De câteva minute a luat sfârșit evenimentul de presă Apple desfășurat sub numele de “It’s Show Time”, ce a trecut practic neobservat, chestie deloc caracteristică pentru armata de fanboys. Și totuși, evenimentul este extrem de important în arhitectura viitoare a Apple, care a înțeles că nu mai poate merge la infinit cu profit imens din simpla vânzare de hardware (vânzările slabe de anul trecut, de după battery gate o demonstrează) și are nevoie de servicii care să rotunjească și să mențină încasările la cote record.
Pentru foarte mulți dintre noi serviciile anunțate de Apple în această seară nu reprezintă o surpriză: ne așteptam la așa ceva și nu doar din prisma leak-urilor din ultima perioadă. Azi însă lucrurile sunt clare: Apple are în portofoliu un card (DA, ați citit bine, Apple a lansat un card!), News+, TV Channels, Arcade și TV+.
Haideți să le luăm pe rând.
News+
Primul serviciu interesant este News+, transformat acum într-o sursă de informații care oferă accesul la o grămadă de reviste în format digital precum Time, Vogue, People, National Geographic, Popular Science, Billboard, The New Yorker, Sports Illustrated, Fortune și New York Magazine, ca să menționez doar câteva. Contra unui abonament de 9,99 USD/lună, uilizatorii Apple vor putea să aibă acces la o listă atent selectată de titluri în format digital.
Apple Card
Nu e o glumă, Apple chiar a lansat un card în colaborare cu Mastercard și Goldman Sachs, ce va fi disponibil din vară, în SUA. Tim Cook și echipa s-au mai gândit și pentru că Apple Wallet nu a putut omorî (încă!) industria bancară, au decis să i se alăture și au venit cu un card ce este o extensie fizică a serviciului wallet. Iar ca să facă atractivă ideea, Apple Card vine cu o opțiune “Daily Cash” ce dă utilizatorilor înapoi 2% din cheltuielile normale și 3% pentru cele făcute la Apple.
Nimic nou sau spectaculos până acum.
Apple Arcade
O chestie interesantă este Apple Arcade, un serviciu gen Steam, oferit exclusiv pe platforma iPhone/MacOS și Apple TV. Contra unei sume încă neanunțate, utilizatorii din 150 de țări vor putea beneficia din toamnă de acces nelimitat la un număr de jocuri (cel puțin 100 în momentul lansării), printre care titluri exclusive Apple. Jocurile din Arcade nu vor avea voie să prezinte reclame și nici să aibă opțiuni de in-game purchase, ceea ce e un lucru interesant.
Apple TV Channels
Apple a gândit un abonament TV care să permită utilizatorilor să plătească doar pentru acele canele de care sunt interesați via Apple TV (ce ulterior va fi disponibilă pe Apple TV, iPad, iPhone și macOS precum și pe ceva smart TV-uri Samsung, Sony, Vizio). Tot conținutul va fi disponibil și la cerere.
Apple TV+
Și nu în ultimul rând Apple vine să concureze Netflix și Amazon în ceea ce privește crearea de conținut original. La prezentarea din seara asta Apple a adus pe scenă niște nume importante din show biz (Oprah, Jennifer Aniston, REese Witherspoon, Steven Spielberg) care au promovat ideea Apple TV+ și conținut original, creat special pentru această platformă.
De exemplu Steven Spielberg o să recreeze Amazing Stories pentru Apple TV+. Jennifer Aniston, Steve Carell și Reese Witherspoon sunt protagoniștii The Morning Show, Jason Momoa va juca în See, Kumail Nanjiani produce Little America, J. J. Abrams și Sara Bareilles vor juca în Romantic Voice, iar acestea sunt doar câteva din colecția de show-uri pe care Apple o va propune.
Apple TV+ va fi disponibil via Apple TV tot din toamnă, la un preț ce va fi anunțat ulterior. Asta ca să calculăm mai bine ce abonamente plătim: Netlfix, Amazon, HBO sau toate la un loc?
Intrarea Apple și în această zonă a entertainment-ului nu e un lucru rău, presiunea care va fi pusă pe conținut de calitate ar trebui să stimuleze Netflix, HBO și Amazon să vină cu idei și mai bune și să promoveze conținut original, creat de terți.
Ceva în genul Apple TV Channels aștept de mult și de la furnizorii locali, chiar le-am propus celor de la Orange să-mi dea posibilitatea să-mi personalizez pachetul de canale TV alegând doar ceea ce mă interesează cu adevărat. Nu se poate, tipic românesc 🙁
Mai devreme sau mai târziu (cred că mai degrabă a doua variantă) lucrurile se vor schimba și ofertanții de servicii vor veni cu pachete care să corespundă exact nevoilor utilizatorilor. De asta e bună concurența.