Fără entuziaști care să încerce mereu să treacă de limitele evidente, lumea ar fi mult mai săracă. Din acest motiv vă oferim mereu detalii despre cele mai îndrăznețe proiecte de hacking, chiar dacă unele dintre ele sunt făcute doar pentru că se poate, fără să aibă neapărat o utilitate imediată.
Azi vorbim despre un entuziast (trsohmers de pe Reddit) care s-a gândit să instaleze Ubuntu pe sistemul infotainment de pe Tesla 3, în paralel cu ceea ce oferă Tesla în mod implicit. Detaliile despre cum a realizat acest lucru încă nu sunt publice, cel mai probabil procesul nu este unul simplu, dincolo de faptul că așa ceva poate să ducă la avarierea/blocarea mașinii, mai ales în cazul Tesla, unde software-ul este o parte determinantă în funcționare.
Uitați despre ce este vorba:
Din materialul video vedem că sistemul de operare folosește fără probleme elementele de conectivitate ale mașinii și că în spatele consolei infotainment este un procesor Intel Atom – treaba asta a facilitat munca de instalare a sistemului de operare, nefiind nevoie de compilarea de pachete speciale.
Tot din material vedem că pe lângă Chrome ce rulează un clip de pe YouTube pe aplicația de monitorizare apar și procesele interne Tesla, ceea ce înseamnă că instalarea s-a făcut peste ceea ce exista deja folosind probabil un exploit ce a permis conectarea pe contul root.
Iar dacă asta s-a întâmplat înseamnă că respectivul build al sistemului infotainment de pe Tesla are o vulnerabilitate pe care încă producătorul nu a remediat-o.
Dincolo de partea interesantă apare evident problema securității: dacă un entuziast a putut face asta pe o mașină comercială, e clar că și alții pot să o facă. Și atunci, câtă încredere trebuie să avem în generația actuală de mașini (electrice sau nu) în care software-ul joacă un rol tot mai pregnant?