Pe 7 martie noua gamă Galaxy S10 (inclusiv Samsung Galaxy S10 Plus) a fost prezentată oficial în România și după cum știți el este deja disponibil pentru comenzi pe site-ul Orange. Imediat se împlinește o săptămână de când am primit prin programul Orange Smartphone Tester un sample pentru testare și pentru că am acumulat puțină experiență vizavi de folosirea lui, am decis să vă spun care sunt principalele elemente pentru care acest smartphone este un best buy.
1. Aspect, dimensiune
Obișnuit fiind cu Galaxy Note9 am fost plăcut surprins de cât de bine se ține în mână noul Galaxy S10+ și mai ales de cât este de ușor și subțire – Samsung a decis ca pentru seria S10 să vină cu trei modele: S10E, S10 și S10 Plus, fiecare centrat pe o altă categorie de utilizatori.
Galaxy S10 Plus este modelul de top atât prin prisma configurației hardware cât și a dimensiunii și diagonalei ecranului. Rivalizează dacă vreți cu Galaxy Note9, având fix aceiași diagonală, însă într-o carcasă semnificativ mai mică.
Galaxy S10 Plus |
Galaxy Note9 |
|
Lungime (mm) |
157,6 |
161,9 |
Latime (mm) |
74,1 |
76,4 |
Grosime (mm) |
7,8 |
8,8 |
Greutate (g) |
175 |
201 |
Diagonala ecran (inci) |
6,4 |
6,4 |
Practic Galaxy S10+ vine cu aproape tot ce are mai bun seria Galaxy Note9 (exceptând S Pen-ul) într-un corp mai mic, mai ușor și mai subțire. Se ține mult mai ușor în mână și se manevrează mai bine și datorită marginilor ecranului aproape inexistente.
2. Display AMOLED foarte bun
Galaxy S10 este smartphone-ul care de curând a primit cea mai mare notă dată de DisplayMate până acest moment iar Galaxy S10 Plus folosește exact aceiași tehnologie, doar pe o suprafață ceva mai mare. Display-ul Infinity O al Samsung ridică încă o dată ștacheta pentru ceea ce înseamnă display-urile pe smartphone și acest lucru se vede foarte bine pe Galaxy S10 Plus.
Din acest motiv recomand activarea rezoluției maxime de 3040 x 1440 (disponibilă doar cu activarea modului Full Screen și dezactivarea opțiunii de ascundere a camerei, moment în care ne putem bucura la maxim de display-ul AMOLED. Din păcate, am observat că imediat după aplicarea update-ului G975FXXU1ASBA/G975FOXM1ASBA/G975FXXU1ASBA ce aduce îmbunătățiri pentru Camera și senzorul de amprentă plus patch-urile de securitate din Februarie, ceva s-a modificat la setul de culori și nu mai sunt la fel ca înainte.
Asta se poate observa relativ ușor în imaginea de mai sus unde am pus alături Samsung Galaxy S10+ și Galaxy Note9, cu setări identice de culoare și luminozitate – culorile de pe Galaxy S10 Plus pare să fie mai mate. Chiar și așa, display-ul este excepțional și e o plăcere să îl folosești.
Pe diagonala de 6,4 inci (aceiași cu cea de pe Note9) rezoluția de 1440 x 3040 pixeli la o un aspect de 19:9, avem o densitate de 522 ppi, mai mare decât cea de 516 ppi de pe Note9, pentru un display curbat ce are o rată de acoperire de 88,9% a părții frontale a smartphone-ului.
Iar dacă anul trecut Samsung a fost contra curentului notch de pe smartphone-uri, anul acesta coreenii au venit cu o inovație: se lasă loc liber doar pentru camerele foto frontale, restul este aproape tot acoperit. Rezultatul este un design elegant.
Difuzorul este încă prezent, doar că acum are o fantă sensibil mai mică.
3. Sistemul foto cu trei camere: 2 x 12 MP plus 16 MP
Alt lucru unde Samsung a excelat vizavi de Samsung Galaxy S10 Plus este sistemul de camere foto unde a introdus o combinație de trei camere:
– 12 MP, f/1.5-2.4, 26mm (wide), 1/2.55″, 1.4µm, Dual Pixel PDAF, OIS
– 12 MP, f/2.4, 52mm (telephoto), 1/3.6″, 1.0µm, AF, OIS, 2x optical zoom
– 16 MP, f/2.2, 12mm (ultrawide), 1.0µm
Cum sunt ele dispuse pe spatele aparatului vedeți în imaginea de mai jos, de la stânga la dreapta: prima este camera telephoto cu zoom 2x și stabilizare optică, a doua este cea wide și cea de lângă LED-ul Flash este cea ultrawide.
Combinația celor trei camere a permis lui Samsung Galaxy S10+ să primească 109 puncte de la DxOMark, aducând flagship-ul Samsung pe primul loc alături de Huawei P20 Pro și Mate 20 Pro.
Încă nu am apucat să pun camerele la test așa cum mi-aș fi dorit ca să mă lămuresc cât de bune sunt, din testele pe care le-am făcut anul trecut cu toate flagship-urile testate mi-a arătat că nu trebuie să iau de bune notele DxOMark și că în situații clare, rezultatele reale diferă foarte mult. Am programat un test mai amplu pentru camerele foto, în perioada următoare o să mă ocup de asta.
Îmi place că focalizarea e rapidă și dacă depui puțin efort să optimizezi setările din modulul Camera, poți folosi excelent camerele foto. Dacă vrei să schimbi rapid modul de fotografiere, trecând de la o cameră a alta, timpul de activare este extrem de mic, fără probleme de focalizare.
Un singur lucru mă îngrijorează: când schimbi modurile de fotografiere sau camerele, se aude țăcănitul mecanismului asociat și treaba asta poate să aibă implicații neplăcute în timp, pentru că exită șanse crescute să se defecteze.
Un alt lucru: Samsung a adoptat ideea Apple de a folosi formatul HEIC pentru compresia materialelor multimedia și vă recomand să faceți asta din aplicația Camera, pentru că se salvează spațiu pe telefon. Atenție însă, Gallery și Photos pot lucra fără probleme cu formatul HEIC pe Samsung Galaxy S10+, însă trecerea lor pe Windows (prin email de exemplu) s-ar putea să vă pună în situația în care nu puteți să le folosiți – soluția este să puneți filtrele HEIF din Windows Store.
4. Autonomia: o zi fără probleme
Samsung Galaxy S10 Plus vine cu o baterie de 4100 mAh, mai mare chiar și decât cea de pe Galaxy Note9 (care este de 4000 mAh), iar împreună cu noul cipset Exynos 9820 Octa (pe 8 nm) fac o treabă bună în ceea ce privește autonomia. Din ce am putut vedea până acum Samsung Galaxy S10+ poate să mă ducă o zi fără nici cea mai mică problemă, chestie care foarte rar mi se întâmplă.
Am măsurat autonomia cu testul de baterie din PC Mark și am obținut o valoare de 16 ore și 26 de minute, peste cele 14 ore și 25 de minute ale lui Galaxy Note9 sau 14 ore și 22 de minute pentru Galaxy S9+.
Trebuie să țin aici cont de faptul că algoritmul de învățare din Android 9 Pie nu a apucat să colecteze suficiente date, motiv pentru care cred că autonomia poate să fie mult mai bună.
Ca bonus, Samsung Galaxy S10 Plus beneficiază de opțiunea de Fast Charge și Wireless Fast Charge 2.0, unde e posibil ca smartphone-ul să fie încărcat 50% în aproximativ 30 de minute!
5. O grămadă de alte lucruri
Inițial vroiam să mă concentrez pe performanța lui Galaxy S10 Plus ca argument PRO, însă mi-am dat seama că ar fi insuficient. Pe lângă performanța bună (322131 puncte în AnTuTu) mai sunt alte lucruri ce merită menționate și o să trec rapid peste ele.
Android 9 Pie venit preinstalat pentru care se poate activa navigarea cu gesturi, oarecum similar cu ce pe iOS 12 (în curând o să vă arăt cum se face asta) și care aduce opțiunea Digital wellbeing unde putem vedea cam la ce folosim smartphone-ul.
Urmează apoi posibilitatea de transformare a smartphone-ului într-o baterie externă cu opțiunea de Wireless Charging pentru alte dispozitive compatibile – Samsung a gândit asta pentru a putea încărca gadget-uri precum Samsung Watch sau Samsung Buds, dar e posibil să încărcăm și telefoanele prietenilor, dacă e nevoie.
Samsung One UI, noua interfață grafică propusă de Samsung odată cu Android 9 Pie aduce o experiență mai aerisită și mai plăcută – dacă sunteți fani Samsung. Eu prefer Rootless Pixel Launcher pentru că îmi permite să experimentez un shell mai apropiat de cel Android standard.
Și nu în ultimul rând faptul că Samsung încă oferă un jack audio clasic, de 3,5 mm și îmi permite să folosesc vechile căști JBL.
Astea sunt doar câteva din motivele pentru care recomand acum Samsung Galaxy S10 Plus și sper să vă ajute să luați o decizie mai informată, mai ales că suntem încă în perioada de precomenzi, unde premiul este setul de căști Samsung Buds, primite bonus de toți cei ce au făcut precomenzi.
Și pentru că Samsung Galaxy S10 Plus arată așa de bine și are un display imens, poate că veți dori să îl protejați cu huse: de la partenerul nostru MobileDirect.ro am primit mai multe modele Cubz Carbon, ce se găsesc deja la vânzare.
Mie mi-au plăcut modelele MOFI Carbon Dark Blue și MOFI Carbon Grey, destul de subțiri ca să nu îngroașe prea tare aparatul și suficient de bine făcute să îl salveze la o cădere întâmplătoare.
Sunt ieșite puțin peste ecran, tocmai pentru a-l proteja, la fel și în zona camerelor foto.
Iar pentru cine vrea mai mult, recomandarea mea merge către o husă orginală Samsung LED View Cover, ce acoperă complet aparatul.
[…] elegant, display excelent, autonomie și un sistem de camere foto performante (citiți aici și 5 motive Pro Samsung Galaxy S10 Plus) îl recomandă drept prima opțiune pe piața Android a […]
[…] Ce înseamnă cu adevărat să îl folosești în proporție de 90%? Să vă spun ce fac eu de pe smartphone (Galaxy S10+ în acest moment): […]
[…] Cel mai probabil că dacă veți dori să folosiți un mod de conservare mai agresivă a bateriei, veți putea obține o autonomie și mai bună – ar fi însă păcat să renunțați la rezoluția maximă pe Samsung Galaxy S10+ pentru că ați pierde exact unul dintre atu-urile lui. […]
Despre Galaxy S10 simplu ce parere ai?
Inca nu m-am jucat cu el suficient de mult ca sa imi fac o parere.