marrlyn Monroe nu are celebra sa aluniță.
Chiar și așa, evoluția e fantastică, nu credeți?
via cnet